Císařský trhanec – nejlepší recept

Málokterý milovník sladkého odolá nadýchanému moučníku, který nese pojmenování po císaři Franz Josefovi. Ten na něj nedal dopustit a vedle hovězího masa patřil mezi jeho nejoblíbenější jídla.

Suroviny:

  • 6 vajec
  • 400 ml mléka
  • 200 g hladké mouky
  • 3 lžíce cukru krystal + lžíce navíc na dopečení
  • 1 vanilkový cukr
  • lžíce rumu
  • 2 lžíce rozinek
  • špetka soli
  • nastrouhaná citrónová kůra
  • 50 g másla + lžíce navíc na dopečení
  • moučkový cukr (případně skořice) na posypání

Postup:

  1. Rozinky zalijte rumem a nechte je nasáknout.
  2. Oddělte žloutky od bílků.
  3. Žloutky dejte do misky, přidejte mléko, citrónovou kůru, vanilkový cukr a mouku a vypracujte vláčné těsto.
  4. Do bílků přidejte cukr a špetku soli a vyšlehejte v tuhý sníh.
  5. Bílky přidejte do těsta a trouby zahřejte na 180°c.
  6. Na pánvi rozpusťte máslo, vlijte těsto a po chvilce posypte okapanými rozinkami.
  7. Otočte a nechte opéct i z druhé strany.
  8. Pomocí vidličky omeletu roztrhejte na menší kousky.
  9. Nandejte ji na talíř, přidejte trochu másla a cukru a nechte v troubě krátce zapéct, dokud povrch nezkaramelizuje.
  10. Před podáváním ještě posypte moučkovým cukrem, případně skořicí.

Trhanec chutná skvěle s ovocným přelivem, švestkovými povidly nebo kompotem.