Falafel – nejlepší recept
![Falafel](https://www.vdenik.cz/wp-content/uploads/2021/01/Falafel-1024x682.jpg)
Pokud jde o blízkovýchodní kuchyni, jen málokteré jídlo si získalo srdce a chuťové buňky lidí na celém světě tak jako falafel. Tyto aromatické rostlinné pochoutky jsou oblíbené nejen pro svou lahodnou chuť, ale také pro svůj kulturní význam a všestrannost.
Pojďme prozkoumat úžasný svět falafelů, od jejich původu až po jejich současnou přitažlivost. Možná člověk zná tento pokrm z Turecka a Egypta, kde nechybí ani na snídani. Níže člověk najde recept na falafel.
![Domácí falafel](https://www.vdenik.cz/wp-content/uploads/2023/08/Domaci-falafel-1024x678.jpg)
Kousek z historie falafelu
Falafel má prastaré kořeny, které sahají až do oblasti Blízkého východu a Středomoří, přičemž první zmínky o něm pocházejí z Egypta a Izraele. O přesném původu se stále vedou diskuse, ale je jasné, že falafel je po staletí ceněným jídlem.
Základní ingredience a příprava falafelu
Podstatou falafelu je směs mleté cizrny (nebo fazolí fava), čerstvých bylinek a aromatického koření, která se formuje do malých placiček nebo kuliček. Mezi základní ingredience tradičního falafelu patří:
- Cizrna nebo fazole fava: Tyto luštěniny jsou základem falafelu, poskytují bílkoviny a uspokojivou strukturu.
- Čerstvé bylinky: Nejčastěji se používá petržel a koriandr, které dodávají falafalu svěžest a barvu.
- Koření: Mletý kmín, koriandr, česnek a špetka kajenského pepře jsou hlavním kořením, které dodává falafelům charakteristickou chuť.
- Cibule: Cibule, která se často smaží nebo mísí s cizrnou, dodává falafeli jemnou sladkost.
- Prášek do pečiva nebo jedlá soda: Tyto kypřící látky dodávají falafelu charakteristickou lehkou a vzdušnou strukturu.
Po smíchání těchto ingrediencí se směs falafelu obvykle vytvaruje do malých kuliček nebo placiček a smaží se, dokud není na povrchu zlatohnědá a křupavá, zatímco uvnitř zůstává měkká a chutná.
![Recept na falafel](https://www.vdenik.cz/wp-content/uploads/2023/08/Recept-na-falafel-1024x682.jpg)
Cizrnový falafel a servírování
Všestrannost falafelu se projevuje v tom, jak si je můžete vychutnat. Zde je několik oblíbených způsobů:
- Falafel sendvič: Svačinka: podává se v pita chlebu s různými přílohami, jako je salát, rajčata, okurky, omáčka tahini a někdy také okurky nebo feferonky.
- Falafelový talíř: Vydatný pokrm s falafelem podávaným s různými přílohami, jako je humus, baba ganuš, tabbouleh a olivový olej.
- Saláty: Falafel lze umístit na čerstvý salát, čímž získáte syté rostlinné bílkoviny.
- Předkrmy: Falafel se podává jako předkrm s omáčkou a dodá chuť každému večírku nebo setkání.
Popularita falafelu ve světovém měřítku
Jak si falafel získával celosvětovou popularitu, procházel různými kreativními obměnami. Někteří šéfkuchaři experimentují s alternativními přísadami, například s přidáním červené řepy nebo sladkých brambor, které dodávají jedinečnou chuť a zářivé barvy. Kromě toho se pečený falafel stal zdravější alternativou k tradiční smažené verzi.
Falafel překračuje kulturní hranice a je oblíbený u veganů, vegetariánů i všežravců. Díky lahodné kombinaci chutí a uspokojivé konzistenci je vhodný pro každého, kdo hledá chutné a syté jídlo.
![Falafel](https://www.vdenik.cz/wp-content/uploads/2023/08/Falafel-1024x682.jpg)
Falafel
Vyvážená příloha v podobě falafelu je skvělým zdrojem bílkovin a zdravých tuků. Díky tomuto receptu si jej můžete snadno připravit i doma.
