Cake pops, čokoládová dortová lízátka – recept

Cake pops recept

Určitě jste se již někdy setkali s cake pops – lákavě vyhlížejícími lízátky, která ale s těmi tradičními lízátky nemají příliš mnoho společného. Cake pops jsou totiž vyrobená z těsta. Dortová lízátka cake pops lze pak polévat celou řadou různých polev např. čokoládová poleva je výborná a dále můžete používat nejrůznější posypky. Cake pops lízátka si můžete připravit i doma.

Pečená dortová lízátka cake pops se často prodávají v cukrárnách a kavárnách, kde si k nim můžete vychutnat skvělou cold brew kávu. Ve skutečnosti si je ale můžete připravit také doma – třeba v rámci narozeninové oslavy jako kávový dezert s tvarohem.

Ke cake pops můžete podávat třeba lahodný milkshake, při přípravě oslavy se vám bude hodit i karamel recept, makronky recept, nebo recept na řezy mille feuille. Cake pops chutnají výborně, pokud je zalijete vanilkovou polevou nebo na ně použijte čokoládový korpus.

Cake pops recept
Díky polevám mohou vaše cake pops hrát všemi barvami.

Cake pops forma – forma na lízátka

Při přípravě cake pops se neobejdete bez cake pops formy. Jedná se o formu na lízátka, která se obvykle vyrábí ze silikonu. Obvykle se skládá ze dvou částí, z nich ta vrchní je opatřená otvorem pro špejli, respektive tyčku na lízátko.

Kromě formy na více lízátek – obvykle na 12 kusů – se dají sehnat také formičky na jednotlivá lízátka. Forma na cake pops se obvykle používá tak, že se těsto na cake pops nalije do spodní poloviny, přiklopí horní částí s otvorem, a cake pops se dají péct.

Pečená lízátka v troubě zvětší svůj objem natolik, že se plně přizpůsobí tvaru formy.

Cake pops recept

Chcete si doma připravit báječná sladká dortová lízátka cake pops? Recept je opravdu snadný, a existuje řada variant, díky kterým si můžete domácí cake pops ozvláštnit.

Cake pops ingredience

  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 2 vejce
  • 100 g hladké mouky

Na krém

  • 75 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžíce mléka
  • 200 g rozpuštěné bílé čokolády na namáčení
  • sypání, na namáčení

Cake pops recept

  1. Nejprve připravte dort. Troubu předehřejte na 190 °C. Vymažte a vyložte dno 20cm sendvičové formy. Máslo, cukr a vanilkový extrakt dejte do mísy a dobře vyšlehejte do krémové konzistence.
  2. Pomalu zašlehejte vejce, jedno po druhém, pak vmíchejte mouku a dobře promíchejte. Vyklopte do dortové formy a pečte asi 20 minut, dokud nevykyne a nezíská zlatohnědou barvu. Odstavte a nechte zcela vychladnout.
  3. Zatímco koláče chladnou, připravte máslový krém. Ve velké míse nebo v míse stojanového mixéru vyšlehejte máslo a moučkový cukr dohladka, přidejte vanilkový extrakt a mléko a znovu vyšlehejte.
  4. Po vychladnutí dort rozdrobte na velké drobky. Přidejte máslový krém a promíchejte. Z dortové směsi odebírejte kousky, vyválejte z nich kuličky, každou přeneste na vyložený tác nebo talíř, do každé zapíchněte tyčinku na lízátko a dejte na hodinu do lednice ztuhnout.
  5. Rozpusťte bílou čokoládu v mikrovlnné troubě, tryskáním a mícháním v 10sekundových intervalech, dokud nebude hladká. Posypky vyklopte do jiné misky.
  6. Vezměte každý z vychlazených dortových nanuků a ponořte ho do bílé čokolády, aby trochu odkapávala po misce. Ponořte je do posypky a pak je postavte vzpřímeně do hrnku, aby hodinu schly při pokojové teplotě nebo 30 minut v lednici.
Cake pops recept
MIlovníci čokolády si mohou připravit báječné čokoládové cake pops.

Dortová lízátka – recept

Tento jednoduchý recept je ideální pro výrobu dortových lízátek všech tvarů a velikostí. Tyto lahůdky, které se skvěle hodí jako jedlá pozornost k narozeninám a dalším oslavám, lze upravit pomocí bonbonů a barevného posypu. Lízátky můžete také ozdobit malý dort k narozeninám.

