Borůvkový koláč – s tvarohem, drobenkou, kynutý – nejlepší recepty

Hojnost borůvek? Když jsou v sezóně, je dobré si je opravdu vychutnat, dokud je to možné. Nejlepší borůvkový koláč je ten, který využívá čerstvé borůvky (i když lze použít mražené). Problém borůvek v pečivu často spočívá v tom, že klesnou na dno pečiva. Obalení borůvek v mouce je pomáhá udržet v suspenzi, ale přesto vždy hrozí, že bobule klesnou.

Jen si představte vůni luxusního borůvkového koláče, který se peče v troubě. Rychlý borůvkový koláč je dokonalou záminkou k snídani a je obzvlášť skvělý pro snídani do postele na Den matek a při jiných příležitostech. Pokud tedy milujete borůvkové dezerty, už nemusíte hledat dál!

Borůvkový koláč je možné připravit z čerstvých i mražených borůvek i jiného druhu ovoce. Oblíbené jsou například linecké borůvkové koláče s tvarohem, klasické tvarohovo-borůvkové koláče, hrníčkové borůvkové koláče s jogurtem a spoustu dalších. Pokud má někdo chuť na lehčí koláč s více druhy ovoce, může vyzkoušet například dort pavlova nebo nepečené dorty.

Lze připravit jemný borůvkový koláč z mražených borůvek?

Obecně platí, že v receptech na pečení lze střídavě používat čerstvé a mražené bobuloviny, ale možná bude člověk muset provést několik úprav, aby zajistil dokonalý výsledek. Mražené bobule výrazně sníží teplotu směsi, takže možná bude muset prodloužit dobu pečení o 5 minut, aby se ujistil, že je směs propečená.

Pokud z borůvek připravuje někdo koláč, možná bude muset přidat další zahušťovadla, protože mražené borůvky mají tendenci uvolňovat více tekutiny než čerstvé a jejich konzistence bude řidší. Pro dosažení nejlepších výsledků při pečení bobule před použitím nerozmrazujte, ale namísto toho je obalte v mouce. Mouka zabrání jejich klesání na dno směsi v troubě a může zabránit jejich praskání nebo vybarvování.

A konečně, pokud člověk peče borůvkový koláč ze zmražených borůvek a obává se, že náplň bude příliš měkká a řídká, může zkusit nahradit víko koláče mřížkovým vzorem pro koláč s otevřeným povrchem, který umožní odpařování přebytečné vlhkosti.

Jednoduchý litý borůvkový koláč – recept

Nejlepší borůvkový koláč je jednoduchý koláč plný chuti čerstvých borůvek. Tento jednoduchý recept na borůvkový koláč do kulaté formy se snadno peče a je nejlepší, když se konzumuje čerstvý. Lze si ho vychutnat při snídani nebo k večernímu čaji.

Ingredience:

  • 1/2 šálku másla
  • 3/4 šálku bílého cukru, rozděleno
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 žloutky
  • 1 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/3 šálku mléka
  • 1 a 1/2 šálku čerstvých borůvek
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 vaječné bílky
  • 1 lžíce bílého cukru

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 175 °C. Vymažeme a vysypeme moukou 20 cm formu.
  2. Máslo a 1/2 hrnku cukru vyšleháme ve velké míse elektrickým mixérem do měkka a nadýchaně; vmícháme vanilku a sůl. Přidáme žloutky a šleháme, dokud nevznikne krém.
  3. V míse smícháme 1 a 1/2 hrnku mouky a prášek do pečiva; střídavě s mlékem přidáváme do krémové směsi.
  4. V malé misce promícháme borůvky s 1 lžící mouky. Přidáme je do těsta a jemně je vmícháme.
  5. V samostatné míse šleháme bílky, dokud se nevytvoří měkké špičky. Přidáme zbývající 1/4 šálku cukru po 1 lžíci a šleháme, dokud se nevytvoří tuhé špičky. Bílky vmícháme do dortového těsta.
  6. Těsto nalijeme do připravené formy. Povrch posypeme zbývající 1 lžící cukru.
  7. Pečeme v předehřáté troubě, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá, asi 50 minut.

Tento litý borůvkový koláč je lehký, nadýchaný a uprostřed lepkavý a rozplývá se v ústech. Spodní část je křupavá, ale jemná a s tímto koláčem je třeba zacházet opatrně.

Litý borůvkový koláč lze upéct ve formách různých tvarů.

