Pirohy – nejlepší recept
Suroviny:
- 1 kg brambor uvařených ve slupce
- 200 g vepřových škvarků
- 1 stroužek česneku
- sůl
- 1 velké vejce + 1 malé na potření
- 150 g hrubé mouky
- 120 g krupice
- 1 lžíce bramborového škrobu
- olej
- 500 g kysaného zelí
Postup:
- Brambory oloupeme a nastrouháme. Čtvrtinu škvarků najemno nasekáme, oloupaný česnek utřeme se solí.
- Nastrouhané brambory, nasekané škvarky, česnek, vejce, hrubou mouku, krupici a škrob zpracujeme na těsto.
- Těsto rozválíme na pomoučněném vále na asi 1/2 cm silnou placku. Rádlem je nakrájíme na čtverce, na které rozdělíme škvarky, okraje čtverců potřeme rozšlehaným vejcem a spojíme do tvaru trojúhelníku.
- Pirohy smažíme po obou stranách ve vrstvě rozpáleného oleje. Necháme je okapat na papírovém ubrousku a podáváme s kysaným zelím.
Tip: Pirohy můžete naplnit uzeným masem, zelím nebo špenátem.