Dortová lízátka ingredience

  • 1 balení dortové směsi dle chuti
  • 1 balení instantního pudingu
  • 4 vejce
  • 1 šálek vody
  • ⅓ šálku rostlinného oleje
  • ½ šálku polevy dle výběru
  • 1 sáček bonbonů typu Skittles
  • Posypky dle výběru

Dortová lízátka – postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Postříkejte plechovou dortovou formu nebo pečicí plech nepřilnavým sprejem.
  2. Ve velké míse smíchejte dortovou směs, pudinkovou směs, vejce, vodu a olej. Šlehejte 2 minuty při střední rychlosti elektrickým mixérem. Nalijte do připravené formy.
  3. Pečte 35 až 40 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Koláč nechte 10 minut vychladnout, poté jej vyjměte z formy a nechte zcela vychladnout. Koláč rozdělte na poloviny a jednu polovinu zmrazte pro další použití.
  4. Dort rukama drobte, dokud nezůstanou žádné velké kusy.
  5. Přidejte polevu a promíchejte ji prsty, dokud se dobře nespojí.
  6. Vytvarujte dortové koule a nechte je chladit, dokud neztuhnou, přibližně 2 hodiny.
  7. Zatímco dortové kuličky tuhnou, rozpusťte bonbony.
  8. Namočte špičku každé tyčinky na lízátko do rozpuštěných bonbonů a poté do ztuhlých dortových kuliček. Postup opakujte se všemi dortovými kuličkami a poté je nechte znovu vychladnout, dokud neztuhnou, asi 10 minut. Zbylé rozpuštěné cukroví si nechte stranou.
  9. Ihned je posypte posypkou nebo polevou podle vlastního výběru a přeneste na pěnovou hmotu. Postup opakujte se zbývajícími dortovými lízátky. Chlaďte, dokud neztuhnou, asi 10 až 15 minut.

TIP: Vyzkoušejte jako polevu recept na slaný karamel!

Cake pops recept
Při obalování cake pops si můžete vyhrát dosytosti.

Čokoládová lízátka – recept

Tato báječná čokoládová lízátka se skvěle hodí na narozeninovou oslavu, ale také pro řadu svátečních i všedních příležitostí.

Ingredience na čokoládová lízátka

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 šálek krystalového cukru
  • 1/3 šálku neslazeného přírodního kakaového prášku
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 vejce – při pokojové teplotě
  • 1/2 šálku podmáslí
  • 1/2 šálku rostlinného oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 šálku horké vody

Na polevu

  • 6 lžic nesoleného másla – změklého na pokojovou teplotu
  • 3/4 šálku moučkového cukru
  • 1/2 šálku kakaového prášku – holandský nebo neslazený přírodní
  • 3 lžičky mléka
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • Posypky dle výběru

Čokoládová lízátka – postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Nastříkejte kulatou dortovou formu (nebo čtvercovou). Ujistěte se, že používáte sprej na vaření, který obsahuje mouku (VELMI důležité je použít sprej na vaření, který obsahuje mouku).
  2. Ve středně velké míse prošlehejte mouku, cukr, kakao, jedlou sodu a sůl.
  3. V míse stojanového mixéru s pádlovým nástavcem smíchejte vejce, podmáslí a rostlinný olej, dokud se nespojí.
  4. Nalijte těsto do dortové formy a pečte 29-33 minut nebo dokud špejlí zapíchnutou do středu dortu nevyjde několik vlhkých drobků, ale žádné mokré těsto.
  5. Vyjměte koláč z trouby a nechte ho 10 minut vychladnout.
  6. Připravte polevu: V míse stojanového mixéru s pádlovým nástavcem vyšlehejte máslo do hladka. Přidejte moučkový cukr, kakaový prášek, mléko a vanilku a míchejte, dokud nebude hladká a krémová, asi 2-3 minuty.
  7. Jakmile dort vychladne, rozdrobte ho do mísy s polevou.
  8. Ujistěte se, že v ní nejsou žádné velké kusy dortu. Pomocí pádlového nástavce míchejte polevu a dort při nízkých otáčkách, dokud se nespojí.
  9. Vytvarujte kuličky o velikosti jedné polévkové lžíce. Kuličky položte na plech vyložený voskovým papírem nebo pergamenem.
  10. Dortové kuličky dejte na 2 hodiny (nebo přes noc) vychladit do chladničky nebo je dejte alespoň na 1 hodinu do mrazničky.
  11. Rozpusťte čokoládu ve vodní lázni a přidejte ½ lžičky rostlinného oleje, abyste ji zředili.
  12. Namočte konce lízátkových tyčinek do rozpuštěné čokolády, chcete, aby horní část tyčinky byla obalena čokoládou, a pak tyčinku vložte do středu vychlazené dortové kuličky.
  13. Postup opakujte, dokud nebudou mít všechny dortové kuličky vloženou tyčinku na lízátko.
  14. Vraťte dortové lízátko zpět na plech a zmrazte na 30 minut nebo dokud není studené a pevné.
  15. Namočte dortovou kuličku do čokoládové polevy, dokud není úplně pokrytá. Jemně poklepejte lízátkovou tyčinkou o stěnu odměrky, aby z ní odkapala přebytečná čokoláda.
  16. Ihned po namočení do čokolády obalte dortovou tyčinku v posypu NEBO posypte posypem mokrou čokoládu.
  17. Nechte ztuhnout při pokojové teplotě. Potažené cake pops skladujte při pokojové teplotě až 5 dní, v lednici ve vzduchotěsné nádobě je uchovávejte 1 týden.
  18. Dortová lízátka vložte do polystyrenového bloku, aby ztuhla.
Cake pops recept
Cake pops se stanou ozdobou každé vaší oslavy.