Drobenka na borůvkový koláč

Drobenka na borůvkový koláč je drobivá směs z mouky, cukru a másla. Připravuje se jednoduchým smícháním všech ingrediencí a posypává povrch kynutých borůvkových koláčů s tvarohem, tradičních borůvkových koláčů z Hané, litých borůvkových koláčů nebo nízkých borůvkových koláčů.

Naopak na linecké borůvkové koláče s tvarohem se drobenka nedává.

Snadný recept na drobenku vyžaduje několik základních ingrediencí:

  • hladká mouka
  • Nesolené máslo (studené máslo vyndáme z lednice a necháme ho asi hodinu stát na kuchyňské lince, aby se zahřálo na pokojovou teplotu)
  • moučkový cukr (místo bílého cukru lze použít hnědý cukr pro hlubší chuť)

Postup:

  1. Mouku a cukr dáme do velké mísy.
  2. Pomocí nože opatrně nakrájíme máslo na malé kostičky a přidáme je k suchým přísadám.
  3. Prsty všechny přísady propracujeme, až vznikne směs podobná písku s pevnými nepravidelnými hrudkami.

Pokud si člověk připravuje drobenku předem, dá ji do mísy v lednici, aby zůstala vychlazená. Těsně před pečením pak koláč drobenkou posype. Ve vzduchotěsné nádobě v lednici vydrží asi týden. A i poté může člověk připravit výborný borůvkový koláč s drobenkou.

Drobenka se také výborně mrazí. Rozetřeme ji ve velkém sáčku v tenké vrstvě a necháme ji v mrazáku asi 20 minut. Poté drobenku na borůvkový koláč v sáčku nebo nádobě vhodné do mrazničky společně protřepeme a necháme ji zcela zmrazit.

Takto připravená drobenka se navzájem neslepí do kompaktní hmoty, naopak jednotlivé kousky zůstanou oddělené a zmrazenou drobivou směs lze bez problémů použít.

Babiččin borůvkový koláč s drobenkou – recept

Babiččin křehký borůvkový koláč s drobenkou je jednoduchý a nepředstírá luxusní servis v restauracích s michelinskými hvězdičkami. Ale na chuť jejího pečiva se nedá zapomenout. Její pečivo je cítit na míle. Recept babiččina borůvkového koláče s drobenkou prostě musí každý ochutnat.

Ingredience:

Drobenka:

  • 1/2 šálku cukru
  • 1/3 šálku mouky
  • 1/3 lžičky soli
  • 1/2 lžičky skořice
  • 4 lžíce másla

Těsto:

  • 2 šálky mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžička soli
  • 4 lžíce másla, pokojová teplota
  • 3/4 šálku cukru
  • 1 vejce, pokojová teplota
  • 3/4 šálku mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 šálky čerstvých borůvek

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 190 °C. Vymažeme cca 20cm dortovou formu.
  2. Na polevu použijeme vidličku a malou misku, abychom smíchali cukr, mouku, sůl, skořici a máslo na drobenku. Odložíme stranou.
  3. Na koláč do středně velké mísy prosejeme mouku, prášek do pečiva a sůl.
  4. Ve velké míse utřeme máslo s cukrem. Přidáme vejce, mléko a vanilku a vyšleháme dohladka. Vmícháme suché přísady a poté vmícháme borůvky.
  5. Koláčovou směs rozetřeme do připravené koláčové misky a posypte ji strouhanou polevou. Pečeme 50-60 minut nebo dozlatova. Před krájením necháme 20 minut vychladnout. Podáváme pokud možno teplé.

Domácí babiččin křehký borůvkový koláč s drobenkou je jednoduchý, snadno se připravuje, je měkký a neuvěřitelně šťavnatý.

Hrníčkový borůvkový koláč s tvarohem a drobenkou

Tento vynikající borůvkový koláč s tvarohem a drobenkou bude v rodině nový oblíbený recept! Měkký a vlhký hrníčkový borůvkový koláč s tvarohem, čerstvými borůvkami a drobenkou je dokonalým způsobem, jak začít den!

