Hovězí na žampionech a houbách – recepty

Hovězí maso je žádané po celém světě již od dob, kdy pravěký člověk lovil divoké voly (tury). Maso, zejména hovězí, bylo považováno za potravu hrdinů, symbol mužnosti a prosperity. V české kotlině má hovězí neotřesitelnou pozici. Jaké jsou nejlepší recepty z hovězího?

Hovězí lze připravit na tisíc a jeden způsobů a nikdy se nenudit. Ačkoliv se v posledních letech do otázek pojídání masa hojně zapojují vegetariánští a veganští aktivisté, konzumace hovězího patrně nikdy nevyjde z módy. Zejména v kombinaci s houbami všeho druhu jde o jídla podobající se božské maně.

Hovězí na houbách

Maso z tura domácího a houby jsou neodlučitelným spojením, které prověřily stovky let konzumace. Řekne-li se hovězí na žampionech nebo hovězí krk na houbách, nejednomu masožravci se začnou sbíhat sliny na jazyku.

Proč si neudělat mimořádně chutnou večeři s křehkým hovězím masem a lahodnou houbovou omáčkou podávanou na dušené rýži, bramborové kaši nebo vaječných nudlích! Hovězí na hříbkách ve smetanové omáčce se snadno připravuje.

Hovězí kostky na houbách, hovězí plátky na houbách nebo hovězí kližka na houbách jsou jedněmi z nejoblíbenějších jídel a své místo na stole si právem zaslouží. Ať jsou jídla připravena jako hovězí na houbách v troubě, hovězí na houbách v papiňáku, nebo hovězí na sušených houbách, rychle se stanou hitem kdejaké hostiny.

Recept začíná opečením hovězího masa na pánvi, dokud lehce nezhnědne a dusí se ve vývaru, dokud není měkké. Pro rychlejší přípravu je možné připravit hovězí na houbách v papiňáku, případně je schůdná i varianta hovězí ha houbách v troubě.

Recept na hovězí na houbách vyžaduje svíčkovou, kterou lze nakrájet na tenké plátky, proužky nebo kostky. Výjimkou nebývá ani hovězí krk na houbách. Hovězí kostky na houbách lze připravit s jakýmkoliv oblíbeným druhem hub, například jako hovězí na liškách, hovězí na hříbkách, nebo hovězí na žampionech.

Ingredience:

  • 1 kg hovězí svíčkové
  • sůl a pepř podle chuti
  • řepkový olej
  • 1 plechovka celých žampionů, případně čerstvé nebo sušené houby
  • 1 lžíce másla
  • 1 nakrájená cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1/4 šálku mouky
  • 3 šálky hovězího vývaru
  • 1 smetana

Hovězí maso nakrájejte napříč na silné plátky a podle chuti osolte a opepřete. V široké pánvi na středním ohni rozehřejte lžíci oleje. Přidejte houby a asi 30 sekund je restujte. Recept bude dobře chutnat i jako hovězí na sušených houbách. Houby vyjměte z pánve a udržujte v teple.

V případě potřeby přidejte do pánve další lžíci oleje. Přidejte hovězí maso v jedné vrstvě a opékejte asi 2 až 3 minuty z každé strany nebo dokud lehce nezhnědne. Pánev nepřeplňujte, hovězí maso připravujte podle potřeby v dávkách. Maso vyjměte z pánve a udržujte teplé.

Hovězí na žampionech je jedním z nejoblíbenějších jídel, nejen v českých luzích a hájích.

Do pánve přidejte máslo. Po rozpuštění přidejte cibuli a česnek a vařte do změknutí. Přidejte mouku a za pravidelného míchání vařte asi 1 až 2 minuty. Postupně přidávejte vývar a pravidelně šlehejte, abyste zabránili vzniku hrudek.

Přidejte hovězí maso. Přiveďte k varu. Snižte teplotu, přikryjte a vařte 1 až 1,5 hodiny nebo dokud není maso měkké. Pokud vývar příliš zhoustne, než je maso úplně měkké, přidejte po 1/2 šálku dalšího vývaru nebo vody.

Přidejte smetanu a promíchejte. Podle chuti osolte a opepřete. Přidejte houby. Pokračujte ve vaření další 1 až 2 minuty nebo dokud nejsou houby prohřáté. Pro výraznější chuť lze zkusit přidat do omáčky i trochu hořčice a vytvořit hovězí na houbách s hořčicí.

