Tacos – nejlepší recept

Tacos recept

Měli jste už někdy tacos? Tacos patří mezi tradiční mexická jídla, která si ovšem získala velkou popularitu téměř po celém světě. Tacos patří mezi pokrmy, které můžete podle libosti obměňovat a vychutnat si nespočet jejich variant. Jak připravit tacos?

Tacos je podobně jako fajitas tradiční jihoamerické jídlo, které se skládá z malé kukuřičné nebo pšeničné tortilly o velikosti ruky a je naplněné náplní. Tortilla se pak přeloží kolem náplně a jí se rukama.

Taco lze připravit s různými náplněmi, včetně hovězího, vepřového, kuřecího masa, mořských plodů, fazolí, zeleniny a sýra, což umožňuje velkou variabilitu a rozmanitost – zkrátka neexistuje jen jeden jediný tacos recept.

Často se zdobí různými kořeními, jako je salsa, guacamole nebo zakysaná smetana, a zeleninou, jako je salát, cibule, rajčata a chilli. Tacos jsou podobně jako třeba sýrové chipsy běžnou formou antojitos neboli mexického pouličního jídla, které se rozšířilo po celém světě.

TIP: Milovníci latinskoamerické kuchyně mohou vyzkoušet i nachos recept nebo empanadas recept.

Tacos recept
Při tvorbě náplně do tacos se fantazii meze nekladou.

Tacos recepty

Tacos receptů existuje opravdu nepřeberně. Připravit si můžete kromě tradičních hovězích tacos například krevetové tacos, mezi oblíbené tacos recepty patří také třeba veganské tacos.

Tacos recept

Máte chuť na mexickou kuchyni? Vyzkoušejte doma tento snadný a výborný tacos recept, ke kterému se určitě budete vždy rádi vracet.

Ingredience na tacos recept

  • 500 g 90% až 93% libového mletého hovězího masa
  • 1 lžíce chilli
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 3/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 1/2 lžičky česnekového prášku
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 1/2 šálku rajčatové omáčky
  • 1/4 šálku vody
  • 12 tacos

Postup na tacos recept

  1. Hovězí maso přidejte na velkou pánev na středně vysokou teplotu. Maso rozbijte vařečkou. K masu přidejte chilli, kmín, sůl, oregano, česnekový prášek a pepř.
  2. Dobře promíchejte. Za občasného míchání vařte, dokud není maso propečené, asi 6-8 minut.
  3. Snižte teplotu na střední. Přidejte rajčatovou omáčku a vodu. Promíchejte a promíchejte. Za občasného míchání vařte 7-8 minut, dokud se část tekutiny neodpaří, ale masová směs je stále trochu šťavnatá. Odstavte z ohně.
  4. Tacos ohřejte podle návodu na obalu.
  5. Tacos naplňte dvěma vrchovatými lžícemi masa. Navrch dejte požadované taco přílohy: strouhaný sýr, strouhaný salát, nakrájená rajčata, nakrájenou červenou cibuli, taco omáčku, zakysanou smetanu, guacamole atd.
Tacos recept
Tacos chutnají výborně třeba s hovězím masem.

Jednoduché hovězí tacos

Příprava domácích tacos vůbec nemusí být ani zdlouhavá, ani namáhavá. Přesvědčí vás o tom tento snadný recept na báječné hovězí tacos, na kterých si zaručeně pochutnáte.

Hovězí tacos ingredience

  • 500 g libového hovězího masa
  • 1 šálek salsa omáčky
  • 10 taco mušlí
  • 1/2 hlávkového salátu, nakrájeného na kousky
  • 1 střední rajče, nakrájené na kousky
  • 1 šálek strouhaného čedaru

Jak připravit snadné hovězí tacos

  1. Hovězí maso vařte na dostatečně velké litinové pánvi na středním ohni 8 – 10 minut za občasného míchání dohněda a nechte okapat.
  2. Do hovězího masa vmíchejte salsu. Za stálého míchání zahřejte k varu; snižte teplotu na středně nízkou. Za občasného míchání vařte 5 minut. Směs hovězího masa nalijte do velké servírovací mísy.
  3. Mušle taco ohřejte podle návodu na obalu. Mušle taco podávejte s hovězí směsí, salátem, rajčaty a sýrem.

Kukuřičné placky – recept

Chcete si zkusit připravit sami doma kukuřičné placky a použít je následně jako základ pro tacos? S tímto návodem to nebude žádný problém.

Ingredience na kukuřičné placky

  • 2 šálky kukuřičné mouky
  • 1 a 1/2 – 2 šálky horké vody
  • 1 lžička jemné soli

