Šneci z listového těsta
Listoví šneci jsou ideální jednohubkou pro jakoukoliv příležitost. Piknik, silvestr, občerstvení pro návštěvu nebo lahůdka pro děti třeba na oslavě narozenin. Jejich příprava nezabere moc času a způsobů, jak je udělat, se nabízí celá řada. Náplň do šneků z listového těsta může být jakákoliv a potěší všechny děti i dospělé.
Šneci z listového těsta jsou skvělým doplňkem například k večernímu vínu nebo jako svačinka během dne. Vzhledem k rozmanitosti způsobů přípravy náplně, ať už slané, či sladké, jsou listoví šneci ideální pro všechny mlsné jazýčky.
Co udělat z listového těsta?
Možností, jak naložit s listovým těstem, je nespočet. Jeho hlavní výhodou je, že z něj jdou udělat rozmanité sladké dobroty plněné například nutellou či pudingem. Není však od věci zabrousit i do slaných jednohubek a použít kečup, hořčici nebo maso. Níže je uvedeno, co upéct z listového těsta. Většinu ze slaných šneků lze přidat jako doplněk ke slonímu žrádlu!
Náplň do šneků z listového těsta
V tomto článku je zmíněno osm tipů na šneky z listového těsta a jejich různé náplně. Nejenže je listové těsto vděčné na možnosti zpracování, je také zázračné na varianty náplní. Fantazii se zde meze rozhodně nekladou!
Pizza šneci z listového těsta
Pizza šneci jsou skvělou slanou pochoutkou nejen pro silvestr a návštěvy. Jejich vůně a chuť připomínající pizzu je vážně skvělá, nejlépe začerstva. Lze je udělat jako pizza šneky z kynutého těsta i listového.
Ingredience na pizza šneky z listového těsta
- 10 dkg šunky
- kečup
- oregano
- 1 ks listového těsta
- 10 dkg plátkového sýra
- 1 ks vejce
Postup:
Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech vyložíme pečicím papírem. Koupené listové těsto rozložíme a vcelku rozválíme. Těsto pokapeme kečupem, který rovnoměrně rozmažeme po celém těstu, u okrajů však necháme přibližně 1 cm volný.
Kečup posypeme oreganem dle chuti, přidáme kousky šunky a navrch sýr. Sýr může být polotvrdý, strouhaný i tvrdý – eidam, madeland, ementál. Těsto s náplní srolujeme a nakrájíme ho na přibližně 1 cm silné plátky, které pokládáme na připravený pečící papír na plechu.
Pizza šneky ještě potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 180 °C dozlatova, tzn. asi 20 minut. Lze je podávat ještě teplé i studené.
Slaní šneci z listového těsta – masoví šneci
Alternativou pro pizza šneky jsou masoví šneci, skvělá varianta pro milovníky masa. Jejich vůně i chuť připomíná gyros, vepřové nebo kuřecí. I taková forma šneků lze udělat.
Postup:
Příprava masových šneků je ohledně těsta stejná jako v předešlém receptu. Těsto potřeme hořčicí a posypeme ho nakrájenou cibulí. Na ni dáme vepřové či kuřecí maso z konzervy a dochutíme kořením dle chuti, například kořením gyros. Jako poslední přidáme plátky eidamu.
Opět srolujeme a nakrájíme na 1-2 cm široké plátky, které potřeme rozšlehaným vejcem pro zlatavou barvu a chuť. Dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C na cca 20 minut.
Slaní šneci z listového těsta – špenátoví šneci
Vhodní šneci nejen pro ty, kteří si chtějí hlídat či redukovat váhu.
Ingredience na špenátové šneky z listového těsta:
- 250 g listového těsta (stačí kupované)
- 1 000 g mražených špenátových listů
- 200 g šunky
- 150 g tvrdého sýra
- sůl
- bylinková sůl
- česnek
Postup:
Špenát rozmrazíme a na pánvi podusíme do měkka. Pokud je třeba, podlijeme mlékem či vodou. Při dušení dle chuti dochutíme špenát solí, česnekem a dalším kořením. Rozmícháme se špenátem 1 vejce a 1 bílek. Dusíme, dokud se neodpaří většina tekutiny, a poté ho dáme vychladnout.
Těsto rozválíme (kupované rozbalíme) a pokládáme rovnoměrně 2/3 vychladlého špenátu. Pokud nám zbyla ještě tekutina, slijeme. Na špenát začneme přikládat plátky šunky a sýra jako druhou vrstvu. Tento postup ještě jednou zopakujeme. Špenátová vrstva a na ní šunka se sýrem.
Směs srolujeme do rolády a pokrájíme ho na 1 cm silná kolečka, která vyskládáme na plech s pečicím papírem. Listové šneky potřeme ještě rozšlehaným vejcem a dáme péct na 200 °C na dobu cca 20 minut.
Šneci z kynutého těsta – sýroví šneci
Sýrová bomba, která se hodí nejen jako jednohubka pro všemožné pomazánky, ale také jako večerní delikatesa k bílému vínu. Nejlepší na této variaci je, že lze udělat z jakéhokoliv druhu sýra!
