Šneci z listového těsta – sladcí i slaní

Listoví šneci jsou ideální jednohubkou pro jakoukoliv příležitost. Piknik, silvestr, občerstvení pro návštěvu nebo lahůdka pro děti třeba na oslavě narozenin. Jejich příprava nezabere moc času a způsobů, jak je udělat, se nabízí celá řada. Náplň do šneků z listového těsta může být jakákoliv a potěší všechny děti i dospělé.
Šneci z listového těsta jsou skvělým doplňkem například k večernímu vínu nebo jako svačinka během dne. Vzhledem k rozmanitosti způsobů přípravy náplně, ať už slané, či sladké, jsou listoví šneci ideální pro všechny mlsné jazýčky.
Shrnutí článku
Listové těsto je skvělým pomocníkem pro každého, kdo miluje pečení. Než se začne s listovým těstem pracovat, je důležité, aby mělo správnou teplotu.
Ať už se jedná o sladké či slané šneky z listového těsta, stačí při volbě náplní popustit uzdu fantazii.
Sladcí šneci z listového těsta jsou skvělým řešením, když je chuť na něco sladkého a nechce člověk trávit v kuchyni příliš času.
Příprava slaných listových šneků je snadná a rychlá, což z nich dělá perfektní volbu, když se objeví mlsná na slané.
Sladcí šneci z listového těsta se hodí jako dezert, zatímco slaní šneci z listového těsta jsou ideální jako pohoštění nebo svačina.
Co udělat z listového těsta?
Listové těsto je skvělým pomocníkem pro každého, kdo miluje pečení. Jeho hlavní výhodou je, že z něj Lze snadno a rychle vytvořit rozmanité dobroty pro každou příležitost. Ať už je touha po sladké tečce za jídlem nebo po slané pochoutce, listové těsto nikdy nezklame. Co upéct z listového těsta konkrétně?
- Štrúdly a záviny
- Taštičky a kapsy
- Sladcí šneci
- Sladké tyčinky
- Pizza šneci a záviny
- Slané tyčinky a krekry
- Plněné kapsy
- Slané koláče a quiche
Listové těsto je skutečně univerzální surovina, která otevírá prostor pro kreativitu v kuchyni. Z jednoho balení lze připravit sladké i slané varianty – od nadýchaných štrůdlů, šneků a taštiček přes rychlé tyčinky až po sýrové nebo zeleninové koláče.
Náplň do šneků z listového těsta
S listovým těstem se dá snadno vytvořit nespočet chutných pochoutek. Stačí jen popustit uzdu fantazii při volbě náplní, ať už se jedná o sladké či slané šneky z listového těsta. Každý tak dokáže vytvořit vlastní originální delikatesy.
Sladcí šneci z listového těsta
Sladcí šneci z listového těsta jsou rychlou a neuvěřitelně chutnou pochoutkou, kterou si zamiluje celá rodina. Jejich příprava zabere jen pár minut a mohou se naplnit čímkoli, co je zrovna doma po ruce.
Varianty sladkých náplní
- Skořicová náplň
- Pudinková náplň
- Čokoládová náplň
- Povidlová náplň
- Maková náplň
- Ořechová náplň
Tito sladcí šneci z listového těsta jsou skvělým řešením, když je chuť na něco sladkého a nechce člověk trávit v kuchyni příliš času.
Slaní šneci z listového těsta
Slané varianty šneků z listového těsta jsou ideální pohoštění na každou příležitost. Jsou skvělou a sytou svačinkou do práce i na výlet, ovšem hodí se i k večernímu vínu. Dají se připravit na mnoho způsobů.
Varianty slaných náplní
- Pizza směs
- Masová náplň
- Špenátová náplň
- Sýrová náplň
Příprava těchto slaných listových šneků je snadná a rychlá, což z nich dělá perfektní volbu, když se objeví mlsná na slané. Většinu ze slaných šneků lze přidat i jako doplněk ke slonímu žrádlu!
