Kapustová polévka – recept z kapusty

Polévka z hlávkové kapusty

Tato kapustová polévka zahřeje vaše vnitřnosti, potěší vaše chuťové pohárky a naplní váš žaludek během chladného zimního večera. Jak připravit výbornou kapustovou polévku?

Chuť připomíná velmi jemnou brokolicovou polévku a textura? Je to vážně ta nejkrémovější a nejsametovější zeleninová polévka, jakou jste kdy nabrali do pusy nebo do ní namočili panini. Kapustová polévka je podobně jako třeba francouzská cibulová polévka skvělou podzimní polévkou, jako např. kulajda.

Jak připravit kapustovou polévku?

Osmahněte zeleninu – Nejprve na dno hrnce s vývarem přidejte tenkou vrstvu olivového nebo rostlinného oleje a nechte ho rozpálit, než přidáte cibuli, celer a mrkev.

Zkaramelizujte zeleninu – Zeleninu vařte na středně nízkém ohni, dokud nezměkne a mírně nezhnědne. To může trvat až 20 minut, jen nezapomeňte často míchat, aby se nepřipálila. Právě v této fázi vzniká velká část chuti polévky, proto ji neuspěchejte.

Přidejte na ohni opečená rajčata – Dále přidejte plechovku rajčat pečených na ohni. Měli byste je najít ve stejné uličce jako běžná konzervovaná rajčata. Ohnivě pražená rajčata dodají polévce větší hloubku a chuť než běžná rajčata, ale můžete použít i obyčejná, pokud nic jiného neseženete.

Přidejte kapustu a citronovou šťávu – Jakmile jsou těstoviny měkké, přidejte čerstvou kapustu, dokud nezvadne. Těsně před podáváním vmíchejte citronovou šťávu.

Podávejte – Naberte do misek a před podáváním je podle potřeby posypte čerstvě namletým černým pepřem, parmezánem a domácími krutony.

Jak servírovat kapustovou polévku?

Přidejte salát, například salát s kozím sýrem a rukolou, salát z rukoly a červené řepy nebo jednoduchý jarní salát.

Opečený chléb, například křupavý řemeslný chléb, česnekové tousty, popovers, kukuřičné muffiny nebo kukuřičný chléb na pánvi.

Skladování kapustové polévky

Tato kapustová polévka se velmi dobře skladuje! Po uvaření ji můžete uchovávat v chladničce až 3 dny nebo zmrazit až na 3 měsíce. Chuť se časem jen zlepšuje.

Kapustová polévka s bramborem
Pokud nemáte rádi uzeniny nahraďte je orestovaným masem – pochutnáte si úplně stejně.

Kapustová polévka – recept

Je to naprosto nejoblíbenější a dokonalá polévka, kterou mám na stole za méně než 45 minut. Perfektní souhra kapusty, rajčat a uzené klobásy.

Ingredience na kapustovou polévku

  • 450 g uzené klobásy
  • 3 střední brambory, nakrájené na kousky
  • 2 střední cibule, nakrájené na kousky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 svazek kapusty, ořezaný a natrhaný
  • 4 stroužky česneku, mleté
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 bobkové listy
  • 1 plechovka nakrájených rajčat, nerozpuštěná
  • 1 plechovka fazolí nebo cizrny, propláchnutá a okapaná
  • 1 krabice kuřecího vývaru

Postup na kapustovou polévku

  1. Na plotně na středně mírném ohni vařte na oleji klobásu, brambory a cibuli 5 minut nebo dokud se klobása neprohřeje, občas promíchejte.
  2. Přidejte kapustu, přiklopte a vařte 2-3 minuty nebo dokud kapusta nezvadne.
  3. Přidejte česnek a vařte ještě 1 minutu.
  4. Přidejte zbývající přísady. Přiveďte k varu a snižte teplotu, přikryjte a vařte 9-12 minut nebo dokud brambory nezměknou.
  5. Vyhoďte bobkové listy a můžete podávat.

Kapustová polévka s bramborem – recept

Tato kapustová polévka je dokonalá pro podzimní a zimní večery. Je plná tmavě zelené kapusty, brambor a fazolí cannellini.

