Fazole – na husto, kovbojské, na kyselo, bretaňské – recepty

Fazole, nenápadné luštěniny, jsou v kuchyni přítomny již po staletí. Jsou výživné, velmi všestranné a dají se připravit na mnoho způsobů. Ať už se jedná o fazole na husto nebo na kyselo, recepty na fazole jsou nekonečné.
Luštěniny, a především fazole, jsou známé vysokým obsahem živin. Lze je přidat téměř do všech slaných pokrmů, od dipů přes polévky až po těstoviny. Stejně tak lze fazolemi skvěle zpestřit svůj jídelníček. A navíc mohou tvořit součást vegetariánské a veganské stravy.
Shrnutí článku
Fazole jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu, železo a další důležité minerály. Pravidelná konzumace fazolí přispívá ke zdraví srdce, zlepšuje trávení a pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi.
Fazole se hodí do sladkých i slaných jídel. Můžete je přidat do polévek, gulášů, salátů, dipů, pečiva nebo dezertů.
Fazole jsou snadno dostupné a cenově dostupné. Lze si vybrat z různých druhů, jako jsou fazole bílé, červené, černé, mungo nebo adzuki.
Druhy fazolí
Existují desítky druhů fazolí. Mezi nejčastější druhy patří:
- Černé adzuki: Klasika v latinskoamerické kuchyni, obvykle se přidávají do polévek a dušených pokrmů.
- Cannellini: Bílé fazole s jemným škrobem se hodně používají do polévek a dušených pokrmů, zejména v italské kuchyni.
- Červenohnědě skvrnité fazole: Mají bohatou, opečenou chuť. Dobře drží tvar a hodí se do salátů, polévek a dušených pokrmů.
- Flageolet: Jedná se o krémové, hladké, světle zelené až bílé fazole z Francie s tenkou slupkou. Skvěle se hodí do polévek a pyré.
- Fazole Pinto: Malé a hnědorůžové, běžně se používají v mexické a jiné latinskoamerické kuchyni, především na dušené maso a chilli.

Namáčení – základ receptů z fazolí
Namáčení fazolí pomáhá jejich rychlejšímu a rovnoměrnějšímu uvaření a může navíc usnadnit jejich trávení. Pokud se do vody přidá sůl (vytvoří se solný nálev), fazole se uvaří ještě rychleji, jelikož sůl pomáhá rozkládat slupku.
Jak uvařit fazole?
Před použitím je nutné fazole namočit do vody alespoň na několik hodin, nejlépe přes noc. Namočené fazole se pak vaří v čerstvé vodě do změknutí. Doba vaření se liší podle druhu fazolí a jejich stáří.
Fazole lze uvařit i v pomalém nebo tlakovém hrnci. Na výběr je mnoho receptů na fazole, například smažené fazole. Představivosti a chutím se zkrátka meze nekladou.
Pro ujištění, že jsou fazole důkladně uvařené, je třeba nabrat pár fazolí a fouknout na ně. Slupka by se měla zkroutit a zvrásnit. Fazole jsou hotové, když jsou měkké a uvařené až do středu. Ve vodě z vaření se nechají vychladnout.

Fazole na husto – recept
Fazole na husto patří mezi oblíbená jídla, která potěší každého milovníka vydatných pokrmů. Jejich příprava není vůbec složitá a výsledek stojí za to.
Ingredience na fazole na husto
- 500 g bílých fazolí
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce sladké papriky
- sůl, pepř
- bobkový list
- majoránka
- uzenina dle chuti (uzené maso, klobása)
Postup
- Fazole předem namočit do studené vody alespoň na 12 hodin.
- Namočené fazole scedit a dát vařit do osolené vody s bobkovým listem. Vařit do měkka.
- Na oleji osmahnout na kostičky nakrájenou cibuli dozlatova. Přidat prolisovaný česnek a krátce orestovat.
- Do osmahnuté směsi vsypat hladkou mouku a za stálého míchání ji opražit do světle hnědé barvy.
