Mahi mahi ryba – recept

Mahi mahi ryba recept

Mahi-mahi, doráda, koryféna nebo zlak nachový. To jsou názvy pro dravou rybu, která obývá vody Tichého oceánu, a která je velmi oblíbenou a vyhledávanou pochoutkou. Mahi-mahi se vyznačuje jemnou chutí a poměrně pevnou konzistencí, díky které je její příprava hračkou. Jaké jsou nejlepší recepty Mahi-mahi?

Mahi-mahi je paprskoploutvá ryba žijící na hladině v pobřežních vodách mírného, tropického a subtropického pásma po celém světě. Připravuje se podobně jako třeba losos na černo, nejčastěji v troubě nebo na grilu, a chutná výborně se směsí bylin a se zeleninou a zakápnutá citronem nebo limetkou. Jak připravit Mahi-mahi rybu poradí právě tento článek.

Shrnutí článku

Mahi mahi je ryba velmi oblíbená pro své chutné, bílé maso s jemnou strukturou a nízkým obsahem kostí. Díky své všestrannosti se hodí k přípravě mnoha různých jídel.

Mahi mahi je bohatá na bílkoviny, vitamíny skupiny B, selen a další minerály. Je to nízkokalorická ryba s nízkým obsahem tuku, což z ní činí zdravou volbu pro vyváženou stravu.

Receptů mahi mahi je spousta. Rybu lze grilovat, péct, smažit nebo dusit. Ryba pečená v alobalu s bylinkami a citronem zůstane šťavnatá.

Ryba Mahi-mahi

Rybu Mahi-mahi mají v oblibě zejména ti, kteří milují ryby a plody moře, jako jsou třeba kalamáry, tilápie, tuňák nebo kaviár. Chutná i těm, kteří rybím pokrmům obvykle neholdují. Stejně tak jako to platí u rybích pomazánek jako tuňáková, sardinková atd.

Je to díky tomu, že Mahi-mahi zčásti postrádá charakteristickou rybí vůni i konzistenci, a její maso je často přirovnáváno k drůbežímu.

Vyzkoušet lze i výborný tuňák steak, lososa na pánvi nebo zapečeného lososa. Další článek se zabývá tím, jak připravit mražené krevety.

Kdo chce svého jídelníčku zařadit rybí tuk, může se podívat na fermentovaný olej z tresčích jater.

mahi mahi ryba recept
Na Mahi-mahi se nevyplatí šetřit.

Jednoduchý recept na Mahi-mahi

Pokud se Mahi-mahi připraví správně, potěší chuťové buňky svojí křehkou konzistencí a jemnou, vynikající chutí. S tímto receptem si každý může připravit Mahi-mahi s lahodnou citronovo-česnekovou omáčkou.

Ingredience na Mahi-mahi

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 filety Mahi-mahi

Ingredience na citronovo-česnekovou omáčku

  • 2 lžíce másla, změklého
  • 1 lžíce čerstvě nasekané pažitky nebo petrželky
  • 2 lžíce mletého česneku
  • 1/8 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1 lžíce šťávy z citronu
  • 1 lžíce nastrouhané citronové kůry

Postup přípravy

  1. Předehřát troubu na 200 °C.
  2. V malé pánvi smíchat všechny přísady citronovo-česnekové směsi a promíchat, aby se zcela spojily. Odstavit.
  3. Osušit přebytečnou vlhkost z rybích filetů papírovými utěrkami. Je důležité odstranit co nejvíce vlhkosti.
  4. Rovnoměrně posypat obě strany filetů špetkou kuchyňské soli a čerstvě mletým černým pepřem. Odložit stranou.
  5. Ve velké pánvi odolné vůči troubě rozehřát olivový olej na vysoké teplotě. Jakmile se olej rozpálí, přidat na pánev rybí filety a nechat je smažit, dokud z jedné strany nezhnědnou, asi 3 minuty. Rybou přitom nehýbat.
  6. Filety opatrně otočit na druhou stranu, vypnout hořák a pánev ihned přenést do již rozpálené trouby.
  7. Péct asi 5 minut, nebo dokud není vrchní část zlatavá a střed právě propečený. Nesmí se převařit.
  8. Minutu před dopečením ryby zahřát na středně vysoké teplotě za stálého míchání malou pánvičku s připravenou citronovo-česnekovou směsí, dokud se nerozpustí a nezačne bublat.
  9. Okamžitě vypnout oheň a směs nalít na uvařenou rybu. Přelít i případnou šťávu z pánve s rybou.
  10. Podávat s dalšími plátky citronu na ozdobu.
mahi mahi recept
Rybu mahi mahi můžete připravit v troubě.

Filet Mahi-mahi: Recept na pánvi

Chcete si připravit filet mahi mahi snadno a rychle? Přinášíme vám snadný recept na filet mahi mahi na pánvi.

Ingredience na filet Mahi-mahi

  • 1 střední citron
  • 4 filety z mahi mahi
  • 1 a 1/4 čajové lžičky soli a další podle potřeby
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku, mletý
  • 4 lžíce studeného nesoleného másla nakrájeného na 4 kousky
  • 1 lžíce nahrubo nasekaných čerstvých petrželových lístků

Postup přípravy

  1. Polovinu citronu nakrájet na tenké plátky. Ze zbylé poloviny vymačkat šťávu, měla by zůstat asi 1 1/2 lžíce šťávy. Dát stranou.
  2. Mahi-mahi osušit papírovými utěrkami. Celé ochutit 1 lžičkou soli a několika zrnky pepře.
  3. Na velké litinové pánvi nebo pánvi s nepřilnavým povrchem rozehřát olej na středním plameni, dokud se z něj nezačne kouřit, asi 3 až 5 minut.
  4. Přidat Mahi-mahi a opékat, dokud není spodní část dobře propečená a boky nejsou propečené těsně za polovinou výšky filetů, asi 4 minuty.
  5. Obrátit filety a pokračovat v restování, dokud nejsou propečené a maso se snadno odlupuje, další 2 až 4 minuty v závislosti na tloušťce filetů. Přendat je na servírovací talíř.
  6. Na středně mírném ohni přidat citronovou šťávu a česnek. Snížit teplotu na středně nízkou.
  7. Přidat citronovou šťávu, česnek a zbývající 1/4 lžičky soli. Vařečkou seškrábnout ze dna pánve připečené kousky.
  8. Poté přidat plátky citronu a po kouscích vmíchat máslo. Až se každý kousek téměř rozpustí, teprve pak dát další.
  9. Omáčku dochutit.
  10. Pánev stáhnout z ohně a vmíchat petrželku. Omáčku ochutnat a podle potřeby ji ještě osolit a opepřit. Nalít na Mahi-mahi a ihned podávat.
  11. Zbytky lze uchovávat v chladničce ve vzduchotěsné nádobě až 2 dny.

Rychlý recept: Zlak nachový

Rybu Mahi-mahi mohou lidé znát pod názvem Zlak nachový. Jak se Zlak nachový připravuje?

Ingredience na Zlaka nachového

  • 4-5 filetů zlaka nachového
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla

Kořenicí směs

  • 3 lžíce mouky
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1 lžička cibulového prášku
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička papriky

Omáčka

  • 3 lžíce mleté šalotky
  • 3-4 stroužky mletého česneku
  • 1 a 1/4 šálku kuřecího vývaru s nízkým obsahem sodíku
  • 1/2 šálku husté smetany
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1/2 lžičky sušené petrželky, sušený tymián
  • 2 lžíce citronové šťávy více nebo méně podle chuti
  • sůl a pepř podle chuti

