Křenová omáčka – nejlepší recept
Suroviny:
- 1 kg hovězího zadního masa
- sůl
- 3 litry hovězího vývaru (nebo vody)
Maso svážeme potravinářským provázkem do úhledného tvaru, osolíme a vložíme do vroucího mírně osoleného hovězího vývaru (když nemáme vývar, dáme vodu). Hotové maso vyjmeme, odstraníme provázek a z masa krájíme úhledné plátky přes vlákno. Podáváme přelité omáčkou
Omáčka:
- 60 g hladké mouky
- 60 g másla
- 1 cibule
- asi 1 l hovězího vývaru
- 200 ml smetany
- čerstvě nastrouhaný Křen dle chuti
- 1 citron
- 2 stroužky česneku
- sůl
Postup přípravy omáčky:
- V hrnci na másle orestujeme jemně krájenou cibulku, zaprášíme moukou a zaresutujeme. Zalijeme chladným hovězím vývarem a dobře rozmícháme.
- Přivedeme k varu a pozvolna vaříme 20 minut.
- Poté osolíme, přidáme smetanu, přivedeme k varu a přidáme strouhaný křen, šťávu z citronu, rozmáčknutý stroužek česneku a necháme ještě 5 minut provařit.