- K osmahnuté směsi přidat sladkou papriku, krátce orestovat a zalít částí vývaru z fazolí. Promíchat a přivést k varu.
- Do fazolí vmíchat osmahnutou směs, dosolit, opepřit a podle chuti přidat majoránku.
- Nakrájenou uzeninu přidat do fazolí a společně krátce povařit.
Fazole na husto se podávají nejčastěji s chlebem nebo houskou. Dobře chutnají i s vařenými bramborami nebo rýží.
Fazolky na kyselo – recept
Tento recept zaručuje přípravu pikantní přílohy ze zelených fazolek na kyselo ochucené cibulí a slaninou. Skvěle se hodí k šunce, pečenému vepřovému masu nebo rizotu – recept.
Ingredience na fazolky na kyselo
- 2 plechovky zelených fazolek, sceděné
- 3 plátky slaniny, nakrájené na kousky
- 1 šálek nakrájené cibule
- 1 lžíce hladké mouky
- ¼ šálku jablečného octa
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- ¼ lžičky pepře
Postup fazolek na kyselo
- Slaninu opéct na střední pánvi na středním plamenu za občasného míchání, dokud dobře nezhnědne.
- Přidat cibuli a vařit, dokud nezprůsvitní. Vmíchat mouku a vařit další 2 minuty.
- Do pánve nalít ocet a 3/4 šálku vyhrazené tekutiny ze zelených fazolek.
- Přidat cukr, sůl a pepř a promíchat.
- Přivést k varu, snížit teplotu a vmíchat zelené fazolky.
- Pokračovat ve vaření na mírném ohni, dokud nejsou fazolky horké.
- Podávat jako sváteční přílohu k pečeným masům.
Kovbojské fazole – recept
Kovbojské fazole jsou vydatnou přílohou z mletého hovězího masa, slaniny, cibule, papriky, hnědého cukru, pečených fazolí a barbecue omáčky. Recept se zkrátka trochu podobá leču.
Ingredience na kovbojské fazole
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 střední žlutá cibule, nakrájená na kostičky
- 1 zelená paprika, nakrájená na kostičky
- ½ lžičky česnekové soli
- ½ lžičky cibulového prášku
- 8 plátků slaniny
- ¼ šálku hnědého cukru
- 2 plechovky pečených fazolí
- ½ šálku barbecue omáčky
- 2 lžíce dijonské hořčice
Postup kovbojských fazolí
- Předehřát troubu na 180 °C.
- Do čtyřlitrového hrnce s těžkým dnem přidat mleté hovězí maso, cibuli, papriku, česnekovou sůl a cibulový prášek.
- Vařit, dokud mleté maso nezrůžoví. Přebytečnou tekutinu slít.
- Přidat kousky vařené slaniny, hnědý cukr, pečené fazole, barbecue omáčku a dijonskou hořčici.
- Promíchat, aby se všechny přísady spojily.
- Přikrýt a péct 1 hodinu. Po upečení by měly být fazole horké, bublat a zhoustnout. Podávat teplé.

Recept na bretaňské fazole
Tradiční recept na bretaňské fazole s klobásou a rajčaty jsou velmi chutným pokrmem pro chladné zimní dny.
Ingredience na bretaňské fazole
- 1 šálek sušených fazolí
- 1 cibule střední, sladká, nakrájená
- 2 stroužky česneku nasekané
- 1 šálek uzené klobásy
- 2 šálky drcených rajčat
- 1 polévková lžíce rajčatového protlaku
- 3 lžičky majoránky
- 1 bobkový list
- 3 kuličky nového koření
- 6 šálků vody
- sůl a pepř podle chuti
- špetka kajenského pepře volitelně
- 1 lžíce másla ghí nebo oleje na vaření
- 1 lžička nasekané petrželky
Postup fazolí po bretaňsku
- Fazole vložit do mísy, zalít velkým množstvím vody a namočit je přes noc.