Kukuřičné placky recept

  1. Ve velké míse krátce prošlehejte směs mouky a soli. Postupně přidejte 1 a 1/2 šálku horké vody a směs míchejte dřevěnou lžící nebo silikonovou stěrkou, dokud se nezačne tvořit rovnoměrně promíchané těsto.
  2. Rukama hněťte těsto 2-3 minuty v míse, dokud nebude hladké a nevytvoří soudržnou kouli.
  3. Těsto by mělo mít pružnou a pevnou strukturu. Pokud je těsto příliš mokré a lepí se na ruce, přidejte několik lžic mouky navíc. Pokud je těsto příliš suché a praská, přidejte navíc jednu nebo dvě lžíce horké vody.
  4. Těsto nechte odpočinout. Mísu přikryjte vlhkou kuchyňskou utěrkou (nebo papírovou utěrkou) a nechte těsto 10 minut odpočívat.
  5. Těsto rozdělte na porce. Pomocí lžíce nebo středně velké naběračky na zmrzlinu naporcujte těsto na 2 lžíce (35-40 gramů, tedy asi jako golfový míček) a pak ho rukama rozválejte, aby bylo pěkně kulaté.
  6. Kuličky těsta stlačte. Kuličku těsta vložte do lisu na tortilly mezi dva kusy igelitu. Pak kuličku těsta jemně stlačujte, dokud se nevytvoří čtyř- až pětipalcová tortilla.
  7. Rozpalte nepřilnavou pánev nebo vařič na středně silném ohni. Jakmile je pánev rozpálená, opatrně odlepte tortillu od plastové fólie a položte ji na pánev naplocho.
  8. Tortillu smažte asi 40-60 sekund z každé strany a obracejte ji, jakmile se na spodní straně tortilly začnou objevovat hnědé skvrny. Tortilly budou během vaření pravděpodobně bublat, zejména na druhé straně, což je dobré znamení.
  9. Po upečení přendejte tortillu na ohřívač tortill nebo do misky zabalené do čisté kuchyňské utěrky, aby tortilly nevyschly.
  10. Postup opakujte se zbývajícími tortillami. Doporučuji udržovat cyklus tak, že upečete jednu tortillu a zároveň přitlačíte další kuličku těsta. Pokud si všimnete, že se vám pánev začíná zdát příliš horká, stačí trochu snížit teplotu.
Tacos recept
Na výrobu tacos můžete použít také vlastnoručně vyrobené kukuřičné placky.

Kukuřičné tortilly – recept

Kukuřičné tortilly si můžete připravit také sami doma, a použít je nejen na tacos, třeba i na burritos.

Kukuřičné tortilly ingredience

  • 3 šálky kukuřičné mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ⅓ šálku extra panenského olivového oleje, rostlinného oleje nebo jiného oleje s poměrně neutrální chutí
  • 1 šálek teplé vody

Kukuřičné tortilly recept

  1. Ve středně velké míse smíchejte mouku, sůl a prášek do pečiva. Pomocí pevné silikonové stěrky nebo pevné dřevěné lžíce promíchejte suché přísady, dokud se dobře nespojí.
  2. Uprostřed suchých přísad udělejte důlek a přidejte olej a vodu. Dobře promíchejte směrem zdola nahoru, dokud se všechny suché přísady nespojí a těsto se nezačne spojovat.
  3. Vyklopte těsto na lehce pomoučenou pracovní plochu a hněťte 1-2 minuty, dokud těsto nebude pěkně hladké.
  4. Těsto přeneste na lehce pomoučněnou pracovní plochu. Rozdělte ho na 16 stejných dílů. Každý kousek obraťte, aby se obalil v mouce. Z každého kousku vytvarujte kouli a dlaní ji zploštěte.
  5. Zploštělé kuličky těsta přikryjte čistou kuchyňskou utěrkou a před dalším zpracováním je nechte alespoň 15 minut (nebo až 2 hodiny) odpočívat.
  6. Po uplynutí doby odpočinku rozehřejte velkou pánev na středním plameni. Každý kousek těsta rozválejte na hrubý kruh, pracovní plochu a váleček mějte lehce pomoučené. Nevyválené tortilly neukládejte na sebe, jinak se slepí.
  7. Když je pánev rozpálená, vložte do ní jedno kolečko těsta a nechte ho péct 45 sekund až 1 minutu nebo dokud se na spodním povrchu neobjeví několik světle hnědých skvrn a neopečený povrch nebude bublat.
  8. Pokud hnědne příliš rychle, snižte trochu teplotu. Pokud trvá déle než minutu, než se na spodní straně tortilly objeví několik světle zlatohnědých skvrn, trochu zvyšte teplotu.
  9. Obraťte na druhou stranu a opékejte 15-20 sekund. Tortilly by měly být pěkně měkké, ale na povrchu by měly mít několik malých hnědých skvrn.
  10. Vyjměte je z pánve kleštěmi a uložte do zakryté nádoby nebo sáčku se zipem, aby tortilly zůstaly měkké.
  11. Podávejte teplé nebo je nechte vychladnout pro pozdější použití. Když jsou tortilly připravené k použití, vložte na dno nádoby vhodné do mikrovlnné trouby (s víkem), do které se naskládané tortilly vejdou, mírně navlhčenou papírovou utěrku.
  12. V nepřikryté mikrovlnné troubě ohřívejte 15-30 sekund (začněte na 15 sekundách) nebo dokud nejsou teplé, poté je nechte přikryté, aby se při podávání udržely v teple.
  13. Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě nebo sáčku se zipem při pokojové teplotě po dobu 24 hodin nebo v chladničce po dobu až 1 týdne.
  14. Chcete-li tortilly zmrazit, oddělte je pergamenovým nebo voskovaným papírem a před vložením do mrazničky je vložte do sáčku se zipem.