Dukátové buchtičky s krémem – nejlepší recept

Milovníci lahodného a chutného pečiva a dezertů si mohou doma připravit nebeské dukátové buchty s krémem. Tyto malé zázraky vzaly kulinářský svět útokem a nabízejí dokonalou směs nadýchanosti, sladkosti a krémovosti.

V tomto článku se ponoříme do znamenitého světa dukátových buchtiček, prozkoumáme jejich původ, ingredience a samotnou radost, kterou přinesou vašim chuťovým pohárkům. Připravte se na uspokojení svých mlsných jazýčků, když se zakousneme do nádherného světa dukátových buchtiček s krémem.

Historie dukátových buchtiček

Historie dukátových buchet se smetanou sahá až do východní Evropy, kde se na nich pochutnávají již po generace. Výtečné buchty pocházejí ze zemí, jako je Polsko, Rusko a Ukrajina, a staly se oblíbeným dezertem v různých kulinářských tradicích. Oblibu si získaly jak pro svoji neodolatelnou chuť, tak pro jednoduchou a zároveň elegantní úpravu.

Jaké zvolit ingredience na dukátové buchtičky?

Dukátové buchtičky se vyrábějí ze základních surovin, které když se smíchají a upečou, vznikne výjimečná pochoutka. Těsto se připravuje z těchto ingrediencí:

  • mouka
  • máslo
  • vejce
  • cukr
  • mléko
  • droždí

Výsledkem této kombinace je měkká a nadýchaná struktura, která perfektně ladí s lahodným krémem.

Dukátové buchty
Základem dukátových buchtiček jsou kvalitní ingredience.

Nejlepší dukátové buchtičky s krémem – recept

S tímto receptem si může každý připravit skvělé dukátové buchtičky jako od babičky. Jemná a dokonale rozplývající se chuť při každém soustu zaručena jako jablečný pudink.

Ingredience na domácí dukátové buchtičky

  • 500 g polohrubé mouky
  • 20 g droždí
  • 100 g másla
  • 2 lžíce cukru
  • 300 ml mléka
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový lusk (popř. vanilkový extrakt)
  • 3 žloutky
  • 1/2 lžičky nastrouhané citrónové kůry
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 200 g (kelímek) smetany ke šlehání
  • 200 ml mléka

Postup na dukátové buchtičky

  1. Droždí rozdrobit do hrnku, zalít vlažným mlékem, přidat cukr a nechat v teple vykynout.
  2. Nechat rozpustit máslo.
  3. Potom všechny ingredience smíchat a vypracovat těsto, které dát kynout na teplé místo cca 30 minut.
  4. Z těsta poté tvarovat buchtičky a dávat do máslem (olejem) vymazaného pekáče.
  5. Ještě je potřít máslem (i boky), aby se neslepily k sobě
  6. Nechat vykynout na teplém místě ještě přibližně 25 minut.
  7. Dát do trouby na 180-200 °C a péct dozlatova zhruba 35 minut
  8. Do kastrůlku nalít smetanu s mlékem, přidat citronovou kůru a rozříznutý vanilkový lusk, ze kterého předtím vyškrabat zrníčka.
  9. Na co nejmenším plameni ohřát a zvolna prohřívat, asi 10 minut. Dále v misce vyšlehat žloutky s cukrem do pěny.
  10. Pomalu k žloutkům za stálého míchání metličkou přilévat svařené vanilkové mléko. Postupovat pomalu, aby se mléko nesrazilo.
  11. Nakonec opatrně přilít cca 2 lžíce rumu (Tuzemák). Pozor aby se krém nesrazil.
  12. Na talíř dát ještě teplé buchtičky a přelít hotovým krémem.

Dukátové buchtičky jako od babičky – recept

Každý jistě už několikrát za život vyzkoušel dukátové buchtičky s jemným vanilkovým krémem. Ty od babičky však chutnaly vždy nejlépe, že? S tímto receptem si je každý může připravit rychle jako hruškový dort.

