Moravský vrabec – nejlepší recept

  • 600 g vepřového masa (plecko, ramínko nebo vykostěný bůček)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • lžička soli
  • 1,5 lžičky drceného kmínu
  • 1 lžička hladké mouky.

Maso pod tekoucí studenou vodou opláchneme, nakrájíme na větší kostky a vložíme do pekáčku. Osolíme, posypeme mletým kmínem, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a utřený (prolisovaný) česnek, podlijeme 1 dl vody a pečeme v troubě asi 1,5 hodiny. Občas maso obracíme, přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme a seškrabujeme z okrajů pekáčku přípečky do šťávy. Upečené maso vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou a zasmahneme za častého míchání po dobu 3 – 4 minut. Potom vložíme maso zpět a ještě necháme asi 5 minut prohřát.

Jako přílohu podáváme bramborový nebo houskový knedlík, kyselé i sladké zelí, pivo.

(4 3,75