Kynutý houskový knedlík – nejlepší recept

Close

Suroviny:

  • 2 dcl mléko
  • 0,5 kg hrubá mouka
  • 1 KL cukru
  • 2 ks vajec
  • kostka droždí
  • špetka soli
  • 1 – 2 housky z předešlého dne

Postup:

  1. Do mísy dáme vlažné mléko, cukr a droždí, necháme vzejít kvásek (trvá to cca 10 – 15 minut na teplém místě).
  2. Přidáme mouku, vejce, sůl a housky nakrájené na kostičky a vypracujeme v těsto. Překryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynou cca 30 minut. Dáme si vařit řádně osolenou vodu ve větším hrnci.
  3. Po vykynutí si těsto rozdělíme na dva díly a z každému vypracujeme knedlík.
  4. Necháme ještě bokem cca 20 minut kynout.
  5. Vkládáme do vařící osolené vody. Z každé strany vaříme 10 minut.
  6. Před vyjmutím z vody vpíchneme do knedlíku špejli, pokud se na špejli těsto nechytá, můžeme vyjmout.
  7. Knedlík ihned několikrát propícháme špejlí, aby se neslil. 

Na fotce jsou knedlíky bez použití housek.