Hovězí roštěná

Roštěná je křehký kus masa z hovězího hřbetu. Prodává se s kostí nebo bez kosti. Hovězí vysoký roštěnec i nízký roštěnec jsou špičkové kusy masa, protože mají dobré mramorování (pro chuť a šťavnatost) a jsou křehké. Je to jeden z nejoblíbenějších kusů v nejkvalitnějších steakhousech.

Hovězí roštěná je známá jako skvělý steak na grilování. Hovězí roštěná – steak je ozdobou každé grilovací party na venkovních zahradách nebo balkonech.

Hovězí roštěná – recept

Jak připravit hovězí vysoký roštěnec – recept nebo hovězí roštěnky snadno a rychle? Nezbytné jsou ingredience:

  • 1 kg roštěné
  • olivový olej
  • mořská sůl a čerstvý pepř
  • 4 stroužky česneku
  • 3 lžíce másla
  • 1/2 šálku červeného vína
  • čerstvý rozmarýn, mletý

Je důležité si maso připravit alespoň 30 minut před vařením. Lehce ho potřít z obou stran olivovým olejem a celé jej osolit a opepřit. Rozehřát pánev na několik minut na vysokém ohni.

Přidat maso na rozpálenou pánev a nechat ho na místě, aby mohlo zkaramelizovat. Hovězí roštěná by se měla vařit 3-4 minuty z každé strany. Na pánev přidat trochu másla a maso několikrát opéct. Poté maso vyjmout na talíř, přikrýt ho fólií a nechat 5-10 minut odpočívat a začít připravovat omáčku.

Hovězí roštěná je milovníky masa považována za jedno z TOP jídel vůbec.

Po vyjmutí masa podlijte pánev vínem. Pokud nemáte rádi alkohol, můžete použít vývar nebo i vodu, ovšem pro nejlepší chuť je doporučován alkohol. Velká část alkoholu se při vaření omáčky stejně spálí. Přidejte mletý rozmarýn a vařte omáčku, dokud nezhoustne. Vyjměte stroužky česneku. Podle chuti okořeňte a přelijte přes plátky steaku.

Hovězí roštěná – Pohlreich

O zázracích hovězí roštěné je dobře obeznámen i šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, který nedá dopustit na hovězí vysoký i hovězí nízký roštěnec. Recepty nešetří a hlásá, že správná hovězí roštěná musí být především dobře vyzrálá.

Proto je při nákupu masa hovězí roštěné důležité znát i datum porážky. Ideální doba zrání je plus mínus dva týdny. Hovězí roštěná – steak i hovězí nízký roštěnec posléze při tepelné přípravě rychle změknou. Neuzrálé maso je potřeba dusit delší dobu. Ovšem pokud je na přípravu hovězí roštěná, Pohlreich doporučuje zkrátit čas dušení v tlakovém hrnci. Hovězí roštěná v troubě je náročná na čas.

  • 4 hovězí plátky z roštěnce
  • sůl a pepř
  • olej
  • hladká mouka
  • 2 cibule

Hovězí plátky po okrajích jemně nařízněte, osolte a opepřete ze všech stran a zaprašte hladkou moukou. Na rozehřáté pánvi je dobře orestujte a připravte si cibuli nakrájenou nadrobno.

Hovězí roštěnou vyndejte z pánve a schovejte do teplé trouby, aby nevystydla. Poté je potřeba orestovat cibulku, zaprášit ji moukou a podlít vodou, čímž vznikne chutná cibulková šťáva z výpeku. Hovězí roštěnky jsou oblíbené s bramborami nebo s rýží.

Hovězí plátky – recept

Hovězí plátky na houbách, hovězí plátky s omáčkou, hovězí plátky s rýží nebo hovězí plátky na česneku. To vše jsou jídla, o nichž si nechává s oblibou zdát nejeden vášnivý jedlík.

Hovězí plátky na houbách lze připravit s jakýmikoliv houbami, od hříbků, přes lišky, až po žampiony. Nejlépe chutnají hovězí plátky s rýží, respektive hovězí plátky s omáčkou, přičemž jedna z nejpopulárnějších je ta česneková.

