Křenová omáčka – nejlepší recept

Suroviny:

  • 1 kg hovězího zadního masa
  • sůl
  • 3 litry hovězího vývaru (nebo vody)

Maso svážeme potravinářským provázkem do úhledného tvaru, osolíme a vložíme do vroucího mírně osoleného hovězího vývaru (když nemáme vývar, dáme vodu). Hotové maso vyjmeme, odstraníme provázek a z masa krájíme úhledné plátky přes vlákno. Podáváme přelité omáčkou 

Omáčka:

  • 60 g hladké mouky
  • 60 g másla
  • 1 cibule
  • asi 1 l hovězího vývaru
  • 200 ml smetany
  • čerstvě nastrouhaný Křen dle chuti
  • 1 citron
  • 2 stroužky česneku
  • sůl

Postup přípravy omáčky:

  1. V hrnci na másle orestujeme jemně krájenou cibulku, zaprášíme moukou a zaresutujeme. Zalijeme chladným hovězím vývarem a dobře rozmícháme. 
  2. Přivedeme k varu a pozvolna vaříme 20 minut. 
  3. Poté osolíme, přidáme smetanu, přivedeme k varu a přidáme strouhaný křen, šťávu z citronu, rozmáčknutý stroužek česneku a necháme ještě 5 minut provařit.