Císařský trhanec – nejlepší recept
Málokterý milovník sladkého odolá nadýchanému moučníku, který nese pojmenování po císaři Franz Josefovi. Ten na něj nedal dopustit a vedle hovězího masa patřil mezi jeho nejoblíbenější jídla.
Suroviny:
- 6 vajec
- 400 ml mléka
- 200 g hladké mouky
- 3 lžíce cukru krystal + lžíce navíc na dopečení
- 1 vanilkový cukr
- lžíce rumu
- 2 lžíce rozinek
- špetka soli
- nastrouhaná citrónová kůra
- 50 g másla + lžíce navíc na dopečení
- moučkový cukr (případně skořice) na posypání
Postup:
- Rozinky zalijte rumem a nechte je nasáknout.
- Oddělte žloutky od bílků.
- Žloutky dejte do misky, přidejte mléko, citrónovou kůru, vanilkový cukr a mouku a vypracujte vláčné těsto.
- Do bílků přidejte cukr a špetku soli a vyšlehejte v tuhý sníh.
- Bílky přidejte do těsta a trouby zahřejte na 180°c.
- Na pánvi rozpusťte máslo, vlijte těsto a po chvilce posypte okapanými rozinkami.
- Otočte a nechte opéct i z druhé strany.
- Pomocí vidličky omeletu roztrhejte na menší kousky.
- Nandejte ji na talíř, přidejte trochu másla a cukru a nechte v troubě krátce zapéct, dokud povrch nezkaramelizuje.
- Před podáváním ještě posypte moučkovým cukrem, případně skořicí.
Trhanec chutná skvěle s ovocným přelivem, švestkovými povidly nebo kompotem.