Zapečené brambory – nejlepší recept
Suroviny:
- 6 větších brambor
- 2 vejce
- 1 větší cibule
- 6 stroužků česneku
- 100 g tvrdého sýru
- Cca 200 g šunky, nebo kabanos, ale ideálně uzené maso.
- Cca 120 g másla (doporučuji to klasické v kostce)
- 1 – 1 a 1/2 dcl šlehačky nebo mléka
- Sůl, kmín celý, podle chuti kari a sladká paprika, já dávám i trochu bazalky
Postup:
- Brambory oloupeme, nakrájíme na větší kostky a vložíme do vroucí osolené vody. Povaříme cca 10 minut na mírném ohni (ne úplně do měkka).
- Mezitím si do větší mísy dáme cca polovinu másla, polovinu sýra nakrájeného na kostky, nakrájenou cibuli a česnek (na jemno) , salám, a ostatní přísady.
- V hrnečku si připravíme vejce a mléko, rozšleháme (tímto pak poléváme brambory v pekáčku).Po 10 minutách brambory scedíme a vložíme do mísy k ingrediencím, důkladně promícháme.
- Do pekáčku dáme připravené brambory s ingrediencemi, rovnoměrně rozložíme, na vrch dáme zbylé máslo (plátky) a na kostičky nakrájený sýr po celé ploše. Zalijeme připraveným vajíčkem s mlékem.
- Pečeme v předehřáté troubě na 230 °C 5 minut, pak stáhneme na 190 °C a dopékáme ještě cca 15 minut. Povrch by měl být dozlatova a s kůrčičkou na povrchu.