Gruzínské chinkali s masovou náplní – nejlepší recept
Chinkali – typické gruzínské masové knedlíčky. Tenké těsto se plní mletým masem, případně i bylinkami. Jí se rukama a koření čerstvým pepřem. Konec knedlíčků se nechává na talíři. Kdo jednou chinkali ochutnal, chce je zas a znova.
Z tohoto množství připravíte cca 30 – 40 chinkali
Nejdříve si připravte masovou náplň! Těsto totiž vydrží správně pružné a pevné maximálně hodinu!
Suroviny:
MASOVÁ NÁPLŇ
- 400 g vepřové kýty
- 400 g hovězí plece
- 1 střední cibule, nakrájená najemno
- 2 snítky hladkolisté petrželky
- 4 snítky koriandru, lístky nasekané najemno
- cca 1/2 lžičky sušených drcených chilli papriček nebo podle chuti
- 1 lžička soli
CHINKALI
- 1 kg hladké mouky 00 + na zahuštění těsta a podsypání
- 1/2 lžičky soli
- vybraná náplň (výše uvedené množství odpovídá 1 dávce těsta)
Postup přípravy masové náplně:
- Maso nakrájejte na kostky. „Kupte spíš libovější maso. Masová náplň musí být čerstvá, nelze ji připravit dopředu.
- Kostky masa pak umelte – při mletí střídejte hovězí a vepřové, aby se maso lépe promísilo. Pak přidejte všechny ostatní ingredience a trochu studené vody a směs propracujte rukama.
- Do směsi postupně přilévejte a zapracovávejte další studenou vodu – celkem cca 300 ml. Díky vodě vznikne později uvnitř knedlíčků chutný vývar.
Postup přípravy těsta na chinkali:
- Těsto musí být dokonale propracované – pevné a pružné, aby se netrhalo a aby z masových chinkali nevytekl vývar, který se v nich během vaření utvoří. Základním úspěchem je kvalitní mouka 00.
- Mouku v míse zalijte 0,5 litrem studené vody. Osolte a rukama propracovávejte asi 15 minut, aby těsto přestalo lepit. K těstu postupně přisypte hrst mouky a dokonale ji zapracujte. Postup opakujte.
- Dobře zpracované těsto je dokonale hladké, tuhé a pružné. Rozdělte ho na několik bochánků a každý z nich rozválejte na pomoučněném válu na plát silný asi 5mm.
- Z plátu vykrajujte kolečka o průměru přibližně 6 cm. Jednotlivá kolečka dále rozválejte na velmi tenká kolečka o průměru asi 12 cm.
- Na každé kolečko vždy dejte vrchovatou lžíci zvolené náplně.
- Okraj těsta postupně spojíte tím, že po celém obvodu těsta uděláte drobné sklady a nakonec je spojíte a stisknete do ‚pupíčku‘.
- Chinkali uchopte za ‚pupíček‘ a protřepte. Úplný koneček utrhněte. Hotové chinkali skládejte na pomoučněný vál nebo na plech. Vařit se musí celá dávka najednou.
- Dávku 10 chinkali vložte do vroucí osolené vody (na 3-4 litry vody 1 lžíci soli). Zamíchejte, aby se neslepily, a vařte 8-10 minut. Pak je opatrně vylovte.
- Chinkali se jedí horké, rukama. Nejprve odkousnete kousek z naplněné strany, vysrknete vývar uvnitř, potom dojíte chinkali až k ‚pupíčku‘, který vyhodíte.
Servírování: Gruzíni servírují chinkali do velké mísy, kterou dají doprostřed stolu, kdy si každý ze strávníků nandává chinkali na svůj talíř. Gruzíni počítají na jednu porci cca 10 chinkalů, což je i pro čechy skoro dost.
Chinkali se musejí jíst horké.
Tip: Když zchladnou, můžete je opéct na pánvi na rozehřátém oleji – tím se ohřejí a získají nový rozměr.