Ingredience na sýrové šneky z listového těsta:
- Těsto
- 1 kg polohrubé mouky
- 40 g droždí (= 1 kostka)
- 2 žloutky
- 600 ml mléka
- 100 ml oleje
- 1 lžička krystalového cukru
- Krém
- 200 g máslo Hera
- 1 lžička soli
- 250 g sýra (= strouhaný či tvrdý)
- 1 vejce
- Potření: 1 vejce
Postup:
Droždí přidáme do 100 ml vlažného mléka s cukrem. Všechny ostatní ingredience poté zpracujeme do vláčného a pružného těsta, do kterého mléko přidáváme po částech. Necháme v teple vykynout do zdvojnásobeného objemu. Rozdělíme na 3-4 části. Vyválíme těsto na tloušťku o 3 mm a vysypeme částí sýra tak, aby nám zbylo i na posyp v závěrečné fázi. Pokapeme smíchaným krémem.
Těsto svineme do rolády a nakrájíme na pravidelná, ne moc tenká kolečka. Položíme na pečicí papír vyložený na plechu a po 20 minutách potřeme vajíčkem + posypeme sýrem. Dalších 20 minut nadále pečeme v troubě při 180 °C. Můžeme podávat společně s avokádovou pomazánkou nebo jinou formou pomazánky Tato varianta skvěle dochutí všechny nejlepší pomazánky!
Sladcí šneci z listového těsta – skořicoví šneci
Stará dobrá vůně štrúdlu nebo svařáku je dobře známá. Alternativou jim můžou být skořicové šneky z kynutého těsta.
Ingredience na skořicové šneky z listového těsta:
- cukr
- skořice mletá
- 1 ks vanilkového cukru
- listové těsto
- 1 vejce
Postup:
Listové těsto si necháme lehce rozmrznout, aby se s ním dobře pracovalo. Pokud ho máme kupované, rozložíme ho. Pokud podomácku udělané, rozválíme ho na tenkou placku. Tu posypeme skořicí, vanilkovým cukrem a klasickým cukrem dle chuti.
Jako poslední krok srolujeme těsto do rolády a krájíme na asi půl centimetru silné plátky. Vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem a můžeme dle chuti opět posypat skořicí nebo rovnou potřít rozšlehaným vejcem. V troubě ponecháme cca 20 minut na 180 °C a pečeme dozlatova.
Sladcí šneci z listového těsta – pudinkoví šneci
Pudingová chuť je jedinečná, ovšem co s ní dokáží třeba takové rozinky? Ve spojitosti s listovým těstem vzniknou skvělé dezerty!
Ingredience na pudinkové šneky:
- 1 ks listového těsta
- 1 ks vanilkového pudingu
- 500 g mletého máku (plnotučného mléka)
- 2 lžíce vanilkového cukru
- 80 g smetany ke šlehání
- 1 balení rozinek
- 1 ks vejce
Postup:
Namočíme rozinky do vlažné vody. Připravíme puding dle návodu na balení a necháme vychladnout – nutnost! Troubu předehřejeme na 200 °C. Těsto buďto rozválíme do tvaru obdélníku, nebo rozprostřeme těsto koupené. Vychladlý puding rovnoměrně rozetřeme na plochu těsta a posypeme okapanými rozinkami.
DOPORUČENÍ! Pudink je lepší dát pouze na jeden konec, protože při srolování se posune a nevyteče. Těsto srolujeme do rolády a nakrájíme na 2 cm kousky. Přendáme pudingové šneky na plech a potřeme rozšlehaným vejcem. Dáme péct na 20 minut. Před podáním posypeme moučkovým cukrem pro dokonalost chuti.
Sladcí šneci z listového těsta – čokoládoví šneci
Pro mlsné jazýčky jako dělané! Čokoládu ocení jak děti, tak dospělí.
Ingredience na čokoládové šneky z listového těsta:
- 1 ks listového těsta
- 1 ks čokoládového krému (např. Nutella, Pikao, atd.)
- 1 ks čokolády na vaření
- ořechy
Postup:
Těsto rozválíme či rozbalíme a potřeme čokoládovým krémem. Posekáme nahrubo ořechy a posypeme jimi krém. Delší strany těsta srolujeme z obou stran ke středu. Tam, kde se nám nedotýká, potřeme vodou a přitiskneme. Nakrájíme na 1 cm silné plátky a položíme na plech vyložený pečicím papírem. Dáme do vyhřáté trouby na 200 °C asi na 15 minut do zčervenání.
Mezitím si rozehřejeme čokoládu na vaření a až vytáhneme šneky z trouby, tak polovinu z nich v ní namočíme. Na závěr můžeme pro dochucení posypat moučkovým cukrem.
Sladcí šneci z listového těsta – povidloví šneci
Povidlové buchty jsou výtečné a jejich milovníci zajisté ocení i další možnost, jak s povidly naložit.
Ingredience na povidlové šneky z listového těsta:
- 400 g švestkových povidel
- 1/2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky perníkového koření
- 1 lžíce rumu
- citronová kůra
- 1 ks listového těsta
- moučkový cukr
Postup:
V míse smícháme švestková povidla, skořici, perníkové koření, lžíci rumu a kůru z půlky citronu. Rozbalíme listové těsto a namažeme na něj smíchanou směs cca 1 cm od okrajů. Srolujeme do rolády a krájíme na cca 1-2 silné plátky.
Vytřeme plech sádlem a vyskládáme do něj nakrájené šneky. Dle chuti můžeme lehce posypat ještě skořicí. Dáme péct do trouby na 180 °C cca na 20 min. Pro doplnění chuti můžeme po dopečení potřít rozehřátým máslem a posypat moučkovým cukrem.