Skořicoví šneci z listového těsta – sladká klasika s vůní domova
Skořicoví šneci z listového těsta jsou rychlá a voňavá dobrota, která provoní celý byt a potěší každého milovníka sladkého pečiva. Na rozdíl od skořicových šneků z kynutého těsta se připravují doslova během chvilky – stačí rozvinout listové těsto, posypat sladkou skořicovou směsí, zatočit a upéct.
Recept na skořicové šneky z listového těsta
Ingredience:
- 1 balení listového těsta
- 50 g rozpuštěného másla
- 4 lžíce hnědého cukru
- 2 lžičky mleté skořice
- volitelně: hrst rozinek nebo nasekaných vlašských ořechů
Postup:
- Troubu předehřát na 200 °C a připravit plech s pečicím papírem.
- Listové těsto rozvinout a potřít rozpuštěným máslem.
- Smíchat cukr se skořicí a rovnoměrně směs nasypat na máslem potřený plát těsta.
- Těsto pevně srolovat do rolády, nakrájet na asi 2 cm široké kousky a rozložit na plech.
- Péct 15–18 minut, dokud šneci nezezlátnou a nezačnou vonět.
Skořicoví šneci jsou ideální k odpolední kávě, na víkendovou snídani nebo jako rychlá sladká svačinka, kterou je možné připravit i na poslední chvíli. Kdo by chtěl šneky posunout na další úroveň, může je po vychladnutí lehce přelít vanilkovou polevou nebo cukrovou glazurou pro extra dávku sladkosti.
Pudinkoví šneci z listového těsta – jemná a krémová pochoutka
Pudinkoví šneci z listového těsta jsou dezert, který spojuje křupavý základ s jemně krémovou náplní. Díky hotovému listovému těstu je příprava blesková, zatímco vanilkový pudink dodá šnekům bohatou chuť a lahodnou vláčnost.
Recept na pudinkové šneky z listového těsta
Ingredience:
- 1 balení listového těsta
- 1 balíček vanilkového pudinku (na 500 ml mléka)
- 500 ml mléka
- 2–3 lžíce cukru (podle chuti)
- 1 vejce na potření (volitelné)
- volitelně: hrst rozinek, plátky mandlí nebo kousky ovoce (např. jahody či meruňky)
Postup:
- Uvařit pudink podle návodu s mlékem a cukrem a nechat ho zcela vychladnout.
- Troubu předehřát na 200 °C a plech vyložit pečicím papírem.
- Listové těsto rozvinout a rovnoměrně na něj rozetřít vychladlý pudink.
- Těsto pevně srolovat, nakrájet na asi 2 cm široké kousky a rozložit na plech.
- Každý šnek je možné lehce potřít rozšlehaným vejcem pro zlatavou barvu.
- Péct 15–20 minut, dokud šneci krásně nezezlátnou a těsto se nenafoukne.
Kombinace nadýchaného těsta a krémového pudinku dává vzniknout neodolatelnému dezertu, který chutná skvěle teplý i studený. Pudinkoví šneci jsou skvělou volbou, když člověk potřebuje rychle připravit něco sladkého, ale zároveň efektního – ať už pro rodinu, návštěvu nebo jen tak k odpolednímu čaji.

Čokoládoví šneci z listového těsta – něco pro milovníky kakaa
Pro mlsné jazýčky jako dělané! Čokoláda je univerzální ingredience, kterou miluje skoro každý. Ocení ji jak děti, tak dospělí. Příprava je přitom rychlá a jednoduchá, takže si je člověk může dopřát kdykoli, kdy ho přepadne chuť na sladké.
Recept na čokoládové šneky z listového těsta
Ingredience:
- 1 balení listového těsta
- 100 g kvalitní hořké nebo mléčné čokolády (nasekané nebo v peckách)
- 3 lžíce Nutelly, čokoládové pomazánky nebo rozpuštěné čokolády
- 2 lžíce cukru krupice (volitelné, podle sladkosti pomazánky)
- 1 vejce na potření (volitelné)
Postup:
- Troubu předehřát na 200 °C a plech vyložit pečicím papírem.