Ingredience:

Pro tvarohovou vrstvu:

  • 1/4 hrnku cukru
  • 225 gramů změklého tvarohu
  • 1 vaječný bílek
  • 1/2 lžičky vanilky
  • 1 a 1/4 hrnku borůvek

Na těsto:

  • 1 a 1/2 hrnku hladké mouky.
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 5 a 1/2 lžic nesoleného másla – změklého
  • 1/2 šálku cukru
  • 1 vejce + 1 žloutek
  • 3/4 hrnku zakysané smetany
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Drobenka na borůvkový koláč

  • 1/3 šálku cukru
  • 1/2 hrnku mouky
  • 3 lžíce másla – vychlazeného a nakrájeného na kousky

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 180 °C. Vymažeme formu a dno vyložím pečícím papírem. Odložíme.
  2. Připravíme tvaroh: Smícháme tvaroh, cukr a vanilku na středně nízkých otáčkách, dokud nevznikne krémová hmota. Přidáme vaječný bílek a mícháme na nízkém stupni jen do spojení. Odstavíme.
  3. Připravíme těsto: V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl a dáme stranou.
  4. Pomocí elektrického mixéru utřeme máslo s cukrem na středně nízké otáčky. Přidáme vejce, žloutek a vanilku. Pomalu vmícháme moučnou směs střídavě se zakysanou smetanou. Těsto přeneseme do připravené formy a uhladíme stěrkou. Posypeme 1/3 hrnku borůvek. Navrch rozetřeme tvarohovou náplň. Na tvarohovou náplň položíme zbývající borůvky.
  5. Příprava drobenky na borůvkový koláč: V míse smícháme cukr, mouku a vychlazené máslo nakrájené na kostičky. Směs promícháme vidličkou nebo mixérem, dokud se nestane drobivou.
  6. Posypeme borůvky drobenkou a pečeme 40-45 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Pokud začne koláč příliš hnědnout, přikryjeme ho alobalem.
  7. Necháme vychladnout na mřížce, tenkým nožem přejedeme kolem dortu a volného kruhu pružinové formy.
  8. Uložíme do chladničky.

Snadný recept na vynikající borůvkový koláč s tvarohem a zakysanou smetanou je ideální pro ranní pohoštění, pozdní snídani nebo dezertní dort po večeři! Trochu jiným způsobem, ale velmi podobným, lze připravit i kynutý borůvkový koláč s tvarohem a zakysanou smetanou.

Drobenkové koláče mohou mít mnoho podob stejně jako samotná drobenka.

Nejlepší kynutý borůvkový koláč od babičky

Přestože kynutý borůvkový koláč s drobenkou pochází z České republiky, je tento nízký borůvkový koláč oblíbený i u našich sousedů, zejména v Německu, Polsku a Maďarsku.

Ingredience:

Kynuté těsto:

  • 3 šálky hladké mouky (390 g)
  • 1/3 šálku krystalového cukru (70 g)
  • 2/3 šálek vlažného mléka (160 ml)
  • 2 lžičky aktivního sušeného droždí
  • 55 g nesoleného másla změklého
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce čerstvě nastrouhané citronové kůry
  • 1 špetka soli

Drobenka:

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 75 g nesoleného másla
  • 1/3 hrnku krystalového cukru (70 g)
  • 750 g borůvek
  • 2 lžíce krystalového cukru na posypání borůvek

Postup:

  1. Aktivujeme droždí: Do sklenice nalijeme vlažné mléko, vmícháme lžičku cukru a sušené droždí. Necháme na teplém místě 15 minut probublávat.
  2. Vypracujeme kynuté těsto: Mouku prosejeme do velké mísy. Přidáme měkké máslo, žloutky, cukr, citronovou kůru a sůl. Přilijeme aktivované droždí včetně veškerého mléka. Vyšleháme vláčné těsto, které se trochu lepí.
  3. Necháme těsto vykynout: Těsto přikryjeme potravinovou fólií nebo čistou utěrkou a necháme ho 45 minut kynout na teplém místě bez průvanu. Přibližně po půl hodině těsto naklepejme dřevěnou lžící, abychom podpořili další kynutí.
  4. Připravíme drobenku: Máslo, cukr a mouku dáme do mísy a třeme mezi prsty, až získáme drobenku.
  5. Připravíme si plech na pečení: Vymažeme plech kouskem másla. Vykynuté těsto rozprostřeme na plech a prsty ho tence přitlačíme ke stranám. Pomocí hrany dlaně vytvarujeme mírně vyvýšené okraje po obvodu plechu.
  6. Na připravené těsto nasypeme v silné vrstvě borůvky a posypeme je cukrem. Nakonec borůvky posypeme drobenkou.
  7. Koláč upečeme: Upečeme borůvkový koláč v troubě předehřáté na 170 °C po dobu 35-40 minut. Okraje koláče se zbarví dozlatova.