Ingredience na falafel
- 300 g vařené cizrny
- 1 vejce „M“
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 pálivá chilli paprička
- 1 středně velká červená cibule
- 4 stroužky česneku
- 4 lžíce listové petržele
- Mletý římský kmín
- Mletý koriandr
- Kůra z jednoho citronu
- Sůl
- Pepř
- Rostlinný olej na smažení
Postup přípravy falafelu
- Cizrnu namočíme do vody a necháme přes noc.
- Pak uvaříme do měkka a krátce rozmixujeme (ne úplně dohladka, aby si zachovala strukturu).
- Přidáme vejce, mouku, chilli papričku nasekanou na jemno, červenou cibuli a česnek nakrájené na jemno, nasekanou listovou petržel, římský kmín, koriandr a nastrouhanou kůru z citronu, osolíme a opepříme.
- Z připravené hmoty vytvarujeme placičky, které opečeme v rozehřáté pánvi s trochou oleje.
- Hotové dáme na papírovou utěrku, aby okapal přebytečný tuk.
![Tradiční falafel](https://www.vdenik.cz/wp-content/uploads/2023/08/Tradicni-falafel-1024x682.jpg)
Recept na tradiční falafel
Pokud si chcete kouzlo domácího falafelu připravit ve vlastní kuchyni, čeká na vás lahůdka. Tento recept vás provede kroky k přípravě chutného, na povrchu křupavého a uvnitř jemného falafelu, jehož základem je cizrna, stejně jako u cizrny se zelím.
Ingredience na tradiční falafel
- 1 a 1/2 šálku sušené cizrny (ne konzervované)
- 1 malá cibule, nahrubo nakrájená
- 4 stroužky česneku
- 1/4 šálku čerstvé petrželky, nasekané
- 1/4 šálku čerstvého koriandru, nasekaného
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1/4 čajové lžičky kajenského pepře (upravte podle preferovaného stupně pálivosti)
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky černého pepře
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžíce citronové šťávy
- 3-4 lžíce hladké mouky nebo cizrnové mouky (na spojení)
- Rostlinný olej (na smažení)
Postup přípravy tradičního falafelu
- Vložte sušenou cizrnu do velké mísy a zalijte ji vodou.
- Nechte ji přes noc namočenou. Druhý den cizrnu slijte a důkladně propláchněte.
- V kuchyňském robotu smíchejte namočenou a okapanou cizrnu, nasekanou cibuli, česnek, petrželku, koriandr, mletý kmín, mletý koriandr, kajenský pepř, sůl, černý pepř, jedlou sodu a citronovou šťávu.
- Směs pulzujte, dokud nebude vše jemně nasekané a dobře spojené. Cílem je získat směs s hrubou strukturou.
- Směs přendejte do mísy a přidejte 3 lžíce mouky.
- Promíchejte ji a zkontrolujte konzistenci. Hledáte směs, která není příliš lepivá, ale při tvarování do kuliček nebo placiček drží tvar.
- V případě potřeby přidejte další lžíci mouky a dobře promíchejte.
- Vezměte malé porce směsi a mírně navlhčenýma rukama z nich vytvarujte malé kuličky nebo je zploštěte do placiček o průměru asi 1 až 1,5 cm.
- V hluboké pánvi nebo fritovacím hrnci rozehřejte asi 1 cm rostlinného oleje na střední teplotu.
- Jakmile je olej rozpálený (175-190 °C), opatrně do něj vložte falafel po několika kusech.
- Smažte je asi 2-3 minuty z každé strany, nebo dokud nejsou zlatohnědé a křupavé.
- Děrovanou lžící přendejte hotové falafely na talíř vyložený papírovými utěrkami, aby z nich odkapal přebytečný olej.
- Falafel můžete podávat ještě horký, buď jako sendvič v pita chlebu s
TIP: K falafelu podáváme chléb pita, kimchi, baba ganoush nebo zeleným salátem.