- Fazole propláchnout a přidat je do hrnce se 6 šálky vody.
- Přivést k varu, přikrýt a vařit přibližně hodinu až hodinu a půl. Doba vaření závisí na druhu fazolí. Měly by být měkké, ne však rozvařené.
- Na pánvi rozehřát jednu lžíci másla nebo ghí nebo oleje na vaření. Přidat na kostičky nakrájenou klobásu a smažit ji asi 5 minut dozlatova.
- Jakmile je klobása uvařená, vyjmout ji z pánve a dát stranou.
- Na stejnou pánev přidat cibuli a smažit dozlatova a do měkka asi 3-4 minuty. Poté přidat česnek a smažit další minutu.
- Jakmile jsou fazole uvařené, přidat do hrnce s fazolemi klobásu a směs cibule a česneku.
- Přidat bobkový list, nové koření, drcená rajčata, rajčatový protlak, majoránku, půl lžičky soli a čerstvě mletý pepř. Vařit asi 15 minut.
- Zkontrolovat dochucení, v případě potřeby dosolit a opepřit.
- Případně přidat špetku kajenského pepře a posypat čerstvou petrželkou. Podávat s křupavým chlebem.

Fazolová omáčka z černých fazolí – recept
Omáčka z černých fazolí dochutí různá jídla.
Ingredience na fazolovou omáčku
- ¼ šálku arašídového oleje
- 8 stroužků česneku, jemně nastrouhaných
- 4 cm kousek zázvoru, oloupaný, jemně nastrouhaný
- ½ šálku solených fermentovaných černých fazolí
- 2 lžíce čínského vína Shaoxing
- 1 lžíce lehké sójové omáčky
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička kukuřičné mouky (kukuřičný škrob)
Postup fazolové omáčky
- V pánvi wok rozehřát olej na vysokou teplotu.
- Přidat česnek a zázvor a za častého míchání vařit 1 minutu nebo dokud se nezačne vařit.
- Přidat černé fazole a promíchat.
- Do pánve wok přidat ½ šálku vody spolu se Shaoxingem, sójou a cukrem. Vařit 15 minut nebo dokud se voda téměř neodpaří.
- Smíchat kukuřičnou mouku se 2 lžícemi vody.
- Přidat do pánve wok a vařit 2 minuty nebo dokud nezhoustne. Omáčku přelít do sterilizované sklenice.
Babiččiny fazolky na smetaně recept
Tento jednoduchý pokrm byl vždy tak dobrý z čerstvých zelených fazolek. V zimě ho babičky jistě připravovaly z domácích konzervovaných fazolí.
Ingredience na fazolky na smetaně
- 1 lžíce rozpuštěného másla
- 1 lžíce hladké mouky
- sůl a pepř podle chuti
- 1 hrnek mléka
- 3 hrnky zelených fazolek
Postup smetanových fazolek
- Pokud se používají čerstvé zelené fazolky, vařit je v malém množství vroucí vody tak dlouho, aby byly křehké. Následně je slít.
- V hrnci na mírném ohni smíchat máslo, mouku, sůl a pepř.
- Přilít mléko a za stálého míchání vařit do zhoustnutí, dokud nevznikne bílá omáčka.
- Fazole vložit do zapékací misky.
- Přelít je bílou omáčkou a péct 20-25 minut. Podávat horké.

Rychlá fazolová polévka – recept
Vydatná fazolová polévka je ideální k obědu nebo lehké večeři. Perfektně zahřeje během sychravého podzimního počasí nebo dlouhých zimních večerů.
Ingredience k přípravě fazolové polévky
- 2 lžičky olivového oleje
- 2 listy šalvěje, nakrájené na tenké plátky
- 1 stroužek česneku, mletý
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- 1 plechovka zeleninového vývaru
- 1 plechovka bílých fazolí, propláchnutých a scezených
- 1 a 1/2 lžičky čerstvé citronové šťávy
- hrubá sůl a mletý pepř
- 2 lžíce čerstvě nastrouhaného parmazánu, na podávání
Postup vaření fazolové polévky
- Ve středně velké pánvi rozehřát olej na střední teplotu.