- Listové těsto rozvinout a potřít tenkou vrstvou Nutelly nebo rozpuštěné čokolády.
- Posypat nasekanou čokoládou a případně lehce cukrem pro extra sladkost.
- Těsto pevně srolovat do rolády a nakrájet na zhruba 2 cm široké plátky.
- Šneky přendat na plech a lehce je potřít rozšlehaným vejcem pro zlatavou barvu.
- Péct 15–18 minut, dokud těsto nezezlátne a čokoláda uvnitř nezačne jemně probublávat.
Čokoládoví šneci jsou ideální k odpolední kávě, na oslavu nebo jako sladká svačinka, která potěší malé i velké. Pro ještě luxusnější verzi je lze po upečení pocukrovat, polít čokoládou nebo ozdobit plátky jahod.
Povidloví šneci z listového těsta – tradiční chuť v novém kabátku
Není čas na klasické povidlové buchty? V tom případě jsou povidloví šneci z listového těsta ideální volbou. Jsou hotové za pár minut a jejich plná chuť každého naprosto dostane.
Recept na povidlové šneky z listového těsta
Ingredience:
- 1 balení listového těsta
- 150 g švestkových povidel (nebo jiných hustých povidel)
- 1 lžíce rumu (volitelné, pro výraznější chuť)
- 1 lžička mleté skořice
- 2 lžíce mletých vlašských ořechů nebo strouhaných mandlí (volitelné)
- 1 vejce na potření (volitelné)
- moučkový cukr na posypání
Postup:
- Troubu předehřát na 200 °C a plech vyložit pečicím papírem.
- V misce smíchat povidla se skořicí a případně s rumem.
- Listové těsto rozvinout a rovnoměrně potřít povidlovou směsí.
- Posypat mletými ořechy pro jemnou oříškovou chuť.
- Těsto pevně srolovat, nakrájet na asi 2 cm široké kousky a rozložit na plech.
- Podle chuti lze šneky lehce potřít rozšlehaným vejcem, aby měly zlatavou barvu.
- Péct 15–20 minut, dokud těsto nezezlátne a lehce se nenafoukne.
- Po vychladnutí šneky poprášit moučkovým cukrem.
Povidloví šneci jsou voňavá a sytá dobrota, která připomíná tradiční české koláče, ale díky listovému těstu je jejich příprava neuvěřitelně rychlá. Skvěle chutnají teplé i studené a hodí se jak na víkendové pohoštění, tak na rychlou svačinu během týdne.

Pizza šneci z listového těsta – rychlá svačina s chutí Itálie
Pizza šneci jsou skvělou slanou pochoutkou na každou oslavu nebo jen tak pro návštěvy. Jejich vůně a chuť připomínající pizzu je zkrátka neodolatelná. Navíc jdou snadno připravit i z kynutého těsta.
Recept na pizza šneky z listového těsta
Ingredience:
- 1 balení listového těsta
- 4 lžíce rajčatové omáčky na pizzu (nebo kečupu)
- 100 g strouhaného sýra (např. mozzarella, eidam nebo gouda)
- 50 g šunky, salámu nebo slaniny (volitelné)
- 1 lžička sušeného oregana nebo bazalky
- 1 vejce na potření (volitelné)
Postup:
- Troubu předehřát na 200 °C a plech vyložit pečicím papírem.
- Listové těsto rozvinout a potřít rajčatovou omáčkou.
- Rovnoměrně posypat sýrem a případně kousky šunky, salámu či slaniny.
- Posypat oreganem nebo bazalkou pro typickou „pizza“ vůni.
- Těsto pevně srolovat a nakrájet na zhruba 2 cm široké plátky.
- Šneky položit na plech a lehce potřít rozšlehaným vejcem, aby se krásně leskly.
