Pirohy – nejlepší recept

Close

Suroviny:

  • 1 kg brambor uvařených ve slupce
  • 200 g vepřových škvarků
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • 1 velké vejce + 1 malé na potření
  • 150 g hrubé mouky
  • 120 g krupice
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • olej
  • 500 g kysaného zelí

Postup:

  1. Brambory oloupeme a nastrouháme. Čtvrtinu škvarků najemno nasekáme, oloupaný česnek utřeme se solí.
  2. Nastrouhané brambory, nasekané škvarky, česnek, vejce, hrubou mouku, krupici a škrob zpracujeme na těsto.
  3. Těsto rozválíme na pomoučněném vále na asi 1/2 cm silnou placku. Rádlem je nakrájíme na čtverce, na které rozdělíme škvarky, okraje čtverců potřeme rozšlehaným vejcem a spojíme do tvaru trojúhelníku.
  4. Pirohy smažíme po obou stranách ve vrstvě rozpáleného oleje. Necháme je okapat na papírovém ubrousku a podáváme s kysaným zelím.

Tip: Pirohy můžete naplnit uzeným masem, zelím nebo špenátem.