Sýrová omáčka – na těstoviny, špagety – nejlepší recept

Sýrová omáčka s kuřecím masem

Domácí sýrová omáčka má dokonale krémovou strukturu a jemné koření, které si vaše rodina zamiluje. Chuť je krásně jemná, ale lze ji také velmi snadno okořenit, abyste omáčku, která oživí třeba nachos.

Tato omáčka je mnohem lepší než zpracovaná verze z obchodu s potravinami. Protože je tak rychlá a snadná, skvěle se hodí jako odpolední svačina pro hladové děti, které si ji mohou vychutnat s chipsy nebo preclíky nebo můžete sýrovou omáčku přidat k dušené zelenině nebo zapečeným těstovinám, velký úspěch u rodiny či hostů zaručen.

Základní ingredience sýrové omáčky

Čtyři základní ingredience, které už nejspíš máte ve spíži a lednici, se snadno kombinují a vytvoří krémovou omáčku, na které si každý pochutná.

  • Máslo – Základem této sýrové omáčky je jíška z másla a mouky. Pro tento recept můžete použít solené nebo nesolené máslo..
  • Mouka – Použití stejných objemových dílů mouky a másla pomáhá sýrovou omáčku zahustit.
  • Mléko – Do tohoto receptu můžete použít libovolné procento mléka, ale čím vyšší je obsah tuku v mléce, tím hladší a krémovější omáčka bude.
  • Ostrý sýr čedar – Nezapomeňte použít plnotučný sýr a začněte s blokem sýra, který si sami rozdrobíte. Přísady proti srážení v předem rozdrceném sýru v sáčku mohou způsobit, že omáčka bude hrudkovitá. Nejraději používáme ostrý čedar, ale hodí se i jemný nebo extra ostrý.

Jak jednoduše připravit sýrovou omáčku od nuly?

Tuto domácí sýrovou omáčku si můžete vychutnat téměř okamžitě, protože recept je velmi jednoduchý a používáte známe suroviny.

  1. Rozpusťte máslo – Na středně velké pánvi na omáčku na středně vysoké teplotě přidejte máslo a rozpusťte ho.
  2. Vyšlehejte ho – Nyní do másla přidejte mouku a poté pomalu zašlehejte mléko. Poté přidejte sýr. Pokračujte v míchání, dokud se sýr nerozpustí.
  3. Podávejte.

Skladování smetanovo sýrové omáčky

Sýrovou omáčku musíte uchovávat v uzavřené nádobě. V lednici vydrží až 2 dny. Chcete-li omáčku znovu ohřát, ohřívejte ji 30 sekund v mikrovlnné troubě, pak ji promíchejte a opakujte, dokud se neohřeje celá.

Jak na hladkou sýrovou omáčku na těstoviny?

Chcete-li získat co nejhladší sýrovou omáčku, dodržujte tato zlatá pravidla:

  • Používejte plnotučný sýr, který si sami nastrouháte, protože sýr v sáčku obsahuje přísady, které mohou bránit jeho hladkému rozpuštění.
  • Nechte strouhaný sýr krátce odstát při pokojové teplotě, abyste do horké tekutiny nedávali studený sýr.
  • Než vmícháte sýr, stáhněte omáčku z ohně. Přehřátý sýr se může srazit.
Sýrová omáčka
Sýrová omáčka nemá využití pouze k těstovinový jídlům, zkuste jí ochutit domácí burger nebo podávejte s nachos.

Sýrová omáčka recept

Tohle je možná jeden z nejuniverzálnějších a nejoblíbenějších receptů, které kdy připravíte! Nejlepší sýrová omáčka se hodí doslova ke všemu.

Ingredience na sýrovou omáčku

  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce mouky
  • 1 šálek mléka
  • 2 šálky čerstvého strouhaného ostrého sýra čedar

Postup přípravy sýrové omáčky

  1. Do středně velké pánve na omáčku na středním plameni přidejte máslo a rozpusťte ho.
  2. Vmíchejte mouku a pomalu zašlehejte mléko.
  3. Přidejte sýr a míchejte, dokud se sýr nerozpustí, a podávejte.

Nejlepší sýrová omáčka – recept

Tato báječná krémová domácí sýrová omáčka je jednou z nejrychlejších a nejjednodušších omáček, která se skvěle hodí k namáčení brokolice a jiné zeleniny nebo k polévání pečených brambor, nachos nebo hranolek.

