Dukátové buchtičky s krémem – nejlepší recept

Milovníci lahodného a chutného pečiva a dezertů si mohou doma připravit nebeské dukátové buchty s krémem. Tyto malé zázraky vzaly kulinářský svět útokem a nabízejí dokonalou směs nadýchanosti, sladkosti a krémovosti.
V tomto článku se ponoříme do znamenitého světa dukátových buchtiček, prozkoumáme jejich původ, ingredience a samotnou radost, kterou přinesou vašim chuťovým pohárkům. Připravte se na uspokojení svých mlsných jazýčků, když se zakousneme do nádherného světa dukátových buchtiček s krémem.
Historie dukátových buchtiček
Historie dukátových buchet se smetanou sahá až do východní Evropy, kde se na nich pochutnávají již po generace. Výtečné buchty pocházejí ze zemí, jako je Polsko, Rusko a Ukrajina, a staly se oblíbeným dezertem v různých kulinářských tradicích. Oblibu si získaly jak pro svoji neodolatelnou chuť, tak pro jednoduchou a zároveň elegantní úpravu.
Jaké zvolit ingredience na dukátové buchtičky?
Dukátové buchtičky se vyrábějí ze základních surovin, které když se smíchají a upečou, vznikne výjimečná pochoutka. Těsto se připravuje z těchto ingrediencí:
- mouka
- máslo
- vejce
- cukr
- mléko
- droždí
Výsledkem této kombinace je měkká a nadýchaná struktura, která perfektně ladí s lahodným krémem.

Nejlepší dukátové buchtičky s krémem – recept
S tímto receptem si může každý připravit skvělé dukátové buchtičky jako od babičky. Jemná a dokonale rozplývající se chuť při každém soustu zaručena jako jablečný pudink.
Ingredience na domácí dukátové buchtičky
- 500 g polohrubé mouky
- 20 g droždí
- 100 g másla
- 2 lžíce cukru
- 300 ml mléka
- 1 vejce
- 1 vanilkový lusk (popř. vanilkový extrakt)
- 3 žloutky
- 1/2 lžičky nastrouhané citrónové kůry
- 4 lžíce cukru krupice
- 200 g (kelímek) smetany ke šlehání
- 200 ml mléka
Postup na dukátové buchtičky
- Droždí rozdrobit do hrnku, zalít vlažným mlékem, přidat cukr a nechat v teple vykynout.
- Nechat rozpustit máslo.
- Potom všechny ingredience smíchat a vypracovat těsto, které dát kynout na teplé místo cca 30 minut.
- Z těsta poté tvarovat buchtičky a dávat do máslem (olejem) vymazaného pekáče.
- Ještě je potřít máslem (i boky), aby se neslepily k sobě.
- Nechat vykynout na teplém místě ještě přibližně 25 minut.
- Dát do trouby na 180-200 °C a péct dozlatova zhruba 35 minut.
- Do kastrůlku nalít smetanu s mlékem, přidat citronovou kůru a rozříznutý vanilkový lusk, ze kterého předtím vyškrabat zrníčka.
- Na co nejmenším plameni ohřát a zvolna prohřívat, asi 10 minut. Dále v misce vyšlehat žloutky s cukrem do pěny.
- Pomalu k žloutkům za stálého míchání metličkou přilévat svařené vanilkové mléko. Postupovat pomalu, aby se mléko nesrazilo.
- Nakonec opatrně přilít cca 2 lžíce rumu (Tuzemák). Pozor aby se krém nesrazil.
- Na talíř dát ještě teplé buchtičky a přelít hotovým krémem.
Dukátové buchtičky jako od babičky – recept
Každý jistě už několikrát za život vyzkoušel dukátové buchtičky s jemným vanilkovým krémem. Ty od babičky však chutnaly vždy nejlépe, že? S tímto receptem si je každý může připravit rychle jako hruškový dort.
Ingredience na dukátové buchtičky jako od babičky
- 3 šálky univerzální mouky
- 1/4 šálku cukru krystal
- 1/2 lžičky soli
- 2 a 1/4 lžičky aktivního sušeného droždí
- 1/2 šálku teplého mléka
- 1/4 šálku rozpuštěného nesoleného másla
- 2 velká vejce
- 250 g změklého smetanového sýra
- 1/4 šálku krystalového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- kůra z 1 citronu (nepovinné)
Postup na dukátové buchtičky od babičky
- V malé misce rozpustit droždí a špetku cukru v teplém mléce. Nechat ho asi 5 minut odstát, dokud nezpění.
- Ve velké míse smíchat mouku, cukr a sůl. Uprostřed udělat důlek a vlít do něj směs droždí, rozpuštěné máslo a vejce. Míchat, aby se vytvořilo těsto.
- Přenést těsto na lehce pomoučněnou plochu a zpracovávat ho přibližně 5-7 minut, dokud nebude hladké a pružné.
- Těsto vložit do vymazané mísy, přikrýt ho čistou kuchyňskou utěrkou a nechat na teplém místě kynout 1-2 hodiny nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Mezitím si připravit náplň: V míse smíchat změklý smetanový sýr, cukr, vanilkový extrakt a citronovou kůru (pokud se používá). Odstavit stranou.
- Jakmile těsto vykyne, propíchnout ho, aby se uvolnil vzduch. Těsto rozválet na lehce pomoučeném povrchu na obdélník o tloušťce zhruba 1,5 cm.
- Nakrájet těsto na malé čtverečky nebo kolečka pomocí vykrajovátka na sušenky nebo ostrého nože.
- Do středu každého čtverce nebo kolečka těsta dát malou lžičku tvarohové náplně.
- Těsto přeložit přes náplň a okraje přitisknout, aby se utěsnily a vytvořily buchtu.
- Naplněné buchty přenést na plech vyložený pečicím papírem a mezi jednotlivými buchtami nechat trochu místa, aby mohly vykynout.
- Buchty přikrýt kuchyňskou utěrkou a nechat ještě 30 minut kynout.
- Předehřát troubu na 175 °C.
- Dukátové buchty péct 15-20 minut nebo dokud nezezlátnou.
- Vyjmout buchty z trouby a nechat je vychladnout na mřížce. Podávat s připraveným krémem.

