Pstruzi po mlynářsku – nejlepší recept

Tradiční příprava pstruha „po mlynářsku“ pravděpodobně vznikla tak, že chudá mlynářka hledala způsob, jak ochutit tuto rybu, a tak se sahla po použití mouky. Jedná se o jednoduché jídlo, které se vyznačuje skromnou paletou chutí. Však i samotná smažená mouka na másle dokáže dokonale podtrhnout jemnou chuť pstruha, takže nebudete toužit po dalších příchutích.

Tento recept na pstruha obaleného v mouce s citronem lze upravit podle vašich preferencí. Můžete přidat více citronové kůry pro intenzivnější aroma, nebo experimentovat s různými druhy citrusových plodů, jako je například pomeranč, pro nové chutě. Chutná to skvěle i s bylinkami, jako je tymián nebo rozmarýn, pro další vrstvu chuti.

Použití citronu v rybích pokrmech

Citrony jsou známé svou osvěžující kyselostí a výraznou vůní. Tato kyselost dokáže skvěle vyvážit bohatost a tukovost ryb. Když citronová šťáva nebo kůra přijde do kontaktu s rybími filety, dodává jim svěžest a zvýrazňuje jejich přirozenou chuť. Citrony tedy působí jako přírodní „osvěžovač“ pro rybí pokrmy.

Citrony nejsou jen výbornou přísadou pro chuť, ale také pro texturu a vzhled rybího pokrmu. Když se citronové plátky nebo kůra přidají k pečeným nebo smaženým rybám, mohou poskytnout křupavost nebo jemnost podle toho, jak jsou použity. Navíc, citronová šťáva může být použita k marinování ryb, což pomáhá změkčit maso a připravit ho k perfektnímu upečení.

Párování citronů a ryb nabízí také nekonečné možnosti v kuchyni. Můžete připravit ryby na mnoho způsobů, jako je grilování, pečení, smažení nebo vaření na páře, a přidat citronové prvky dle svých preferencí. Citronová omáčka, citronová máslová poleva nebo dokonce ceviche s citrony jsou jen některé z možností, jak tuto chutnou kombinaci využít.

TIP: Vyzkoušejte recept na lososa na černo, který také patří k oblíbeným rybám pokrmům.

Pstruzi po mlynářsku – ingredience

  • 4 pstruzi
  • 60 g másla
  • 3 lžíce oleje
  • citrónová šťáva
  • hladká mouka
  • petrželka
  • sůl

Pstruzi po mlynářsku – postup

  1. Očištěné pstruhy poprášíme moukou smíchanou se solí a pepřem, vložíme na pánvičku s rozehřátým olejem a opékáme po obou stranách tak, aby byli dobře propečení.
  2. Pstruhy přeložíme na nahřáté talíře, olej z pánvičky slijeme, na pánvičku přidáme máslo, citrónovou šťávu, jemně rozsekanou petrželku a sůl a za stálého míchaní necháme zrůžovět.
  3. Směs nalijeme na pstruhy a hned podáváme.
  4. Vhodná příloha jsou vařené nebo pečené brambory a salát z různých druhů zeleniny. Stejně můžeme připravit i kapra.

Pstruh obalený v mouce s citronem je skvělým příkladem toho, jak jednoduchost může vést k vynikajícímu jídlu. Připravte si tento pokrm a nechte se unést harmonií chutí, kterou nabízí.