- Přidat šalvěj, česnek a oregano a za častého míchání vařit, dokud šalvěj nezačne měknout, asi 3 minuty.
- Vmíchat vývar, fazole a vařit, dokud se nezahřejí, asi 4 minuty.
- Pomocí dřevěné lžíce nebo šťouchadla na brambory lehce rozmačkat část fazolí, aby se polévka zahustila.
- Vmíchat citronovou šťávu. Dochutit solí a pepřem.
- Před podáváním posypat parmazánem.
Mexické fazole recept
Příprava mexických fazolí krásně provoní celý dům, a čím déle se dusí, tím lépe chutnají. Možné přidat 1/2 plechovky piva pro získání mexických fazolí „borracho“.
Ingredience na mexické fazole
- 500 g sušených fazolí pinto, propláchnutých
- 4 šálky vody nebo podle potřeby
- 2 plechovky nakrájených rajčat se zelenými chilli papričkami
- 250 g slaniny, nakrájené
- 1 žlutá cibule, nakrájená nadrobno
- 1 lžíce chilli v prášku nebo podle chuti
- 1 lžíce mletého kmínu nebo podle chuti
- 1 a ½ lžičky česnekového prášku nebo podle chuti
- ½ svazku čerstvého koriandru, nasekaného
Postup na mexické fazole
- Fazole pinto vložit do velkého hrnce a zalít dostatečným množstvím vody, aby byly pokryty 2 až 3 palce (5 až 7,5 cm).
- Fazole nechat přes noc namočené.
- Slít, vrátit do hrnce a zalít je čerstvou vodou tak, aby byly zakryté. Přidat rajčata, slaninu, cibuli, chilli, kmín a česnekový prášek.
- Přivést k varu, snížit teplotu na minimum a vařit 3 hodiny.
- Občas fazole zkontrolovat a v případě potřeby přidat další vodu.
- Do fazolí vmíchat koriandr a sůl a vařit, dokud nejsou fazole měkké, přibližně další 1 hodinu.
Fazolový guláš recept
Maďarský vegetariánský fazolový guláš je pikantní fazolová směs ochucená paprikou. Tento guláš je vydatný, sytý a levný, navíc je veganský, bezlepkový a bez mléka. Příprava zabere méně než 30 minut.
Kdo by se přece jen bez masa neobešel, může navíc přidat hovězí mleté maso a dostane vynikající fazolový guláš s mletým masem.
Ingredience na maďarský fazolový guláš
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 červené cibule, nakrájené na kousky
- 2 červené papriky, zbavené semínek, nakrájené na kostičky
- 2 stroužky česneku, oloupané a rozdrcené
- 2-3 lžíce sladké uzené papriky fairtrade
- 800 g nakrájených rajčat
- 400 ml zeleninového vývaru
- 1 lžíce hnědého cukru
- 1 špetka černého pepře
- 1 špetka soli
- 800 g směsi fazolí, konzervovaných
- 4 polévkové lžíce čerstvé petrželky
- 4 polévkové lžíce zakysané smetany
Postup fazolového guláše
- Na velké pánvi rozehřát 1 lžíci olivového oleje a na středním plamenu na něm 5 minut smažit cibuli a červenou papriku. Přidat česnek a smažit 1 minutu.
- Po dobu 1 minuty vmíchat sladkou uzenou papriku.
- Dávat pozor a nenechat papriku déle vařit, protože při přílišném vaření může zhořknout.
- Vmíchat konzervovaná rajčata, zeleninový vývar a cukr a dochutit solí a pepřem. Za občasného míchání vařit 10 minut.
- Přidat rozmixované fazole a vařit 2 minuty, dokud se fazole neprohřejí.
- Posypat čerstvými lístky petrželky a nakapat navrch smetanu. Podávat.