Moravský vrabec – nejlepší recept
Moravský vrabec má svůj původ ve venkovských domácnostech a dodnes je oblíbenou pochoutkou v mnoha českých rodinách. Jeho název je lehce zavádějící, ale nemusíte se obávat, že by se do něj nějaký pták dostal. Jedná se o pokrm z masa a zelí, a jeho chuť je nesmírně lahodná.
Tento pokrm je skvělou volbou pro všechny, kteří chtějí objevovat tradiční českou kuchyni a ochutnat jedinečné poklady této regionální kuchyně.
Moravský vrabec se tradičně podává s knedlíky (bramborovým, houskovým či kynutým) a zelím (červeným i bílým), což tvoří skvělou kombinaci sladkých a slaných chutí. Tento pokrm je oblíbený především v zimních měsících, kdy jeho sytá chuť hřeje tělo a duši.
Moravský vrabec – ingredience
- 600 g vepřového masa (plecko, ramínko nebo vykostěný bůček)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- lžička soli
- 1,5 lžičky drceného kmínu
- 1 lžička hladké mouky
Moravský vrabec – postup
- Maso pod tekoucí studenou vodou opláchneme, nakrájíme na větší kostky a vložíme do pekáčku.
- Maso osolíme, posypeme mletým kmínem, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a utřený (prolisovaný) česnek, podlijeme 1 dl vody a pečeme v troubě asi 1,5 hodiny.
- Občas maso obracíme, přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme a seškrabujeme z okrajů pekáčku přípečky do šťávy.
- Upečené maso vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou a zasmahneme za častého míchání po dobu 3 – 4 minut. Potom vložíme maso zpět a ještě necháme asi 5 minut prohřát.
- Jako přílohu podáváme bramborový nebo houskový knedlík, kyselé i sladké zelí a pivo.
Bramborový knedlík – ingredience
- 700 g brambor
- 200 g hladké mouky
- 1 středně velké vejce
- 1 lžička soli
Bramborový knedlík – postup
- Brambory si dobře omyjte a dejte do hrnce. Zalejte vodou a přiveďte k varu. Vařte brambory asi 20-30 minut, dokud nejsou měkké. Poté je slijte a nechte je lehce vychladnout.
- Když jsou brambory ještě trochu teplé, rozetřete je na jemném struhadle.
- Do rozmačkaných brambor přidejte mouku, vejce a sůl. Pečlivě míchejte, dokud nezískáte hladké těsto. Dejte pozor, abyste nepřidali příliš mouky, aby knedlíky nebyly tvrdé.
- Těsto rozdělte na menší porce a formujte do válečků. Pak tyto válečky nakrájejte na kousky o délce přibližně 2-3 cm.
- V hrnci přivedete k varu osolenou vodu. Knedlíky opatrně vkládejte do vroucí vody a vařte je asi 10-15 minut, nebo dokud nevyplavou na hladinu. Poté je sceďte.
Moravský vrabec patří mezi tradiční pokrmy v restauracích. Bez ohledu na přílohu, ať už jde o zelí nebo dušený špenát, vždy nabízí typickou chuť, kterou získává díky výraznému vepřovému masu, česneku, cibuli a kmínu. Nejběžněji se podává s knedlíkem, houskovým, kynutým nebo bramborovým.