Moravský vrabec – nejlepší recept

Moravský vrabec má svůj původ ve venkovských domácnostech a dodnes je oblíbenou pochoutkou v mnoha českých rodinách. Jeho název je lehce zavádějící, ale nemusíte se obávat, že by se do něj nějaký pták dostal. Jedná se o pokrm z masa a zelí, a jeho chuť je nesmírně lahodná.

Tento pokrm je skvělou volbou pro všechny, kteří chtějí objevovat tradiční českou kuchyni a ochutnat jedinečné poklady této regionální kuchyně.

Moravský vrabec se tradičně podává s knedlíky (bramborovým, houskovým či kynutým) a zelím (červeným i bílým), což tvoří skvělou kombinaci sladkých a slaných chutí. Tento pokrm je oblíbený především v zimních měsících, kdy jeho sytá chuť hřeje tělo a duši.

Moravský vrabec – ingredience

  • 600 g vepřového masa (plecko, ramínko nebo vykostěný bůček)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • lžička soli
  • 1,5 lžičky drceného kmínu
  • 1 lžička hladké mouky

Moravský vrabec – postup

  1. Maso pod tekoucí studenou vodou opláchneme, nakrájíme na větší kostky a vložíme do pekáčku.
  2. Maso osolíme, posypeme mletým kmínem, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a utřený (prolisovaný) česnek, podlijeme 1 dl vody a pečeme v troubě asi 1,5 hodiny.
  3. Občas maso obracíme, přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme a seškrabujeme z okrajů pekáčku přípečky do šťávy.
  4. Upečené maso vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou a zasmahneme za častého míchání po dobu 3 – 4 minut. Potom vložíme maso zpět a ještě necháme asi 5 minut prohřát.
  5. Jako přílohu podáváme bramborový nebo houskový knedlík, kyselé i sladké zelí a pivo.

Bramborový knedlík – ingredience

  • 700 g brambor
  • 200 g hladké mouky
  • 1 středně velké vejce
  • 1 lžička soli

Bramborový knedlík – postup

  1. Brambory si dobře omyjte a dejte do hrnce. Zalejte vodou a přiveďte k varu. Vařte brambory asi 20-30 minut, dokud nejsou měkké. Poté je slijte a nechte je lehce vychladnout.
  2. Když jsou brambory ještě trochu teplé, rozetřete je na jemném struhadle.
  3. Do rozmačkaných brambor přidejte mouku, vejce a sůl. Pečlivě míchejte, dokud nezískáte hladké těsto. Dejte pozor, abyste nepřidali příliš mouky, aby knedlíky nebyly tvrdé.
  4. Těsto rozdělte na menší porce a formujte do válečků. Pak tyto válečky nakrájejte na kousky o délce přibližně 2-3 cm.
  5. V hrnci přivedete k varu osolenou vodu. Knedlíky opatrně vkládejte do vroucí vody a vařte je asi 10-15 minut, nebo dokud nevyplavou na hladinu. Poté je sceďte.

Moravský vrabec patří mezi tradiční pokrmy v restauracích. Bez ohledu na přílohu, ať už jde o zelí nebo dušený špenát, vždy nabízí typickou chuť, kterou získává díky výraznému vepřovému masu, česneku, cibuli a kmínu. Nejběžněji se podává s knedlíkem, houskovým, kynutým nebo bramborovým.