Jedná se o výborný borůvkový koláč s drobenkou z kynutého těsta, který se rozetře na plech, pokryje čerstvým ovocem a posype drobenkou. Nejlepší od babičky kynutý borůvkový koláč s drobenkou je ideální k ranní kávě při snídani nebo jako dezert k jakékoliv kávě. Oblíbená je také jeho variace – kynutý borůvkový koláč s tvarohem.

Hrníčkový borůvkový koláč s jogurtem

Lahodný, snadno připravitelný a krásný jogurtový borůvkový koláč do kulaté formy. Při pečení řecký jogurt těstu dodá bohatší strukturu. Tento jemný borůvkový koláč s jogurtem je velmi vlhký, není přeslazený a má úžasnou strukturu.

Ingredience:

  • 1 hrnek prosáté hladké mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/8 lžičky soli
  • 60 g nesoleného změklého másla
  • 2/3 šálku cukru
  • 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • 1 velké vejce
  • 1/2 šálku řeckého jogurtu
  • 1 šálek borůvek

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 190 °C s roštem uprostřed. Dno 23 cm kulaté dortové formy vyložíme pečícím papírem. Strany formy vymažeme máslem.
  2. Do středně velké mísy prosejeme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  3. V samostatné míse vyšleháme máslo s cukrem do světlé a nadýchané pěny. Přidáme vanilku a vejce a pokračujeme ve šlehání, dokud nevznikne velmi krémová hmota světlé barvy.
  4. Udržujeme nízkou rychlost mixéru, ve dvou dávkách vmícháme mouku a mezi oběma dávkami přidáme do dortového těsta 1/2 hrnku řeckého jogurtu, dokud se nespojí.
  5. Přeneseme těsto do formy na koláč. Rovnoměrně na něj rozprostřeme borůvky.
  6. Pečeme, dokud koláč nezezlátne a špejle nevyjde čistá, asi 20 až 35 minut, v závislosti na troubě.
  7. Po upečení necháme koláč vychladnout na mřížce. Po asi 40 minutách chlazení koláč uvolníme z formy. Pokud je dort dostatečně vychladlý, můžeme v této chvíli pod něj vsunout ruku mezi pečící papír a spodní část formy a dort i s papírem připevněným ke dnu snadno přemístit na dortový talíř.

Tento rychlý borůvkový koláč s jogurtem je velmi snadný na přípravu a pokaždé se povede! Tento hrníčkový borůvkový koláč s jogurtem je skvělý pro využití zbytků ovoce i z mrazničky a upéct tak luxusní borůvkový koláč z mražených borůvek.

Borůvkový koláč s jogurtem je skvělá rychlá varianta borůvkového koláče, která je hotová za pár minut.

Tradiční borůvkový koláč s tvarohem do kulaté formy

Tento tvarohovo borůvkový koláč má strukturu piškotového dortu. Je lehký, vzdušný, ale díky velkému množství másla v těstě není suchý. A samozřejmě šťavnaté borůvky v každém soustu spolu s lehkou tvarohovou náplní.

Ingredience:

  • 1 a 1/4 šálku hladké mouky
  • 1 šálek světlého hnědého cukru, balený
  • 3 velká vejce
  • 3/4 hrnku nesoleného másla, velmi měkkého
  • 2 lžíce mléka nebo smetany
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 170 g tvarohu
  • 3 polévkové lžíce krystalového cukru
  • 1 až 1 a 1/2 šálku borůvek
  • Cukr moučka, volitelně na posypání

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 180 °C, vymažeme 20 cm kulatou dortovou formu a dáme ji zatím stranou.
  2. Do velké mísy přidáme mouku, hnědý cukr a prošleháme.
  3. Přidáme vejce, máslo, mléko nebo smetanu, vanilku a promícháme, dokud se hmota nespojí a nezůstane hladká. Těsto lze vyšlehat ručním elektrickým mixérem, ale pokud je máslo dostatečně měkké, není to nutné.
  4. Těsto vyklopíme do připravené dortové formy; dáme stranou.
  5. Rychle smícháme tvaroh a krystalový cukr a rovnoměrně naneseme „kapky“ směsi na povrch těsta.
  6. Rovnoměrně posypeme borůvkami, přičemž je třeba dbát na to, že během pečení budou klesat.
  7. Dortovou formu položíme na plech a koláč pečeme asi 70 minut, přičemž kontrolovat začneme asi po 50-55 minutách. Pro kontrolu propečení zapíchneme do středu koláče párátko nebo špejli a snažíme se, aby nebyly vidět tvarohové nebo borůvkové skvrny. Špejle musí vyjít čistá.
  8. Necháme koláč vychladnout na mřížce ve formě asi 30 minut a poté jej poprášíme moučkovým cukrem a podáváme.