Hovězí plátky na česneku jsou natolik silným hráčem na poli kulinářském, že prakticky postrádají konkurenci. Jaký je na hovězí plátky recept? Ingredience:

  • 500 g steaku ze svíčkové nakrájené na tenké plátky
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky česnekového prášku
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 polévková lžíce nakrájené šalvěje

Hovězí maso vložte do velké mísy a posypte jej kukuřičným škrobem. Hovězí plátky promíchejte, až se rovnoměrně obalí. Do pánve wok přidejte olej a česnek a zahřejte na středně vysokou teplotu. Česnek smažte, dokud lehce nezhnědne. Přidejte hovězí maso. Promíchejte a vařte, dokud maso není napůl uvařené.

Přidejte česnekový prášek a sójovou omáčku. Promíchejte, aby se hovězí plátky rovnoměrně obalily v omáčce. Vařte, dokud není hovězí maso zcela uvařené. Ozdobte šalotkou. Stejným způsobem lze připravit hovězí kostky na česneku.

Hovězí zadní plec – recept

Pořádný kus masa nepotřebuje příliš dochucovat. K dokonalosti jej přivede samotné pečení na směsi vybrané zeleniny, s troškou olivového oleje a hrstkou čerstvých bylinek. Pokrm lze konzumovat samostatně, případně s přílohou jako hovězí zadní s rýží.

Ingredience

  • 1,5 kg hovězího masa
  • 2 střední cibule
  • 2 mrkve
  • 2 řapíky celeru
  • 1 hlavička česneku
  • 1 svazek směsi čerstvých bylinek, tymiánu, rozmarýnu, bobkového listu, šalvěje
  • olivový olej

Hovězí zadní plec vyjměte z lednice 30 minut před přípravou, aby se zahřálo na pokojovou teplotu.
Předehřejte troubu na 240 °C. Omyjte a nahrubo nakrájejte zeleninu – není třeba ji loupat. Česnekovou cibulku rozlomte na stroužky a nechte je neoloupané.

Všechnu zeleninu, česnek a bylinky naskládejte doprostřed velkého pekáče a pokapejte olejem.
I hovězí maso zakápněte olejem, dobře jej osolte mořskou solí a černým pepřem a potřete jím celé maso. Hovězí maso položte na zeleninu.

Vložte plech do trouby, poté ihned snižte teplotu na 200 °C a pečte jednu hodinu pro středně silné hovězí maso. Pokud dáváte přednost středně propečenému hovězímu, vyjměte ho o 5 až 10 minut dříve. Pokud chcete mít hovězí dobře propečené, nechte ho tam ještě 10 až 15 minut.

Pokud děláte pečené brambory a zeleninu, je čas se do nich pustit – dejte je do trouby na posledních 45 minut pečení. V polovině pečení hovězí maso podlijte, a pokud se zdá, že je zelenina suchá, přidejte na plech trochu vody, aby se nepřipálila.

Když je hovězí maso upečené podle vašich představ, vyjměte plech z trouby a přeneste hovězí maso na prkénko, kde bude asi 15 minut odpočívat. Přikryjte ho vrstvou alobalu a utěrkou a nechte ho stranou. Hovězí zadní plec – recept je opravdovou lahůdkou pro všechny masožravce.

TIP: Hovězí zadní s rýží je zajímavou alternativou, jak spojit hovězí zadní plec – recept se sacharidovou přílohou.

Hovězí krk – na co se hodí

Hovězí krk se hodí zejména na přípravu vydatných masových omáček. Díky silné šťávě je hovězí krk ideální ingredience na přípravu masa na víně nebo i guláše. Ani hovězí krk na houbách nepokulhává. Ve všech případech jde o ojedinělý kus masa, který příznivci hovězího milují.

Hovězí steak

To nejlepší na konec. Hovězí steak. Velká část populace na něj nedá dopustit. Hovězí steak s omáčkou nebo bez považují za vrchol gastronomie a dopřávají si jej nejen u slavnostních příležitostí, ale čím dál raději i v běžné dny.

Za vše může hovězí svíčková. Steak z ní připravený se rozpadá na jazyku, má vydatnou chuť a pro mnohé je jeho konzumace synonymem síly a zdraví. Nejčastěji je připravován hovězí steak na pánvi, ovšem nezřídka se lze setkat i s méně kaloričtější variantou hovězí steak v troubě.

Hovězí steak na pánvi i hovězí steak v troubě nepotřebují kromě soli a pepře prakticky nic navíc. Hovězí steak je natolik silná ingredience sama o sobě, že dokáže strávníka ohromit tak, jak je. Kdo by přesto toužil po určitém dochucení, může stáhnout po hovězím steaku s omáčkou. Česnekovou, pepřovou, bylinkovou apod.