Sýrová omáčka – na těstoviny, špagety – nejlepší recept

Domácí sýrová omáčka má dokonale krémovou strukturu a jemné koření, které si mnoho lidí zamiluje. Jemnou chuť lze velmi snadno okořenit, aby vznikla omáčka, která skvěle doplní třeba nachos.
Tato omáčka je mnohem lepší než zpracovaná verze z obchodu s potravinami. Nejen proto, že je rychlá a snadná, se skvěle se hodí k odpolední svačině spolu s chipsy nebo preclíky. Sýrovou omáčku lze přidat k dušené zelenině nebo zapečeným těstovinám, a úspěch u rodiny či hostů je zaručen.
Základní ingredience sýrové omáčky
Čtyři základní ingredience, které už většina má ve spíži a lednici, se jednoduše kombinují a vytvoří krémovou omáčku, na které si každý pochutná.
Co se dává do sýrové omáčky?
- Máslo: Základ této sýrové omáčky tvoří jíška z másla a mouky. Máslo může být solené nebo nesolené.
- Mouka: Použití stejných objemových dílů mouky a másla pomáhá sýrovou omáčku zahustit.
- Mléko: Do receptu na sýrovou omáčku lze použít libovolné procento mléka. Čím vyšší je obsah tuku v mléce, tím hladší a krémovější omáčka bude.
- Ostrý sýr čedar: Nakonec se přidá blok plnotučného sýra, který se rozdrobí.
Přísady proti srážení v předem rozdrceném sýru v sáčku mohou způsobit, že omáčka bude hrudkovitá. Ideálně proto použít ostrý čedar, může však být i jemný nebo extra ostrý.
Jak jednoduše připravit sýrovou omáčku od nuly?
Díky tomuto nenáročnému receptu si lze sýrovou omáčku vychutnat téměř okamžitě. Zahrnuje základní potraviny uvedené výše. Jak sýrovou omáčku připravit?
- Rozpustit máslo: Na středně velké pánvi přidat máslo a rozpustit ho na středně vysoké teplotě.
- Vyšlehat ho: Přidat do másla mouku a poté pomalu zašlehat mléko. Přidat sýr a pokračovat v míchání, dokud se sýr nerozpustí.
- Podávat.
Skladování smetanovo-sýrové omáčky
Sýrovou omáčku je nutné uchovávat v uzavřené nádobě. V lednici vydrží až 2 dny. Pro opětovné ohřátí omáčky ji ohřívat 30 sekund v mikrovlnné troubě. Poté ji promíchat a opakovat, dokud se neohřeje celá.
Jak na hladkou sýrovou omáčku na těstoviny?
Pro co nejhladší sýrovou omáčku stačí dodržet tato pravidla:
- Používat plnotučný sýr, který si sám doma nastrouhat, protože sýr v sáčku obsahuje přísady, které mohou bránit jeho hladkému rozpuštění.
- Nechat strouhaný sýr krátce odstát při pokojové teplotě, aby se do horké tekutiny nedával studený sýr.
- Před vmícháním sýra stáhnout omáčku z ohně. Přehřátý sýr se může srazit.

Sýrová omáčka: Recept ze čtyř ingrediencí
Jeden z nejuniverzálnějších a nejoblíbenějších receptů, které lze připravit. Tato nejlepší sýrová omáčka se hodí doslova ke všemu.
Ingredience na sýrovou omáčku
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce mouky
- 1 šálek mléka
- 2 šálky čerstvého strouhaného ostrého sýra čedar
Postup přípravy sýrové omáčky
- Do středně velké pánve na omáčku na středním plameni přidat máslo a rozpustit ho.
- Vmíchat mouku a pomalu zašlehat mléko.
- Přidat sýr a míchat, dokud se sýr nerozpustí.
- Podávat.
Klasický recept: Nejlepší sýrová omáčka
Báječná krémová domácí sýrová omáčka patří mezi nejrychlejší a nejjednodušší omáčky, které se hodí k namáčení brokolice a jiné zeleniny nebo k polévání pečených brambor, nachos či hranolek.
Ingredience na nejlepší sýrovou omáčku
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 3/4 šálku mléka
- 3/4 hrnku strouhaného sýra Cheddar
- špetka kajenského pepře podle chuti
- sůl a pepř podle chuti
Postup na nejlepší sýrovou omáčku
- V malém hrnci na mírném ohni rozpustit máslo.
- Za stálého šlehání přidat mouku a vařit, dokud mouka lehce nezezlátne, asi 1 minutu.
- Pomalu přilévat mléko a šlehat hrudky, které se vytvoří.
- Pokračovat ve šlehání, dokud směs nezhoustne a nezačne bublat, asi 3 až 4 minuty.
- Odstavit z ohně a po hrstech vmíchávat sýr, dokud se nespotřebuje všechen sýr a omáčka nebude hladká a krémová.
- Podle chuti přidat kajenský pepř, sůl a pepř.
- Ihned podávat.
Špagety se sýrovou omáčkou: Recept na rychlý oběd
Snadná variace makaronů se sýrem se špagetami se stane novou oblíbenou přílohou. Na tento rychlý recept na těstoviny stačí jen několik ingrediencí.
Ingredience na špagety se sýrovou omáčkou
- 500 g tenkých nebo běžných špaget
- 1 lžíce kuřecího bujónu v prášku
- 3 lžíce másla
- 330 ml mléka
- 250 g sýra, nakrájeného na plátky
- 1 lžička cibulového prášku
- Sůl a bílý pepř podle chuti
Postup na špagety se sýrovou omáčkou
- Přivést hrnec s vodou k varu a vmíchat kuřecí bujonový prášek
- Přidat špagety a uvařit je podle pokynů na obalu, dokud nejsou al dente.
- Špagety vrátit do hrnce.
- