Bramborový guláš se zeleninou – nejlepší recept

Guláš je jedním z oblíbených jídel v České republice. S různými variacemi a ingrediencemi je to skvělá volba pro oběd nebo večeři. Tento bramborový guláš je obohacen o mnoho druhů zeleniny, které z něj činí zdravou, vyváženou a velmi chutnou pochoutku. Je to ideální jídlo pro všechny případy, kdy se potřebuje uvařit něco rychlého a zdravého.

Guláš je pokrm, který se ve středoevropské kuchyni připravuje již po staletí. Pochází z Maďarska a jedná se o dušené maso z hovězího masa, brambor a koření. Obvykle se ochucuje paprikou a kmínem, ale mohou se přidávat i další přísady, jako je cibule, česnek a paprika. Jídlo se obvykle podává s cibulí a kouskem pečiva, ale hodí se k němu spousta příloh (brambory, knedlík, těstoviny).

Guláš je skvělý způsob, jak využít zbytky masa a zeleniny. Lze jej připravit z mletého hovězího masa, hovězího masa na kostky nebo i vepřového masa. Přidat lze zeleninu, jako je mrkev, celer a paprika, a také konzervovaná rajčata a fazole. Pro vegetariánskou verzi jsou vynikající houby, lilek a cuketa. Cuketový guláš je toho důkazem.

Je to také skvělá volba pro pohoštění nebo raut, protože se může podávat teplý nebo studený. Zbytky lze skladovat v chladničce až tři dny a lze je ohřát v mikrovlnné troubě nebo na sporáku.

Tento bramborový guláš se zeleninou je chutné a zdravé jídlo, které je ideální pro chladné zimní večery. Tento pokrm kombinuje brambory, zeleninu a maso nebo luštěniny a vytváří tak příjemné a vydatné jídlo. Brambory tvoří vydatný základ, zatímco zelenina dodává jídlu lahodnou barvu a chuť.

Toto jídlo je rychlé a snadné na přípravu, ale nabízí spoustu chutí. Tento bramborový guláš je skvělým způsobem, jak do sebe dostat zeleninu, a také skvělým způsobem, jak využít zbytky, které máte v lednici.

Bramborový guláš se zeleninou – ingredience

  • 500 g brambor, nakrájených na kostky
  • 4 stroužky česneku, rozmačkané
  • 1 cibule, nasekaná
  • 2 rajčata, nakrájená na kostky
  • 2 mrkve, nastrouhané
  • 2 papriky, nakrájené na kostky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce sladké mleté papriky
  • 2 lžíce majoránky
  • sůl a pepř podle chuti
  • 2 lžíce čerstvé petrželky, nasekané
  • 800 ml hovězího vývaru
  • 1 lžíce másla
  • hovězí maso, uzenina nebo fazole (volitelně)

Bramborový guláš se zeleninou – postup

  1. Na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte maso, uzeninu nebo fazole. Smažte po dobu 5 minut, dokud maso nezměkne, nebo se uzenina neopeče.
  2. Přidejte česnek, cibuli, rajčata, mrkev, papriku a ostatní koření a smažte dalších 5 minut.
  3. Přidejte brambory a vařte je dalších 5 minut.
  4. Poté přidejte vývar a máslo a přiveďte k varu.
  5. Vařte, dokud brambory nejsou měkké, asi 20-30 minut.
  6. Nakonec do guláše přidejte petrželku a dobře promíchejte. Bramborový guláš se zeleninou je hotový.

Guláš s bramborami a se zeleninou je skvělou volbou pro všechny, kteří chtějí pořádnou porci zdravého, chutného a vyváženého jídla bez mnoha námahy. Tento guláš je lehce připravitelný a ještě lépe se sní. Jeho složení je naplněno zeleninou, která zajišťuje dostatečnou dávku vitamínů a minerálů, které jsou pro zdraví velmi důležité.

Dejte si pozor, abyste nepřidali příliš mnoho masa, abyste udrželi zdravý poměr. Užívejte si tento vyvážený a chutný recept na bramborový guláš se zeleninou.