Petrželová polévka – nejlepší recept

Petrželová polévka je nejen chutná, ale také prospěšná pro zdraví. Petržel obsahuje flavonoidy, které mají protizánětlivé účinky, a vitamín K, který je důležitý pro zdravé kosti. Navíc, tato polévka může být součástí zdravé stravy, která pomáhá udržovat váhu a podporuje trávení.

Petržel, hlavní ingredience petrželové polévky, je bylina, která je známá svou výraznou chutí a bohatým obsahem vitamínů a minerálů. Petržel obsahuje vitamín C, vitamín K, železo, vápník a další živiny, které jsou pro naše tělo prospěšné. Kromě toho má také antioxidační vlastnosti a může pomoci posílit imunitní systém.

Existují dva hlavní druhy petržele – petržel listová a petržel kořenová. Petržel listová je známá svým svěžím a aromatickým listím. Petržel kořenová se pěstuje pro své kořeny.

Petržel se používá na mnoho způsobů v kuchyni. Lístky dodávají svěžest do polévek, salátů, a předkrmů. Mnoho kuchařů také používá petržel jako dekoraci. Kořenová petržel patří do každého vývaru a správná svíčková se bez ní také neobejde.

Díky své sladké chuti, světlé barvě a krémové konzistenci po vaření a mixování lze využít jako základ pro vytvoření koprové omáčky, křenové omáčku nebo dokonce bílé houbové omáčky. Tato bylina se také snadno kombinuje s bílými fazolemi pro přípravu fazolové omáčky, a může být skvěle spojena s další zeleninou a kořením.

Recept na petrželovou polévku může mít různé variace, ale základem je vždy čerstvá petržel. Jednoduchá verze této polévky zahrnuje čerstvou petržel nasekanou na drobné kousky, cibuli, zeleninu a vývar (hovězí, kuřecí nebo zeleninový). Ingredience se vaří společně a dochucují solí a pepřem. Někteří lidé také přidávají brambory, krupici nebo jinou zavářku do polévky pro větší sytost.

Petrželová polévka – ingredience

  • 1,5 l vody
  • 500 g hovězích kostí
  • 150 g kořenové petržele
  • 30 g krupice
  • 3 vejce
  • 50 g sádla
  • pepř
  • zelená listová petrželka
  • sůl

Petrželová polévka – postup

  1. Hovězí kosti dáme vařit do osolené vody.
  2. Petržel nakrájíme na nudličky a osmažíme na polovině sádla. Pak ji zalijeme čistým vývarem z kosti a vaříme.
  3. Na druhou polovinu sádla dáme osmažit dorůžova krupici a jakmile je petržel měkká, dáme krupici do polévky a povaříme.
  4. Nakonec přidáme rozmíchaná vejce, nasekanou zelenou petrželku a pepř.

Petrželová polévka je klasickým receptem. Je snadno připravitelná, zdravá a nabízí osvěžující chuť s výživnými benefity. Takže ať už se rozhodnete ji vařit jako předkrm, hlavní chod, nebo jako útěk od zimního chladu, petrželová polévka je vždy správnou volbou pro vaše chuťové buňky i tělo.