Halušky se zelím a uzeným – nejlepší recept

Close

Suroviny: 

  • brambory 3 kg
  • hladká mouka cca 250 g
  • hrubá mouka cca 250 g
  • sůl
  • cibule 2 ks
  • bílé zelí 2 kg
  • uzené maso 1 a 1/2 kg

Postup:

  1. Syrové brambory nastrouhejte najemno. Z brambor vymačkejte přebytečnou šťávu.
  2. Do brambor přidejte cca 2 lžičky soli a mouku. Vše důkladně zamíchejte. Těsto by mělo být o něco hustější, jako na bramborák.
  3. Dejte si vařit vodu v největším hrnci a osolte ji. Když se voda vaří, tak do ní vložte kousek těsta. Pokud noček zůstane v celku, tak je konzistence perfektní. Pokud se rozpadne, přidejte ještě mouku a pokus opakujte.
  4. Poté můžete vkládat halušky přes haluškovač. Pokud ho ale nemáte, tak nezoufejte. Vždy jsme to dělávali tak, že jsme vzali dvě malé lžičky a dělali z nich takové mini nočky a házeli do vody. Jsou pak o něco větší, ale vůbec to nevadí.
  5. Halušky vařte 5-7 minut. Poté sceďte a přendejte do velké mísy. Tip: Tuto dávku těsta dělejte na cca 4x, ať mají halušky prostor při vaření. A s další várkou vyměňte vodu.
  6. Uzené: Nejprve dejte vařit maso. Klidně den předem. Vložte do hrnce, zalijte vodou a vařte cca 2 hodiny.
  7. Poté maso vyjměte a pokrájejte na malé kousky. Na trošce oleje orestujte najemno pokrájenou cibulku. Přidejte zelí i s polovinou šťávy ze zelí a vařte tak dlouho, až se šťáva vypaří.
  8. Nakonec vše smíchejte a popřípadě dosolte. Ale uzené je dost slané samo o sobě, tak většinou sůl už není potřeba. Pro zvýraznění chuti doporučujeme vyškvařit pár malinkých škvarků a přidat je navrch halušek.