Kuřecí perkelt – nejlepší recept

Perkelt a guláš jsou nejtypičtějšími pokrmy maďarské kuchyně, které se rozšířily i do okolních zemí střední Evropy. Perkelt má oproti guláši hustější konzistenci, obvykle jr připraven z masa (nejčastěji kuřecího, hovězího nebo vepřového), cibule, papriky a rajčat, dochucený kořením a bylinkami. Tento jednoduchý, avšak výrazně chutný pokrm je oblíbený nejen v Maďarsku, ale také ve Slovensku, Rumunsku a dalších zemích regionu.

Perkelt má bohatou historii, která sahá až do středověku. Tento pokrm měl původně turecké kořeny, a když Osmanští Turci ovládli část střední Evropy v 16. století, přinesli s sebou i své kulinářské vlivy. Maďarská kuchyně pak tento recept přijala a adaptovala podle místních surovin a chutí.

Základem perkeltu je maso, které se nakrájí na menší kousky a osmaží se na oleji nebo sádle společně s nakrájenou cibulí a paprikou. Maso se osmaží do zlatova a poté se přidají rajčata a koření jako paprika, pepř, sůl a další bylinky dle preference. Poté se omáčka dusí na nízkém ohni, až je maso měkké a omáčka zhoustne. Perkelt se tradičně podává s knedlíky nebo těstovinami.

Perkelt se může připravovat s různými druhy masa a zeleniny. Kromě kuřecího, hovězího a vepřového masa můžete vyzkoušet také rybí perkelt. Zeleninu můžete libovolně kombinovat podle svých preferencí, ať už se jedná o papriky, rajčata, brambory nebo i houby.

Ingredience na kuřecí perkelt

  • 500 g kuřecího masa (prsa nebo stehna), nakrájeného na kostky
  • 2 středně velké cibule, nasekané na drobné kousky
  • 2 červené papriky, nakrájené na proužky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 200 ml smetany na vaření
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Koriandr nebo petrželka na ozdobení

Postup na kuřecí perkelt

  1. Na začátek si připravte všechny suroviny, abyste měli vše při ruce.
  2. Na pánvi rozehřejte olej nebo sádlo a přidejte nakrájenou cibuli. Smažte ji dozlatova.
  3. Přidejte kuřecí maso a smažte ho, dokud se nezatáhne ze všech stran.
  4. Přidejte papriky, mletou papriku, sladkou papriku, kmín, sůl a pepř. Promíchejte a smažte asi 5 minut, dokud papriky nezměknou.
  5. Přidejte mouku a dobře promíchejte, aby se vše spojilo.
  6. Postupně přilijte kuřecí vývar a smetanu. Vařte při mírném varu asi 20-25 minut, dokud omáčka nezhoustne a kuřecí maso nezměkne.
  7. Přidejte nasekaný česnek a vařte ještě 2 minuty.
  8. Dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  9. Servírujte kuřecí perkelt s rýží, těstovinami nebo knedlíky a ozdobte koriandrem nebo petrželkou.

Perkelt je jedním z těch pokrmů, které zdůrazňují bohatou chuť a jednoduchost tradiční maďarské kuchyně. Jeho příprava je snadná a výsledek stojí za to. Pokud máte rádi silné, aromatické omáčky a kvalitní maso, perkelt by mohl být vaším novým oblíbeným pokrmem. Nezapomeňte si ho vyzkoušet s oblíbeným přílohou a užijte si chuť středoevropské kulinářské tradice.