Jednoduchý houskový knedlík – nejlepší recept
Suroviny:
- 1 KL cukru
- 2 ks vajec
- 40 g droždí
- 2 dcl mléko
- 0,5 kg polohrubá mouka
- špetka soli
- 1 – 2 housky z předešlého dne
Postup:
- Do mísy dáme vlažné mléko, cukr a droždí, necháme vzejít kvásek (trvá to cca 10 – 15 minut na teplém místě).
- Přidáme mouku, vejce, sůl a housky nakrájené na kostičky a vypracujeme v těsto. Překryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynou cca 30 minut. Dáme si vařit řádně osolenou vodu ve větším hrnci.
- Po vykynutí si těsto rozdělíme na dva díly a z každému vypracujeme knedlík.
- Necháme ještě bokem cca 20 minut kynout.
- Vkládáme do vařící osolené vody. Z každé strany vaříme 10 minut.
- Před vyjmutím z vody vpíchneme do knedlíku špejli, pokud se na špejli těsto nechytá, můžeme vyjmout.
- Knedlík ihned několikrát propícháme špejlí, aby se neslil.
Na fotce jsou knedlíky bez použití housek.