Ingredience na kapustovou polévku s bramborem

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 žlutá cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 lžíce nasekaného česneku
  • 1 svazek kapusty, odstraněné stonky a nasekané listy
  • 8 šálků vody
  • 6 bílých brambor, oloupaných a nakrájených na kostky
  • 2 plechovky fazolí cannellini
  • 1 plechovka nakrájených rajčat
  • 6 kostek zeleninového bujonu
  • 2 lžíce sušené petrželky
  • 1 lžíce italského koření
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup na kapustovou polévku s bramborem

  1. Ve velkém hrnci na polévku rozehřejte olivový olej na středním plameni a 2 až 3 minuty na něm smažte cibuli a česnek do změknutí.
  2. Vmíchejte kapustu a vařte, dokud nezvadne, asi 2 minuty.
  3. Vmíchejte vodu, brambory, fazole, rajčata, zeleninový vývar, petrželku a italské koření.
  4. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a vařte, dokud se brambory neuvaří, asi 25 minut.
  5. Dochuťte solí a pepřem.
Polévka z hlávkové kapusty
Díky velkému množství vitamínů doporučujeme kapustu zahrnout do každodenního jídelníčku.

Kapustová polévka recept

Tento recept na italskou kapustovou polévku s bílými fazolemi je plný výrazné středomořské chuti! Je zdravá a sytá a hotová za pouhých 30 minut.

Ingredience na kapustovou polévku recept

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce osoleného másla (nebo olivového oleje)
  • 1 velká bílá cibule, nakrájená na kostičky
  • 1 střední mrkev, oloupaná a nakrájená na kostičky
  • 2 plechovky nakrájených pečených rajčat
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 2 plechovky bílých fazolí, scezené a propláchnuté
  • 1 a ½ lžičky sušeného fenyklového semínka, rozdrceného prsty, rozděleno
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 a ½ lžičky košer soli, rozděleno
  • 2 svazky toskánské kapusty, nakrájené na kousky

Postup na kapustovou polévku recept

  1. Připravte cibuli a mrkev.
  2. Ve velkém hrnci nebo holandské troubě rozehřejte olivový olej a máslo na středně vysoké teplotě.
  3. Přidejte cibuli a mrkev a smažte je 5 až 7 minut, dokud nezměknou.
  4. Přidejte nakrájená rajčata, zeleninový vývar a fazole.
  5. Přiveďte k trvalému varu a poté přidejte 1 lžičku fenyklového semínka spolu se sušeným oreganem, uzenou paprikou a kuchyňskou solí. Vařte 12 minut.
  6. Přidejte kapustu a vařte další 2 až 3 minuty, dokud kapusta nezměkne.
  7. Přidejte další ½ lžičky drceného fenyklového semínka. Ochutnejte vychladlou lžičku a přidejte až ½ lžičky další košer soli, dokud chuť nevynikne.
  8. Ihned podávejte se strouhaným parmazánem nebo sýrem Pecorino Romano.
  9. Skladujte v chladu 3 dny nebo zmrazené až 3 měsíce.

Kapustová polévka krémová – recept

Tato hustá a krémová kapustová polévka je hotová za pouhých 20 minut a je vydatná a chutná. Je přirozeně vegetariánská, bezlepková a snadno veganská.

Ingredience na kapustovou polévku krémovou

  • 1 lžíce oleje
  • 2 stroužky česneku nakrájené nadrobno
  • 1 cibule nakrájená na kostičky
  • 2 střední brambory oloupané a nakrájené na kostky
  • 3 a ¼ šálku zeleninového vývaru
  • 1 šálek mléka nebo mléka bez mléka
  • 2 velké hrsti kapusty nakrájené na kousky
  • Černý pepř

Postup na kapustovou polévku krémovou

  1. Ve velkém hrnci rozehřejte olej a přidejte česnek, cibuli a brambory.
  2. Za častého míchání vařte 5 minut do změknutí.
  3. Přilijte vývar a vařte 10 minut.
  4. Přidejte mléko a kapustu a vařte 3 minuty nebo dokud kapusta mírně nezvadne.
  5. Dochuťte pepřem.
  6. Polévku rozmixujte ručním tyčovým mixérem nebo ji přendejte do mixéru a rozmixujte.
  7. Nepovinné doporučení k podávání: podávejte s kapkou smetany (nebo nemléčné smetany) a posypané semínky.

Kapustová polévka s klobásou – recept

Perfektní polévka se španělskou klobásou s hlávkovou kapustou, doplní každé Vaše hlavní jídlo.