Ingredience na dukátové buchtičky jako od babičky

  • 3 šálky univerzální mouky
  • 1/4 šálku cukru krystal
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 a 1/4 lžičky aktivního sušeného droždí
  • 1/2 šálku teplého mléka
  • 1/4 šálku rozpuštěného nesoleného másla
  • 2 velká vejce
  • 250 g změklého smetanového sýra
  • 1/4 šálku krystalového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • kůra z 1 citronu (nepovinné)

Postup na dukátové buchtičky od babičky

  1. V malé misce rozpustit droždí a špetku cukru v teplém mléce. Nechat ho asi 5 minut odstát, dokud nezpění.
  2. Ve velké míse smíchat mouku, cukr a sůl. Uprostřed udělat důlek a vlít do něj směs droždí, rozpuštěné máslo a vejce. Míchat, aby se vytvořilo těsto.
  3. Přenést těsto na lehce pomoučněnou plochu a zpracovávat ho přibližně 5-7 minut, dokud nebude hladké a pružné.
  4. Těsto vložit do vymazané mísy, přikrýt ho čistou kuchyňskou utěrkou a nechat na teplém místě kynout 1-2 hodiny nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  5. Mezitím si připravit náplň: V míse smíchat změklý smetanový sýr, cukr, vanilkový extrakt a citronovou kůru (pokud se používá). Odstavit stranou.
  6. Jakmile těsto vykyne, propíchnout ho, aby se uvolnil vzduch. Těsto rozválet na lehce pomoučeném povrchu na obdélník o tloušťce zhruba 1,5 cm.
  7. Nakrájet těsto na malé čtverečky nebo kolečka pomocí vykrajovátka na sušenky nebo ostrého nože.
  8. Do středu každého čtverce nebo kolečka těsta dát malou lžičku tvarohové náplně.
  9. Těsto přeložit přes náplň a okraje přitisknout, aby se utěsnily a vytvořily buchtu.
  10. Naplněné buchty přenést na plech vyložený pečicím papírem a mezi jednotlivými buchtami nechat trochu místa, aby mohly vykynout.
  11. Buchty přikrýt kuchyňskou utěrkou a nechat ještě 30 minut kynout.
  12. Předehřát troubu na 175 °C.
  13. Dukátové buchty péct 15-20 minut nebo dokud nezezlátnou.
  14. Vyjmout buchty z trouby a nechat je vychladnout na mřížce. Podávat s připraveným krémem.
Dukátové buchtičky s krémem
Dokonalé tradiční buchtičky jsou nejlepší s klasickým vanilkovým krémem.

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem – recept

Lahodné a nadýchané buchtičky, které nadchnou jemným vanilkovým krémem. Ideální jídlo pro jakékoli období.

Ingredience na dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

  • 500 g hladké mouky
  • 80 g cukru
  • 1/2 l mléka
  • 40 g droždí
  • 80 g másla
  • špetka soli
  • 2 žloutky
  • 500 ml mléka
  • 4 žloutky
  • 100 g cukru
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • 2 vanilkové cukry
  • 50 g másla
  • moučkový cukr

