Zapečené brambory – nejlepší recept

Close

Suroviny:

  • 6 větších brambor
  • 2 vejce
  • 1 větší cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 100 g tvrdého sýru
  • Cca 200 g šunky, nebo kabanos, ale ideálně uzené maso.
  • Cca 120 g másla (doporučuji to klasické v kostce)
  • 1 – 1 a 1/2 dcl šlehačky nebo mléka
  • Sůl, kmín celý, podle chuti kari a sladká paprika, já dávám i trochu bazalky

Postup:

  1. Brambory oloupeme, nakrájíme na větší kostky a vložíme do vroucí osolené vody. Povaříme cca 10 minut na mírném ohni (ne úplně do měkka).
  2. Mezitím si do větší mísy dáme cca polovinu másla, polovinu sýra nakrájeného na kostky, nakrájenou cibuli a česnek (na jemno) , salám, a ostatní přísady.
  3. V hrnečku si připravíme vejce a mléko, rozšleháme (tímto pak poléváme brambory v pekáčku).Po 10 minutách brambory scedíme a vložíme do mísy k ingrediencím, důkladně promícháme.
  4. Do pekáčku dáme připravené brambory s ingrediencemi, rovnoměrně rozložíme, na vrch dáme zbylé máslo (plátky) a na kostičky nakrájený sýr po celé ploše. Zalijeme připraveným vajíčkem s mlékem.
  5. Pečeme v předehřáté troubě na 230 °C 5 minut, pak stáhneme na 190 °C a dopékáme ještě cca 15 minut. Povrch by měl být dozlatova a s kůrčičkou na povrchu.