Ingredience na kapustovou polévku s klobásou

  • 0,5 kg linguiça nebo nesoleného španělského choriza
  • 1 velká cibule, oloupaná a nakrájená na kousky
  • 1 stroužek česneku, oloupaný a rozmělněný
  • 2 velké brambory na pečení, oloupané a nakrájené
  • 1 a ½ hlávek kapusty, zbavených stonků a nahrubo nasekaných (asi 6 šálků)
  • 4 šálky kuřecího vývaru, domácího nebo konzervovaného s nízkým obsahem sodíku
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 2 lžičky košer soli
  • Čerstvě mletý pepř podle chuti
  • 3 švestková rajčata, zbavená jadřinců a nakrájená

Postup na kapustovou polévku s klobásou

  1. Klobásu vložte do velkého hrnce na středně nízkou teplotu a vařte, dokud se z ní nezačne škvařit tuk, asi 2 minuty.
  2. Přidejte cibuli a vařte 2 minuty.
  3. Přidejte česnek a brambory a vařte 2 minuty.
  4. Přidejte kapustu a za stálého míchání vařte ještě 2 minuty.
  5. Vmíchejte kuřecí vývar, ocet a sůl.
  6. Přiveďte k varu, snižte teplotu, přikryjte a vařte 1 hodinu.
  7. Dochuťte pepřem. Vmíchejte rajčata a nepřikryté vařte 15 minut.
  8. Rozdělte do 4 misek a podávejte.
Kapustová polévka od babičky
Neodmyslitelnou součástí kapustové polévky jsou fazole, které ji perfektně doplňují.

Kapustová polévka od babičky – recept

Tato krémová bramborová polévka je více než sametová. Je to naše nová oblíbená polévka k panini, chlebu a smaženému sýru.

Ingredience na kapustovou polévku od babičky

  • 5 lžic másla
  • 1 velká žlutá cibule, nahrubo nakrájená
  • 3 velké brambory, oloupané a nahrubo nakrájené
  • 8 šálků kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 2-3 šálky nakrájené kapusty, stonky odstraněny
  • 2 šálky mléka
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup na kapustovou polévku od babičky

  1. Máslo rozehřejte ve velkém hrnci na středním plamenu.
  2. Přidejte cibuli a brambory a smažte je 5-8 minut dozlatova a posypte je solí a pepřem.
  3. Přidejte 6 šálků vývaru a kapustu; vařte 5-10 minut, dokud kapusta nezměkne a nezíská tmavší zelenou barvu.
  4. Polévku přendejte do silného mixéru a mixujte 2-3 minuty nebo dokud není polévka zcela hladká.
  5. Přeneste pyré zpět do hrnce a vmíchejte mléko a zbývající 2 šálky vývaru podle toho, jak hustou polévku chcete mít.
  6. Dochuťte solí a pepřem a podávejte s lahodnými panini, opečeným pšeničným chlebem nebo krekry, sýrem a humusem.

Jednoduchá polévka z kapusty – recept

Hledáte zdravou a jednoduchou kapustovou polévku? Vyzkoušejte tento recept na kapustovou polévku z pečených rajčat a kapusty v pikantním vývaru.

Ingredience na jednoduchou polévku z kapusty

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 3 žebra celeru, nakrájená
  • 3 mrkve, nakrájené na kousky
  • Sůl, sušené oregano, sušená bazalka
  • 1/4 čajové lžičky drcených vloček červené papriky
  • 1 plechovka rajčat opečených na ohni
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 2 šálky vody
  • 3/4 šálku těstovin orzo
  • 4 šálky nakrájené kapusty
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy

Postup na jednoduchou polévku z kapusty

  1. Kapustu nakrájejte na nudličky.
  2. Ve velkém hrnci na polévku rozehřejte na mírném ohni olivový olej.
  3. Přidejte cibuli, celer, mrkev, sůl, oregano, bazalku a vločky červené papriky.
  4. Za občasného míchání vařte 10 minut do změknutí.
  5. Přidejte rajčata se šťávou, vývar, vodu a orzo a přiveďte k varu. Snižte teplotu na střední a vařte, dokud orzo nezměkne, asi 12 minut.
  6. Vmíchejte kapustu, dokud nezvadne, a podle potřeby ji dochuťte.
  7. Vmíchejte citronovou šťávu a podávejte.

TIP – Zbylo Vám více kapusty zužitkujte ji jako přílohu k masu v podobě pečené růžičkové kapusty.