Pečená dortová lízátka – recept

Tato báječná pečená dortová lízátka se stanou ozdobou každé vaší oslavy. Připravit si je ale můžete samozřejmě kdykoliv, když na ně dostanete chuť.

Pečená dortová lízátka – ingredience

  • ½ hrnku nesoleného másla, změklého na pokojovou teplotu
  • ¾ šálku krystalového cukru
  • 2 velká vejce, pokojové teploty
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 a ⅓ šálku hladké mouky
  • 1 a ¼ lžičky prášku do pečiva
  • ¼ lžičky soli
  • ½ šálku plnotučného mléka pokojové teploty

Na polevu

  • ¼ šálku nesoleného másla při pokojové teplotě
  • 113 g krémového sýra
  • 1 a ½ šálku moučkového cukru
  • Posypky dle chuti na ozdobu
  • Poleva dle chuti

Pečená dortová lízátka – postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Lehce vymažte boky a dno jedné kulaté dortové formy. Dno vyložte pergamenovým papírem vystřiženým na míru a pergamenový papír také bohatě vymažte. Formu lehce poprašte moukou a pak z ní vyklepejte přebytečnou mouku; dejte stranou.
  2. Ve velké míse šlehejte máslo a cukr při středně vysoké rychlosti, dokud nebudou lehké a nadýchané, asi 3 minuty. Přidejte vejce jedno po druhém a po každém přidání dobře promíchejte. Vmíchejte vanilku.
  3. V malé misce smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Metličkou je promíchejte a přidejte do máslové směsi a následně do mléka. Šlehejte při středně nízkých otáčkách, dokud se nespojí. Těsto bude husté.
  4. Přeneste těsto do připravené formy. Těsto rovnoměrně rozetřete do formy pomocí stěrky. Pečte 20-30 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde jen s několika vlhkými drobky. Dávejte pozor, abyste těsto nepropekli.
  5. Koláč nechte 10 minut vychladnout v pánvi a poté jej překlopte na drátěnou mřížku, aby zcela vychladl.
  6. V míse stojanového mixéru s pádlovým nástavcem nebo ve velké míse s ručním elektrickým mixérem vyšlehejte máslo a smetanový sýr na středně vysoké rychlosti do krémové konzistence.
  7. Přidejte moučkový cukr a šlehejte při nízké rychlosti, dokud cukr zcela nezvlhne, poté zvyšte rychlost na středně vysokou a šlehejte, dokud se dobře nezapracuje, asi 3 minuty.
  8. Rozdrťte dort na malé kousky a přidejte je do mísy s polevou. Míchejte při nízkých otáčkách, dokud se poleva a dort zcela nespojí.
  9. Pomocí naběračky o velikosti 1,5 lžíce rozdělte směs na kuličky. (Kuličky budou v této fázi příliš měkké na to, aby se daly dokonale vytvarovat.) Kuličky položte na plech vyložený pergamenovým papírem a dejte je na 30 minut do chladničky.
  10. Přetočte je, abyste získali stejnoměrné kuličky s hladkým povrchem, a poté je vraťte na 20 minut do chladničky.
  11. Polevu rozpusťte podle návodu na obalu.
  12. Z chladničky vyjměte vždy 5 dortových kuliček. Ponořte tyčinku na lízátko asi do půl centimetru do polevy a vložte ji asi do poloviny do středu dortové koule.
  13. Namáčejte dortovou kouli do polevy, dokud není zcela obalená až po základnu tyčinky na lízátko. Přebytečnou polevu jemně vyklepejte. Umístěte ji vzpřímeně do polystyrenového bloku nebo stojánku na cake pop a ozdobte posypem. Postup opakujte se zbývajícími dortovými kuličkami.
  14. Poleva bude ztuhlá do 1 hodiny. Po ztuhnutí potahu uložte dortové kuličky do chladničky, jinak by potah mohl popraskat.