Bramborová polévka – nejlepší recept

Bramboračka je jedna z nejpopulárnějších polévek v České republice s dlouholetou tradicí. Je to zdravé, syté a levné jídlo, které je oblíbené mezi lidmi různých generací. Bramborová polévka je ideální pro zahřátí za chladného a sychravého počasí nebo jako lehká večeře.

Bramborová polévka s houbami je skvělá volba pro ty, kteří hledají odlehčenou a zdravou večeři. Jako základ se používají brambory, zelenina a houby. Je to výborné jídlo, které je snadné a rychlé připravit, a je skvělé pro ty, kteří mají rádi jednoduché, ale chutné jídlo.

Příprava této polévky je velmi jednoduchá a vystačíte si na ni pouze s pár surovinami. Jak napovídá samotný název polévky, základem bramboračky jsou brambory. Dalšími důležitými surovinami jsou kořenová zelenina – celer, mrkev a petržel.

Pro zvýraznění chuti je nejlepší zeleninu před vařením orestovat na másle. V dobré bramboračce by rozhodně neměly chybět sušené houby. Během houbařské sezóny je možné použít také čerstvé hřiby, které přinesete z lesa a existují dokonce i varianty bramboračky bez hub. Typickou chuť pak dotvoří česnek a majoránka.

Bramborová polévka – ingredience

  • 1,5 litru vody (nebo vývaru)
  • 500 g brambor
  • 100 g zeleniny
  • 50 g čerstvých hřibů (houby mohou být i sušené)
  • 70 g másla nebo sádla
  • 50 g hladké mouky
  • sůl
  • stroužek česneku
  • špetka majoránky

Bramborová polévka – postup

  1. Očištěnou zeleninu (mrkev, celer, petržel, kousek kapusty a cibule) nakrájíme na kostičky a podusíme na 20 g másla.
  2. V hrnci rozpustíme zbytek tuku, přidáme mouku a uděláme jíšku. Rozředíme ji studenou vodou mícháním metlou na sníh. Pak ji chvíli povaříme, přidáme zeleninu, nakrájené čerstvé houby, sůl, na kostičky pokrájené brambory.
  3. Vaříme až jsou zelenina i brambory měkké. Nakonec přidáme česnek a špetku majoránky.
  4. Podávejte ji s křupavým chlebem nebo jiným čerstvým pečivem.

Oblíbená bramborová polévka s čerstvými nebo sušenými houbami a kořenovou zeleninou, vonící česnekem a majoránkou, je velmi hustá a vydatná.