- Péct 15–18 minut, dokud nejsou zlatavé a sýr se nerozteče.
Pizza šneci chutnají skvěle teplí i studení a snadno je můžete přizpůsobit podle svých chutí. Místo šunky lze použít olivy, sušená rajčata nebo čerstvou zeleninu a vytvořit tak vegetariánskou verzi.

Špenátovo-sýroví šneci z listového těsta – něco neobvyklého
Špenátovo-sýroví šneci z listového těsta jsou skvělou volbou pro ty, kdo mají rádi lehčí, ale přesto výrazně chutné slané pečivo. Křupavé těsto obaluje jemně krémovou náplň z listového špenátu a sýra, která dodává šnekům šťavnatost a sytost.
Recept na špenátovo-sýrové šneky z listového těsta
Ingredience:
- 1 balení listového těsta
- 200 g mraženého sekaného špenátu (nebo čerstvého listového)
- 100 g krémového sýra (např. lučina, ricotta nebo mascarpone)
- 50 g strouhaného sýra (parmezán, gouda či eidam)
- 1 stroužek česneku
- sůl, pepř, špetka muškátového oříšku
- 1 vejce na potření (volitelné)
Postup:
- Troubu předehřát na 200 °C a plech vyložit pečicím papírem.
- Mražený špenát rozmrazit a dobře vymačkat přebytečnou vodu.
- Smíchat špenát s krémovým sýrem, strouhaným sýrem a prolisovaným česnekem.
- Ochutit solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku.
- Listové těsto rozvinout a rovnoměrně potřít špenátovou směsí.
- Pevně srolovat a nakrájet na asi 2 cm široké plátky.
- Šneky rozložit na plech, případně potřít rozšlehaným vejcem pro zlatavou barvu.
- Péct 15–18 minut, dokud nejsou zlatavé a křupavé.
Špenátovo-sýroví šneci jsou skvělou volbou i pro vegetariány a díky kombinaci křehkého těsta a lahodné náplně chutnají výborně jak teplí, tak studení. Výhodou je, že si náplň je možné obměňovat – zkusit přidat například ricottu s bylinkami, feta sýr nebo trochu smetany pro jemnější krémovou chuť.
TIP: Slané šneky je možné podávat společně s avokádovou pomazánkou nebo jinou pomazánkou. Všechny nejlepší pomazánky vylepší ještě více!
Co (ne)dělat s listovým těstem před pečením
Listové těsto je kouzelná ingredience – krásně se nafoukne, křupavě zpeče a vytvoří lahodné pečivo. Přesto má svá pravidla, která je dobré dodržet, pokud chcete dosáhnout perfektního výsledku. První zásadou je nechat těsto před použitím odpočinout v lednici, pokud je zmražené. Rychlé rozmrazení při pokojové teplotě zajistí, že se těsto nebude trhat a vrstvy zůstanou nadýchané.
Nikdy netahat těsto silou ani jej příliš neprohýbat – listové těsto se při pečení „nafoukne“ samo, a přílišné manipulace mohou způsobit ztrátu vzduchu mezi vrstvami. Další častou chybou je potřít těsto náplní, která je příliš tekutá – vlhkost může způsobit, že šneci nebo rolády zůstanou vlhké a těsto nebude křupavé. Při válení těsta se snažit pracovat rychle, používat lehce pomoučený vál a vyhnout se nadměrnému podsypávání – příliš mouky může při pečení vysušit vrstvy těsta.
Při pečení je důležité mít troubu dobře předehřátou, protože teplo zajišťuje, že vrstvy těsta se rychle oddělí a vytvoří typickou nadýchanou strukturu. Pokud těsto člověk potře vejcem nebo mlékem, zajistí to zlatavou barvu a lesk. Naopak častou chybou je ponechat těsto bez předehřáté trouby – pečivo se pak může „sednout“ a ztratit kýženou nadýchanost.