Ingredience na nejlepší sýrovou omáčku

  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 3/4 šálku mléka
  • 3/4 hrnku strouhaného sýra Cheddar
  • Špetka kajenského pepře podle chuti
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup na nejlepší sýrovou omáčku

  1. V malém hrnci na mírném ohni rozpusťte máslo.
  2. Za stálého šlehání přidejte mouku a vařte, dokud mouka lehce nezezlátne, asi 1 minutu.
  3. Pomalu přilévejte mléko a šlehejte hrudky, které se vytvoří.
  4. Pokračujte ve šlehání, dokud směs nezhoustne a nezačne bublat, asi 3 až 4 minuty.
  5. Odstavte z ohně a po hrstech vmíchávejte sýr, dokud nespotřebujete všechen sýr a omáčka nebude hladká a krémová.
  6. Podle chuti přidejte kajenský pepř, sůl a pepř.
  7. Ihned podávejte a vychutnejte si

Špagety se sýrovou omáčkou – recept

Snadná variace makaronů se sýrem se špagetami se stane vaší novou oblíbenou přílohou! Na tento rychlý recept na těstoviny potřebujete jen velmi málo ingrediencí.

Ingredience na špagety se sýrovou omáčkou

  • 500 g tenkých nebo běžných špaget
  • 1 lžíce kuřecího bujónu v prášku
  • 3 lžíce másla
  • 330 ml mléka
  • 250 g sýra, nakrájeného na plátky
  • 1 lžička cibulového prášku
  • Sůl a bílý pepř podle chuti

Postup na špagety se sýrovou omáčkou

  1. Přiveďte hrnec s vodou k varu a vmíchejte kuřecí bujonový prášek
  2. Přidejte špagety a uvařte je podle pokynů na obalu, dokud nejsou al dente.
  3. Špagety vraťte do hrnce.
  4. Přidejte mléko a sýr. Použijte ho tolik nebo tolik, kolik chcete.
  5. Zahřejte na středně nízkém stupni a míchejte, dokud se sýr nerozpustí.
  6. Přisypte cibulový prášek.
  7. Podle potřeby přidejte sůl a bílý pepř.

Nivová omáčka – recept

Výraznou sýrovou omáčku z nivy servírujte s pořádně propečeným masem nebo jí můžete zkusit ozvláštnit domácí saláty.

Ingredience na sýrovou omáčku z nivy

  • 25 g másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 150 ml mléka
  • 50 g nakrájené nebo rozdrobené nivy

Postup přípravy nivové omáčky

  1. Na pánvi na mírném ohni rozpusťte máslo, vmíchejte mouku a nechte asi 1 minutu vařit.
  2. Za stálého míchání postupně přilévejte mléko, dokud není omáčka hladká a dokud není přidáno všechno mléko.
  3. Směs přiveďte k varu a vmíchejte sýr. Vařte, dokud se sýr nerozpustí a omáčka mírně nezhoustne, poté ji podle chuti dochuťte a podávejte.
Nivová omáčka
Zeleninové saláty perfektně dochutíte výraznou pikantní omáčkou z nivy.

Vytříbená cheddarová omáčka – recept

Tento recept na sýrovou omáčku je podobný tomu, který vás pravděpodobně naučila vaše maminka. Se sýrem Cheddar přidáte do sýrové omáčky o krapet více chuti – roztančete své chuťové pohárky!

Ingredience na cheddarovou omáčku

  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 šálek mléka
  • 1 a ½ hrnku strouhaného sýra čedar
  • 1 špetka soli a čerstvě mletého černého pepře

Postup na cheddarovou omáčku

  1. V hrnci na mírném ohni rozpusťte máslo, přidejte mouku a za stálého šlehání ji míchejte, dokud směs nezezlátne a nevytvoří hladkou hmotu.
  2. Přidejte mléko a míchejte dřevěnou lžící, dokud směs nezhoustne, asi 3 až 5 minut.
  3. Přidejte sýr Cheddar a míchejte, dokud se sýr nerozpustí, asi další 2 až 3 minuty.
  4. Dochuťte solí a pepřem, můžete podávat.

Sýrová omáčka s kuřecím masem – recept

Smetanová sýrová omáčka s kuřecím masem a čedarem – velmi rychlý a snadný nápad na recept na večeři, který připravíte velmi snadno, příprava Vám zabere pouhých 30 minut.