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem – recept
Lahodné a nadýchané buchtičky, které nadchnou jemným vanilkovým krémem. Ideální jídlo pro jakékoli období.
Ingredience na dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
- 500 g hladké mouky
- 80 g cukru
- 1/2 l mléka
- 40 g droždí
- 80 g másla
- špetka soli
- 2 žloutky
- 500 ml mléka
- 4 žloutky
- 100 g cukru
- 40 g kukuřičného škrobu
- 2 vanilkové cukry
- 50 g másla
- moučkový cukr
Postup na dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
- V menší míse rozdrobit droždí a přidat trochu cukru. Přilít teplé mléko a nechat chvíli odstát, dokud droždí nezačne kvasit.
- Mezitím ve větší misce smíchat mouku, cukr a špetku soli.
- Do mouky přidat rozpuštěné máslo a žloutky. Přilít kvasné mléko s droždím a vše důkladně promíchat, dokud nevznikne hladké těsto.
- Těsto nechat vykynout na teplém místě přikryté utěrkou, až zdvojnásobí svůj objem. To by mělo trvat přibližně 1-2 hodiny.
- Připravit vanilkový krém: V hrnci smíchat mléko, žloutky, cukr, kukuřičný škrob a vanilkové cukry. Při mírném ohřevu za stálého míchání přivést směs k varu a vařit ještě 1-2 minuty, dokud nezhoustne.
- Následně odstranit z tepla a přidat máslo, dokud se nerozpustí. Nechat krém vychladnout.
- Když těsto vykyne, přendat ho na pomoučený vál a vyválet na tloušťku asi 1 cm.
- Vyříznout malé kruhy nebo čtverečky z těsta. Na každý kousek dát lžičku vanilkového krému do středu.
- Pečlivě zabalit těsto kolem krému, utěsnit ho a vytvarovat malou buchtičku.
- Buchtičky přendat na plech vyložený pečicím papírem s dostatečným odstupem mezi jednotlivými buchtičkami.
- Plech s buchtičkami přikrýt utěrkou a nechte ještě 30 minut kynout.
- Troubu předehřát na 180°C.
- Kynuté buchtičky dát péct do vyhřáté trouby na přibližně 15-20 minut, dokud nezískají zlatavou barvu.
- Hotové buchtičky vyndat z trouby a nechat je vychladnout na mřížce.
- Na závěr posypat dukátové buchtičky moučkovým cukrem.
Vegetariánské dukátové buchtičky – recept
Kdo miluje dukátové buchtičky a zároveň je vegetarián nebo má intoleranci na laktózu, může vyzkoušet tento dokonalý recept z rostlinného mléka.
Ingredience na vegetariánské dukátové buchtičky
- 500 g hladké mouky
- 80 g cukru
- 500 ml rostlinného mléka (například sójové, mandlové, ovesné)
- 40 g droždí
- 80 g rostlinného másla (například rostlinné máslo nebo margarín)
- špetka soli
- 2 žloutky
- 500 ml rostlinného mléka
- 4 žloutky
- 100 g cukru
- 40 g kukuřičného škrobu
- 2 vanilkové cukry
- 50 g rostlinného másla
- moučkový cukr
Postup na vegetariánské dukátové buchtičky
- V menší míse rozdrobit droždí a přidat trochu cukru. Přilít teplé rostlinné mléko a nechat chvíli odstát, aby droždí začalo kvasit.
- Ve větší misce smíchat mouku, cukr a špetku soli. Do mouky přidat rozpuštěné rostlinné máslo a žloutky.
- Přilít kvasné mléko s droždím a vše důkladně promíchat, dokud nevznikne hladké těsto.
- Těsto nechat vykynout na teplém místě přikryté utěrkou, aby se zdvojnásobilo. To by mělo trvat přibližně 1-2 hodiny.
- Zatímco těsto kyne, připravit vanilkový krém: V hrnci smíchat rostlinné mléko, žloutky, cukr, kukuřičný škrob a vanilkové cukry.
- Na mírném ohřevu za stálého míchání směs přivést k varu a vařte další 1-2 minuty, aby zhoustlo.
- Odstavit z tepla a přidat rostlinné máslo, aby se rozpustilo. Krém dát vychladnout.
- Jakmile těsto vykyne, přendat ho na pomoučený vál a vyválet na tloušťku zhruba 1 cm.
- Z těsta vyříznout malé kruhy nebo čtverečky. Do středu každého kousku dát lžičku vanilkového krému.
- Zabalit těsto kolem krému, utěsnit ho a vytvarovat malou buchtičku.
- Buchtičky přendat na plech vyložený pečicím papírem s odstupem mezi jednotlivými buchtičkami.
- Plech s buchtičkami přikrýt utěrkou a nechat ještě 30 minut kynout.
- Předehřát troubu na 180°C.
- Kynuté buchtičky dát péct na přibližně 15-20 minut, až získají zlatavou barvu.
- Hotové buchtičky vyndat z trouby a nechat je vychladnout na mřížce.
- Na závěr posypat buchtičky moučkovým cukrem.
Nejlépe v receptu použít čerstvé droždí namísto sušeného. Čerstvé droždí totiž poskytuje lepší kynutí a přispívá k nadýchané a lehké textuře buchtiček.