Luxusní zapečené brambory – recept – s masem, zeleninou, sýrem

Francouzske brambory recept

Zapečené brambory. Lahodný pokrm, který pro mnohé z nás znamená i chuť dětství a chuť domova. Zapečené brambory si můžete připravit na spoustu různých způsobů. V tomto článku najdete plno skvělých receptů na zapečené brambory se sýrem, francouzské brambory a spoustu dalších variant.

Zapečené brambory se sýrem, francouzské brambory, zapečené brambory se zeleninou nebo třeba zapékané brambory s kuřecím masem. Způsobů, jak připravit ty nejlepší a luxusní francouzské brambory, ať už se smetanovou omáčkou, sýrovou omáčkou nebo bez ní, existuje nespočet. Z našeho přehledu těch nejlepších receptů na pečené brambory v troubě si zaručeně vyberete. K zapečeným bramborám můžete podávat třeba kuře s KFC omáčkou.

Pokud byste neměli chuť na brambory, můžete vyzkoušet zapečené rizoto nebo zapečená kuřecí prsa.

Francouzské brambory – francouzské brambory se smetanou – recept

Brambory au Gratin – zapomeňte na obyčejné pečené brambory, toto je creme de la creme všech bramborových receptů. Tato francouzská klasika, známá také jako brambory Dauphinoise, se připravuje z vrstev jemně nakrájených brambor, smetany, másla a sýra s příchutí čerstvého tymiánu. Brambory výborně chutnají například s marinovanou vepřovou kotletou nebo vepřovými líčky.

Francouzské brambory – ingredience

  • 375 ml smetany, plnotučné
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 30 g/2 lžíce nesoleného másla, rozpuštěné
  • 1,25 kg škrobnatých brambor
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 250 g sýra gruyere (nebo mozzarelly), čerstvě nastrouhaného
  • 2 lžičky tymiánových lístků , čerstvé (nepovinné – ovšem velmi doporučené)

Francouzské brambory se smetanou – postup

  1. Máslo, smetanu a česnek dejte do vhodné nádoby. Smíchejte, dokud se nespojí.
  2. Předehřejte troubu na 180 °C.
  3. Oloupejte brambory a nakrájejte je na plátky.
  4. 1/3 brambor rozprostřete do zapékací misky, poté je přelijte 1/3 smetanové směsi, posypte 1/3 soli, pepře a tymiánu. Posypte 3/4 šálku sýra.
  5. Opakujte pro 2. a 3. vrstvu, ale nedoplňujte sýr na horní vrstvu (přidá se později).
  6. Přikryjte pokličkou nebo alobalem a pečte 1 hodinu a 15 minut nebo dokud nejsou brambory uprostřed měkké (vyzkoušejte nožem).
  7. Odstraňte alobal a posypte sýrem. Pečte dalších 10 až 15 minut, dokud sýr nezezlátne a nevytvoří bublinky. Před podáváním nechte 5 minut stát.
Francouzske brambory recept
Zapečené brambory si můžete připravit na spoustu různých způsobů.

Zapečené brambory s masem – recept

Připravte si vynikající zapečené brambory s masem a šlehačkou. Nechte se zlákat chutí rychlých francouzských brambor, masa, jemné smetany a lehce pikantního česneku.

Zapečené brambory s masem – ingredience

  • 1 kg brambor
  • 400 g mletého masa
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 250 ml tučné smetany
  • 1/4 muškátového oříšku
  • 1 lžička rajčatového protlaku
  • Pepř
  • Olivový olej
  • Máslo

Zapečené brambory s masem – postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. Odložte stranou. Oloupejte brambory a nakrájejte je na velmi tenké plátky.
  2. V hrnci smíchejte plátky brambor s hustou smetanou, mlékem, muškátovým oříškem a posypejte solí a vařte na mírném ohni, dokud směs nezhoustne, přibližně 7 minut.
  3. V pánvi nastavené na střední teplotu rozehřejte olivový olej a mleté maso na něm osmažte dozlatova, přibližně 5 min. Přidejte cibuli a česnek a pokračujte v restování dalších cca 5 min.
  4. Vmíchejte rajčatový protlak a podle chuti osolte a opepřete.
  5. Zapékací misku vymažte máslem. Začněte vrstvou brambor, poté přidejte všechno mleté maso a zakončete další vrstvou brambor.
  6. Vložte mísu do trouby a pečte při 180 °C přibližně 40-45 minut nebo dozlatova. Před podáváním vyjměte z trouby a nechte přibližně 5-10 minut odpočívat.

TIP: Zkuste si také doma připravit patatas bravas nebo recept na čevabčiči z mletého masa.

