Hovězí plátky na houbách – nejlepší recept

Hovězí maso na houbách je klasický a oblíbený recept pro všechny houbaře, který je vysoce chutný. Je to jednoduchý a rychlý recept, který je vhodný jak pro domácí kuchyni, tak i pro restaurace. Kombinace houbové chuti a měkkosti hovězího masa je jedinečná. Houby přidávají do jídla lahodnou chuť a texturu, zatímco hovězí maso přidává výživné bílkoviny. Jsou to spolu vynikající kombinace chutí, které mohou být použity pro přípravu různých jídel.

Pokud je zrovna houbařská sezóna a vy jste byli v lese a našli plný košík hub a teď přemýšlíte, jak je zpracovat, protože už nemáte chuť na smaženici, kulajdu, houbové řízky nebo bramborovou polévku s houbami, tak je tento recept pro vás ideální.

Hovězí plátky jsou křehké, šťavnaté a plné chuti, zatímco houby jim dodávají lahodný zemitý prvek. Celý pokrm – hovězí na žampionech – je navíc snadný na přípravu a zvládnete ho během chvilky. Při výběru hovězího masa pro tento pokrm se rozhodněte pro libové maso plné chuti.

Skvělou volbou je svíčková nebo flank steak. Houby je třeba očistit a nakrájet na tenké proužky nebo malé kostičky. Můžete použít jakýkoli druh hub, ale nejoblíbenější jsou hříbky.

Pokud byste výslednou omáčku před přidáním masa rozmixovali, nikdo by si ani nemusel všimnout, že jsou součástí pokrmu houby. Pokud tedy máte rádi houby a někdo v rodině je nemusí, vyzkoušejte to a uvidíte, jak si pochutná.

Tento pokrm si můžete také připravit ze sušených či nakládaných hub, pokud nemáte po ruce zrovna houby čerstvé. Hovězí maso lze také nahradit vepřovým, což je levnější varianta, ale počítejte s tím, že se to do výsledné chuti pokrmu promítne.

TIP: Pokud upřednostňujete z hub žampiony, nebo nemáte zrovna cestu do lesa nebo ještě není sezóna hub, připravte si hovězí maso na žampionech.

Ingredience na hovězí plátky na houbách

  • 4 hovězí plátky
  • 3 lžíce oleje
  • 150 g hub (výběr hub je jen na vás)
  • 1 cibule
  • 20 g tuku
  • 20 g hladké mouky
  • česnek
  • sůl
  • pepř

Postup na hovězí plátky na houbách

  1. Hovězí plátky mírně naklepeme, osolíme, opepříme, poprášíme moukou, opečeme po obou stranách na oleji v tlakovém hrnci a vyjmeme.
  2. Na oleji osmahneme dožluta drobně nakrájenou cibuli a česnek, zalijeme 1,5 dl vody, za stálého míchání povaříme půl minuty, přidáme plátky a dusíme na mírném ohni asi čtvrt hodiny.
  3. Drobně nakrájené, očištěné houby podusíme na tuku, přidáme k měkkému masu a ještě krátce podusíme bez pokličky.
  4. Podáváme s rýží, vařenými nebo opečenými brambory a se zeleninovým salátem.

Hovězí maso na houbách je chutný a jednoduchý recept, který je skvělý k obědu nebo večeři. Je to vysoce chutné jídlo, které je plné vlákniny, bílkovin a vitamínů. Je to skvělý způsob, jak přidat do vaší stravy více zdraví prospěšných ingrediencí.

Houby a hovězí maso jsou dvě chutě, které spolu dobře fungují. Kombinace těchto dvou ingrediencí vám poskytne skvělou chuť i nutriční hodnotu. Takže, pokud hledáte nový způsob, jak připravit jídlo, které sklouzne po jazyku a poskytne vám výživné bílkoviny, houby a hovězí maso jsou skvělou volbou.