Císařský trhanec – nejlepší recept

Císařský trhanec

Císařský trhanec, často označován jako „Trdelník“, je kouzelný pokrm s bohatou historií a úchvatnou chutí. Přestože se jeho původ váže ke střední Evropě, zvláště k oblasti kolem České republiky a Slovenska, dnes je oblíbeným sladkým pokrmem mnoha lidí po celém světě.

Přestože se může zdát, že příprava císařského trhance je složitá, s trochou trpělivosti a lásky k pečení, si ho můžete snadno připravit i doma. Základním ingrediencemi jsou těsto, cukr, skořice a někdy i ořechy nebo vanilkový cukr pro dochucení.

Historie císařského trhance

Historie císařského trhance sahá až do středověku, kdy se tato pochoutka stala oblíbeným mezi obchodníky a trhovci na středoevropských trzích. Jeho jméno, „Trdelník“, pochází z techniky přípravy, kdy se těsto obtočí kolem dlouhého kruhového válce, zvaného „trdlo“, a peče se nad otevřeným ohněm. Podobnou tradici mají i pečená jablka se skořicí.

Tato tradiční technika dává císařskému trhanci charakteristickou mřížkovanou strukturu a krásně křupavý povrch. Při pečení se cukr a skořice na povrchu karamelizují, vytvářejíce sladkou a lehce kořeněnou chuť, která je charakteristická pro tento pokrm.

Příprava císařského trhance

Těsto je obvykle vyrobeno z hladké mouky, vody, droždí a trochy cukru. Nejdříve se z něj vytvoří hladká těstovina, která se nechá kynout. Poté se těsto rozválí na tenký plát a nakrájí se na proužky, které se obtočí kolem „trdla“ a pečou se nad otevřeným ohněm nebo v peci.

Po upečení se císařský trhanec obvykle posype směsí cukru a skořice, což dodává tomuto dezertu neodolatelnou chuť a vůni. Některé moderní verze císařského trhance se mohou lišit, například tím, že se náplněmi mohou být různé druhy ořechů, čokoláda nebo marmeláda.

Trdelník neboli jinak císařský trhanec nemůžete zkrátka neochutnat. Příprava je snadná.

Císařský trhanec a slavnosti

Císařský trhanec je nejen sladkou lahůdkou, ale i zážitkem pro smysly. Jeho křupavost, sladkost a kořeněná chuť ho činí ideálním dezertem k různým příležitostem. Můžete si ho vychutnat jako odměnu po dlouhém dni, nabídnout ho hostům jako tradiční pochoutku nebo ho zakomponovat do vánočních nebo svatebních oslav.

V mnoha středoevropských městech se trhance staly turistickou atrakcí. Stánky, na kterých se trhajíky připravují před zraky návštěvníků, voní a vytvářejí nezapomenutelnou atmosféru. Tento pokrm také inspiruje malé podnikatele, kteří otevírají trhancové stánky na trzích a festivalech.

Císařský trhanec

Císařský trhanec nebo trdelník je oblíbenou sladkou pochoutkou. Dokonale vyvážená kombinace skořice a rozinek vás navždy okouzlí.

Ingredience na císařský trhanec

  • 6 vajec
  • 400 ml mléka
  • 200 g hladké mouky
  • 3 lžíce cukru krystal + lžíce navíc na dopečení
  • 1 vanilkový cukr
  • lžíce rumu
  • 2 lžíce rozinek
  • špetka soli
  • nastrouhaná citrónová kůra
  • 50 g másla + lžíce navíc na dopečení
  • moučkový cukr (případně skořice) na posypání

Postup přípravy císařského trhance

  1. Rozinky zalijte rumem a nechte je nasáknout.
  2. Oddělte žloutky od bílků.
  3. Žloutky dejte do misky, přidejte mléko, citrónovou kůru, vanilkový cukr a mouku a vypracujte vláčné těsto.
  4. Do bílků přidejte cukr a špetku soli a vyšlehejte v tuhý sníh.
  5. Bílky přidejte do těsta a trouby zahřejte na 180°c.
  6. Na pánvi rozpusťte máslo, vlijte těsto a po chvilce posypte okapanými rozinkami.
  7. Otočte a nechte opéct i z druhé strany.
  8. Pomocí vidličky omeletu roztrhejte na menší kousky.
  9. Nandejte ji na talíř, přidejte trochu másla a cukru a nechte v troubě krátce zapéct, dokud povrch nezkaramelizuje.
  10. Před podáváním ještě posypte moučkovým cukrem, případně skořicí.

Trhanec chutná skvěle s ovocným přelivem, švestkovými povidly nebo kompotem. Trdelníku bude na podzim perfektně sekundovat pekanový koláč a ovesné mléko.