Ingredience na sýrovou omáčku s kuřecím masem

  • 450 g kuřecích prsou bez kůže a kostí
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • Špetka soli
  • 6-7 žampionů (nebo více, pokud máte rádi houby)
  • 1 lžíce másla
  • 1 šálek husté smetany
  • 1 a ½ šálku nastrouhaného čedaru
  • ½ lžičky chilli vloček
  • ½ šálku čerstvé petrželové natě nasekané nadrobno

Postup na sýrovou omáčku s kuřecím masem

  1. Kuřecí prsa omyjte a osušte.
  2. Každé kuřecí prso rozkrojte na polovinu a pak každý kus na 3. Celkem tak získáte 12 kuřecích kousků.
  3. Na velké pánvi rozehřejte na vysokém plamenu 1 lžíci másla.
  4. Kuře osolte a přendejte na pánev. Smažte 4 minuty z každé strany dozlatova. Nechte ho stranou.
  5. Na stejnou pánev přidejte 1 lžíci másla, přidejte na plátky nakrájené žampiony a 2 minuty je opékejte.
  6. Přidejte smetanu, přiveďte ji k varu a snižte teplotu. Vařte 2-3 minuty.
  7. Doplňte nastrouhaným sýrem čedar a nasekanými lístky petrželky a vše dobře promíchejte a promíchejte, dokud se sýr nerozpustí.
  8. Vraťte kuře na pánev, přidejte chilli vločky a vařte na mírném ohni 5 minut.
  9. Pokud potřebujete více soli, ochutnejte. Čedar je sám o sobě dost slaný, takže ho možná budete chtít nechat tak, jak je.
  10. Smetanovou omáčku se žampiony ozdobte petrželkou a můžete podávat vynikající večeři.
Sýrová omáčka na těstoviny
Vyzkoušejte klasiku, kterou nic nezkazíte a pochutnáte si – těstoviny se sýrovou omáčkou.

Základní bešamelová omáčka – recept

Bešamelová omáčka je krémová francouzská bílá omáčka, která se používá v mnoha pokrmech od lasagní po musaku. Tato bešamelová omáčka je rychlá a snadná.

Ingredience na bešamelovou omáčku

  • 5 lžic másla
  • ¼ šálku hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 1 lžička soli nebo více podle chuti
  • ¼ lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku

Postup na bešamelovou omáčku

  1. Máslo rozpusťte ve velkém hrnci na mírném ohni.
  2. Přidejte mouku a zašlehejte ji do rozpuštěného másla do hladka.
  3. Vařte a míchejte, dokud mouka nezíská světle zlatavou, pískovou barvu, asi 7 minut.
  4. Zvyšte teplotu na středně vysokou a pomalu přilévejte mléko, dokud nezhoustne na jíšku.
  5. Přiveďte k mírnému varu, pak snižte teplotu na středně nízkou a pokračujte v dušení, dokud mouka nezměkne a neztratí zrnitou chuť, 10 až 20 minut.
  6. Dochuťte solí a muškátovým oříškem.
Cheddarová omáčka
Sýrová omáčka se skvěle hodí na nachos. Překvapte návštěvu a připravte svou vlastní.

Sýrová omáčka na těstoviny – recept

Naučte se připravit lahodnou a jednoduchou sýrovou omáčku, která se skvěle hodí k domácím makaronům se sýrem nebo k posypání zeleniny.

Ingredience na sýrovou omáčku na těstoviny

  • 2 lžíce nesoleného másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 šálky plnotučného mléka
  • 2 šálky rozdrobeného ostrého sýra čedar
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička hořčice Dijion (nepovinné)
  • Špetka kajenského pepře (nepovinné)

Postup přípravy sýrové omáčky na těstoviny

  1. Ve středně velkém hrnci rozpusťte máslo na mírném ohni.
  2. Přidejte mouku a prošlehejte ji, abyste vytvořili kaši. Za stálého šlehání vařte 2 minuty.
  3. Přidejte 1/4 šálku mléka a šlehejte do hladka.
  4. Postup opakujte, dokud nepřidáte 1 šálek mléka.
  5. Přidejte zbývající mléko a promíchejte. Zvyšte teplotu na středně vysokou a za stálého šlehání přiveďte k varu.
  6. Nechte minutu vařit a stáhněte z ohně.
  7. Přidejte sýr, sůl a dijonský a kayenský pepř, pokud je používáte.
  8. Míchejte, dokud se sýr nerozpustí.