Postup na dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

  1. V menší míse rozdrobit droždí a přidat trochu cukru. Přilít teplé mléko a nechat chvíli odstát, dokud droždí nezačne kvasit.
  2. Mezitím ve větší misce smíchat mouku, cukr a špetku soli.
  3. Do mouky přidat rozpuštěné máslo a žloutky. Přilít kvasné mléko s droždím a vše důkladně promíchat, dokud nevznikne hladké těsto.
  4. Těsto nechat vykynout na teplém místě přikryté utěrkou, až zdvojnásobí svůj objem. To by mělo trvat přibližně 1-2 hodiny.
  5. Připravit vanilkový krém: V hrnci smíchat mléko, žloutky, cukr, kukuřičný škrob a vanilkové cukry. Při mírném ohřevu za stálého míchání přivést směs k varu a vařit ještě 1-2 minuty, dokud nezhoustne.
  6. Následně odstranit z tepla a přidat máslo, dokud se nerozpustí. Nechat krém vychladnout.
  7. Když těsto vykyne, přendat ho na pomoučený vál a vyválet na tloušťku asi 1 cm.
  8. Vyříznout malé kruhy nebo čtverečky z těsta. Na každý kousek dát lžičku vanilkového krému do středu.
  9. Pečlivě zabalit těsto kolem krému, utěsnit ho a vytvarovat malou buchtičku.
  10. Buchtičky přendat na plech vyložený pečicím papírem s dostatečným odstupem mezi jednotlivými buchtičkami.
  11. Plech s buchtičkami přikrýt utěrkou a nechte ještě 30 minut kynout.
  12. Troubu předehřát na 180°C.
  13. Kynuté buchtičky dát péct do vyhřáté trouby na přibližně 15-20 minut, dokud nezískají zlatavou barvu.
  14. Hotové buchtičky vyndat z trouby a nechat je vychladnout na mřížce.
  15. Na závěr posypat dukátové buchtičky moučkovým cukrem.

Vegetariánské dukátové buchtičky – recept

Kdo miluje dukátové buchtičky a zároveň je vegetarián nebo má intoleranci na laktózu, může vyzkoušet tento dokonalý recept z rostlinného mléka.

Ingredience na vegetariánské dukátové buchtičky

  • 500 g hladké mouky
  • 80 g cukru
  • 500 ml rostlinného mléka (například sójové, mandlové, ovesné)
  • 40 g droždí
  • 80 g rostlinného másla (například rostlinné máslo nebo margarín)
  • špetka soli
  • 2 žloutky
  • 500 ml rostlinného mléka
  • 4 žloutky
  • 100 g cukru
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • 2 vanilkové cukry
  • 50 g rostlinného másla
  • moučkový cukr

Postup na vegetariánské dukátové buchtičky

  1. V menší míse rozdrobit droždí a přidat trochu cukru. Přilít teplé rostlinné mléko a nechat chvíli odstát, aby droždí začalo kvasit.
  2. Ve větší misce smíchat mouku, cukr a špetku soli. Do mouky přidat rozpuštěné rostlinné máslo a žloutky.
  3. Přilít kvasné mléko s droždím a vše důkladně promíchat, dokud nevznikne hladké těsto.
  4. Těsto nechat vykynout na teplém místě přikryté utěrkou, aby se zdvojnásobilo. To by mělo trvat přibližně 1-2 hodiny.
  5. Zatímco těsto kyne, připravit vanilkový krém: V hrnci smíchat rostlinné mléko, žloutky, cukr, kukuřičný škrob a vanilkové cukry.
  6. Na mírném ohřevu za stálého míchání směs přivést k varu a vařte další 1-2 minuty, aby zhoustlo.
  7. Odstavit z tepla a přidat rostlinné máslo, aby se rozpustilo. Krém dát vychladnout.
  8. Jakmile těsto vykyne, přendat ho na pomoučený vál a vyválet na tloušťku zhruba 1 cm.
  9. Z těsta vyříznout malé kruhy nebo čtverečky. Do středu každého kousku dát lžičku vanilkového krému.
  10. Zabalit těsto kolem krému, utěsnit ho a vytvarovat malou buchtičku.
  11. Buchtičky přendat na plech vyložený pečicím papírem s odstupem mezi jednotlivými buchtičkami.
  12. Plech s buchtičkami přikrýt utěrkou a nechat ještě 30 minut kynout.
  13. Předehřát troubu na 180°C.
  14. Kynuté buchtičky dát péct na přibližně 15-20 minut, až získají zlatavou barvu.
  15. Hotové buchtičky vyndat z trouby a nechat je vychladnout na mřížce.
  16. Na závěr posypat buchtičky moučkovým cukrem.

Nejlépe v receptu použít čerstvé droždí namísto sušeného. Čerstvé droždí totiž poskytuje lepší kynutí a přispívá k nadýchané a lehké textuře buchtiček.