Zapečené brambory se zeleninou – zapékané brambory – recept

Dáváte přednost spíše zelenině? Vyzkoušejte tuto lahodnou kombinaci luxusních zapečených brambor se zeleninou a modrým sýrem, která chutná skvěle například k pečenému kuřeti a patří tak mezi netradiční přílohy z brambor, které musíte vyzkoušet.

Zapečené brambory se zeleninou – ingredience

  • 5 brambor
  • 500 g brokolice
  • 250 g žampionů
  • 100 g rokfóru nebo sýra s modrou plísní
  • 200 ml smetany
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku, rozdrcený
  • máslo
  • sůl a pepř

Postup – zapékané brambory

  1. Předehřejte troubu na 210 °C.
  2. Oloupané brambory nakrájejte na plátky a vložte do hrnce s vodou. Přiveďte je k varu a vařte 5 minut. Slijte vodu.
  3. Mezitím omyjte a nakrájejte růžičky brokolice a po uvedení vody do varu je vařte v hrnci s osolenou vodou asi 5 minut.
  4. Cibuli nakrájejte na tenké plátky. Žampiony očistěte a nakrájejte na plátky.
  5. Cibuli osmahněte na kousku másla. Přidejte houby.
  6. Přilijte smetanu a přidejte rozdrcený česnek.
  7. Houbovou směs promíchejte a upravte koření.
  8. Sýr nakrájejte na kousky.
  9. Brambory s brokolicí naaranžujte do zapékací misky, zalijte je omáčkou a naaranžujte kousky sýra.
  10. Pečte v troubě asi 15-20 minut, abyste získali pěknou grilovanou kůrčičku. Ihned podávejte.
Francouzske brambory recept
Zapečené brambory chutnají výborně také se sýrem.

Pravé francouzské brambory – klasické francouzské brambory – recept

Jedná se o jednu z nejtradičnějších francouzských příloh k jakémukoli jídlu, od každodenního jednoduchého oběda až po luxusní večeři.

Pravé francouzské brambory – ingredience

  • 1 kg brambor
  • 750 ml plnotučného mléka
  • 200 g tučné smetany
  • 150 gr sýra gruyère nebo ementál 150 gr nebo více podle chuti, nastrouhaný
  • 50 gr másla
  • 1 stroužek česneku
  • oříšek
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Klasické francouzské brambory – postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Brambory omyjte, oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
  2. Oloupejte stroužek česneku, odkrojte z něj malou část a řeznou stranou potřete pokrm.
  3. Pánev pečlivě vymažte špalíčkem másla, nevynechejte žádné místo. Nyní můžete pánev naplnit.
  4. Vložte polovinu brambor a poté je zasypte 1/3 nastrouhaného sýra. Posypejte solí.
  5. Přidejte zbývající brambory. Trochu je zabalte rukama. Ještě jednou posypejte solí.
  6. Do mísy nalijte hustou smetanu a mléko. Promíchejte. Posypejte muškátovým oříškem, solí a pepřem. Promíchejte.
  7. Nalijte na brambory a zasypte zbylým sýrem. Měl by brambory téměř zakrýt.
  8. Pečte při teplotě 180 °C 60 až 90 minut. Pečte, dokud brambory nezměknou vidličkou.

Zapečené brambory s klobásou – zapečené brambory s uzeninou – recept

Zapečené brambory s klobásou, připravené podle tohoto skvělého receptu, se rychle stanou oblíbeným pokrmem ve vaší rodině.

Zapečené brambory s klobásou – ingredience

  • 700 g oloupaných a na velké kostky nakrájených brambor
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 8 klobásek
  • 6 malých šalotek, rozpůlených
  • špetka chilli vloček (nepovinné)
  • 2 lžíce tymiánových lístků
  • 200 g cherry rajčat na révě
  • 100 g vyzrálého sýra čedar, nastrouhaného
  • 2 lžíce nasekané pažitky
  • 30 g piniových oříšků, opražených

Postup – zapečené brambory s uzeninou

  1. Předehřejte troubu na 220 °C. Brambory vařte ve vroucí osolené vodě jen 6 minut. Velmi dobře je slijte.
  2. Nalijte olivový olej do pekáče a několik minut zahřívejte v troubě. Do oleje přidejte osušené brambory, dobře promíchejte a přidejte klobásky, šalotku, chilli vločky a lístky tymiánu.
  3. Vraťte do trouby a pečte 30 minut, dokud brambory a klobásy nezezlátnou, přičemž klobásy během pečení jednou otočte.
  4. Rozsypte rajčata a zapékejte dalších 10 minut, poté posypte sýrem a zapékejte jen několik minut, dokud se nerozpustí. Navrch rozsypte pažitku a opražené piniové oříšky a ihned podávejte.

Zapečené brambory s mletým masem a smetanou – recept

Máte rádi mleté maso? Pak byste zaručeně měli vyzkoušet tyto vynikající zapečené brambory s mletým masem a smetanou. Dokonale vás zasytí a zvednou vám náladu.

Ingredience na zapečené brambory s mletým masem a smetanou

  • 3 brambory
  • 1 balení mletého hovězího masa
  • 2 lžíce másla
  • koření na steaky a kotlety
  • 1 zelená paprika, nakrájená na kousky
  • rajčata
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 lžíce mouky
  • 1/3 šálku nastrouhaného sýra
  • 150 ml smetany nebo mléka
  • 1/4 lžičky bílého pepře

Postup na zapečené brambory s mletým masem a smetanou

  1. Brambory uvařte a nakrájejte na oválné plátky.
  2. Mleté maso osmahneme a přidáme cibuli, zelený pepř, koření a rajčatové čatní.
  3. Připravíme bílou omáčku. rozehřejeme máslo, přidáme 1 lžíci mouky, až se vytvoří kaše, pak přidáme mléko, zahříváme, až omáčka zhoustne, a přidáme čtvrt lžičky bílého pepřového koření.
  4. Troubu předehřejte na 180 °C a navrstvěte mleté maso, brambory, mleté maso, brambory a opakujte, dokud není směs hotová.
  5. Poslední vrstvou by měla být bílá omáčka posypaná sýrem.
  6. Pečeme v troubě 30-50 minut a poté podáváme.
Francouzske brambory recept
Francouzské brambory chutnají výborně s čerstvými bylinkami.

Zapečené brambory s květákem – recept

Zapečené brambory si můžete připravit také s květákem. Tento vynikající pokrm můžete konzumovat buďto samotný, nebo jej doprovodit vašim oblíbeným masem.

Zapečené brambory s květákem – ingredience

  • 3 středně velké žluté brambory oloupané a nakrájené na centimetrové kousky
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1 malá hlavička květáku nakrájená na růžičky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu a další na ozdobu
  • 1 lžička česnekového prášku
  • ¼ šálku 2% mléka
  • 1 šálek rozdrobeného sýra čedar

Zapečené brambory s květákem – postup

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Ve velkém hrnci s osolenou vroucí vodou vařte 15 minut brambory a na posledních 10 minut přidejte květák, aby se vařily společně, dokud nebudou obě zeleniny křupavé. Brambory a květák slijte a dejte stranou.
  3. Brambory a květák přendejte do vhodné zapékací mísy. Pokapejte olivovým olejem a dochuťte čerstvým tymiánem, česnekovým práškem, solí a pepřem. Zalijte mlékem a promíchejte.
  4. Navrch přidejte sýr a pečte v předehřáté troubě, dokud sýr nezezlátne a nezačne bublat, asi 15-20 minut.

Francouzské brambory s mletým masem a smetanou – recept

Připravte si ty nejlepší zapečené brambory s mletým masem a smetanou, kterým dodává ten správný šmrnc nastrouhaný rozpečené čedar.

Francouzské brambory s mletým masem a smetanou – ingredience

  • 500 g libového mletého hovězího masa
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 3 lžíce másla
  • 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 lžičky nasekaných čerstvých tymiánových lístků
  • 3 šálky mléka
  • 3 šálky strouhaného čedaru
  • 6 brambor

Francouzské brambory s mletým masem – postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Skleněnou zapékací misku postříkejte sprejem na vaření.
  2. V pánvi vařte hovězí maso, sůl a pepř na středně vysoké teplotě 5 až 7 minut, často míchejte, dokud není hovězí maso důkladně uvařené; nechte okapat.
  3. Mezitím v hrnci rozpusťte máslo na středně nízkém ohni. Přidejte cibuli; za občasného míchání vařte asi 2 minuty, dokud nezměkne. Vmíchejte mouku. Za stálého míchání vařte 1 až 2 minuty, dokud nezačne bublat, odstavte z ohně. Vmíchejte tymián.
  4. Do cibulové směsi vmíchejte mléko. Za stálého míchání zahřejte k varu. Vařte a míchejte 1 minutu; stáhněte z ohně. Vmíchejte 2 šálky sýra, dokud se nerozpustí.
  5. Polovinu brambor rozložte do zapékací misky. Navrch dejte hovězí maso; na hovězí maso rozprostřete zbývající brambory. Brambory přelijte sýrovou omáčkou.
  6. Přikryjte alobalem, pečte 45 minut. Brambory posypte zbývajícím 1 hrnkem sýra. Pečte odkryté ještě 15 až 20 minut nebo dokud povrch nezhnědne a nevytvoří se bublinky a brambory nezměknou. Před podáváním nechte 5 minut stát.