Postup přípravy

  1. Ve středně velké míse smíchat všechny přísady kořenící směsi. Osušit Mahi-mahi a vetřít koření do ryby.
  2. Na velké pánvi s těžkým dnem rozpustit 1 lžíci másla ve 2 lžících olivového oleje na středně vysoké teplotě.
  3. Jakmile se rozpálí, přidat filety, snížit teplotu na střední a vařit přibližně 4 minuty.
  4. Filety obrátit a poté vařit další 2 až 4 minuty podle své chuti.
  5. Pokud ryba hnědne příliš rychle, snížit teplotu. Vyjmout Mahi-mahi na talíř a přikrýt ho fólií.
  6. V případě potřeby slít olej z pánve tak, aby zbyla asi 1 lžíce oleje.
  7. Přidat šalotku a smažit ji za stálého seškrabávání kapek 2 minuty nebo do změknutí. Přidat česnek a smažit ho 30 sekund.
  8. Rozšlehat kuřecí vývar s kukuřičným škrobem a přidat do pánve spolu s hustou smetanou, citronovou šťávou, tymiánem a petrželkou. Vařit, dokud se vývar nezredukuje na polovinu a mírně nezhoustne, asi 4 až 5 minut.
  9. Podle chuti osolit a opepřit a případně přidat další citronovou šťávu.
  10. Filety Mahi-mahi vložit zpět do pánve a přelít je lžicí omáčky. Ozdobit čerstvou pažitkou a/nebo petrželkou (volitelně).
  11. Ihned podávat s rýží, bramborovou kaší, šťouchanými bramborami s jarní cibulkou, nebo těstovinami.
mahi mahi ryba recept
Mahi mahi chutná výborně s bylinkami.

Pečená ryba Mahi-mahi: Recept na řecký způsob

Pečená ryba Mahi-mahi chutná opravdu výborně, a zaručeně se s ní lze zavděčit i těm, kteří za normálních okolností rybímu masu neholdují. Na pečenou rybu Mahi-mahi je možné při přípravě použít marinádu na lososa.

Ingredience na rybu Mahi-mahi

  • 4 filety mahi-mahi
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 5 stroužků česneku nasekaných nahrubo
  • 1 lžička sušeného oregana
  • ¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 1 citronová šťáva
  • ½ lžičky kuchyňské soli
  • ½ lžičky kmínu
  • ½ lžičky pepře Aleppo
  • 3 šálky cherry rajčátek

Postup přípravy

  1. Mahi mahi vložit do mísy a dát stranou.
  2. V malé misce smíchat 2 lžíce olivového oleje s nasekaným česnekem, oreganem, černým pepřem, rozmarýnem, citronovou šťávou, solí, kmínem a pepřem Aleppo.
  3. Marinádou pokapat Mahi-mahi a ujistit se, že jsou marinádou pokryty všechny části filetů.
  4. Přikrýt a nechat v chladničce odležet 20 minut až 1 hodinu.
  5. Předehřát troubu na 200 °C a pečicí plech potřít sprejem na pečení. Plech lze nejprve vyložit alobalem a potřít jej sprejem na vaření, což usnadní čištění.
  6. Smíchat cherry rajčata se zbývajícími 2 lžícemi olivového oleje a špetkou soli a pepře. Uspořádat je na plech.
  7. Na plech položit marinované Mahi-mahi a navrch přidat česnek a koření, které bylo v marinádě.
  8. Péct při teplotě 200 °C asi 20 minut.

Možnosti přípravy Mahi-mahi jsou téměř nekonečné. Lze ji grilovat, péct, smažit nebo dusit. Hodí se k různým přílohám, jako je rýže, brambory nebo zelenina.

Mahi-mahi cena

Kdo plánuje připravit rybu Mahi-mahi doma, určitě ho bude zajímat cena této ryby. Výsledná cena Mahi-mahi závisí na celé spoustě nejrůznějších faktorů. Které to jsou?

Záleží vždy na tom, kde člověk rybu Mahi-mahi koupí. Obecně se na rybím mase nevyplatí šetřit, aby si na ní každý pochutnal, a nechce si zadělat na nepříjemné zdravotní potíže.

Roli hraje i jaké množství zákazník kupuje, protože řada prodejců nabízí rybu Mahi-mahi za množstevní slevy. Nákup ovlivňuje i výběr mražené nebo čerstvé ryby Mahi mahi. Cena Mahi-mahi v čerstvém stavu bude vyšší.

U čerstvých filetů se obvykle pohybuje kolem 600 korun za kilogram. Naopak v případě mražené Mahi-mahi zákazník zaplatí přibližně 250-350 korun za kilogram.