Tento nadýchaný borůvkový koláč s tvarohem do kulaté formy je dostatečně sladký, ale ne příliš, takže se hodí k snídani nebo pozdní snídani. Je slazený hnědým cukrem, nikoliv granulovaným, což také přispívá k tomu, že moučníky jsou obecně vlhčí.

Americký borůvkový koláč

Borůvkový koláč je božský, ale pokud chce člověk něco jiného, může vyzkoušet tento jednoduchý recept na borůvkový koláč. Tento americký borůvkový koláč je vlhký a plný šťavnatých borůvek.

Ingredience:

  • 8 polévkových lžic změklého másla
  • 1 šálek krystalového cukru
  • 1 lžička vanilky
  • 2 vejce
  • 2 šálky mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 2/3 šálku mléka
  • 2 šálky čerstvých nebo mražených borůvek
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

  1. Máslo a cukr utřeme elektrickým mixérem do nadýchané pěny. Přidáme vejce a vanilku. Dobře promícháme.
  2. V míse smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl. Začneme pomalu přidávat suché přísady střídavě s mlékem, dokud se vše nespojí.
  3. Přimícháme borůvky.
  4. Těsto nalijeme do formy, která byla vystříkána nepřilnavým sprejem na pečení. Pečeme v troubě předehřáté na 175 °C asi 40 minut. Necháme vychladnout a podle potřeby posypeme moučkovým cukrem.

Tento litý borůvkový koláč se peče ve formě o rozměrech 33×22 centimetrů, ale těsto lze rozdělit do více forem. Před smícháním másla s cukrem se ujistěte, že má pokojovou teplotu. Tento rychlý borůvkový koláč se podává jako dezert nebo dokonce jako snídaně či pozdní snídaně. Patří mezi nejjednodušší dezertové recepty.

Pokud má někdo rád zahraniční recepty, tak by měl určitě vyzkoušet francouzskou kuchyni. I tam nalezne spoustu jednoduchých receptů i na borůvkové koláče. Například výbornou máslovou borůvkovou galette.

Borůvky se objevují ve velikém počtu zahraničních receptů, mezi nimiž je i francouzská galette.

Zdravý borůvkový koláč

Zdravý jogurtovo-ovesný borůvkový koláč je nápad na rychlou snídani, která se dá zmrazit. Není potřeba žádný mixér. Tento jogurtový borůvkový koláč je vyrobený z ovesných vloček, celozrnné mouky, medu, řeckého jogurtu a spousty borůvek a je tak měkký a plný šťavnatých borůvek!

Ingredience:

  • 1 a 1/4 šálku ovesných vloček
  • 1 a 1/4 šálku bílé celozrnné mouky
  • 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 šálek řeckého jogurtu
  • 1/4 šálku mléka
  • 2 velká vejce
  • 1 a 1/2 lžičky vanilky
  • 1/2 šálku medu
  • 1/3 šálku rozpuštěného kokosového oleje
  • 2 šálky borůvek

Postup:

  1. Troubu předehřejeme na 175 °C a formu vymažeme nepřilnavým sprejem na vaření a dáme stranou. Formu lze vyložit pečícím papírem a nechat velký přesah po stranách, aby se mohli koláč z formy snadno zvednout.
  2. Nejprve ve velké míse prošleháme suché přísady: ovesné vločky, mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl a dáme stranou.
  3. Dále ve střední míse nebo odměrce vyšleháme řecký jogurt, mléko, vejce, vanilku, med a rozpuštěný kokosový olej.
  4. Poté přidáme směs tekutých ingrediencí k suchým a mícháme, dokud se nespojí.
  5. Nakonec jemně vmícháme borůvky a těsto nalijeme do připravené formy, uhladíme povrch a pečeme 45-55 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Pokud začne horní část těsta příliš rychle hnědnout, volně ji zakryjeme alobalem.
  6. Necháme koláč vychladnout asi 20 minut ve formě, poté přeneseme na mřížku a necháme zcela vychladnout.

Je to perfektní, zdravá domácí snídaně. Ačkoli není příliš sladký, je tento zdravý borůvkový koláč velmi sytý i jako dezert. Neuvěřitelně vláčný koláč plný šťavnatých borůvek chutná lépe než dekadentní nadýchaný borůvkový koláč z luxusní pekárny.

V první řadě je recept tak jednoduchý a snadný. A především, není potřeba ani mixér! Stačí těsto ručně vyšlehat, nalít do připravené formy a upéct.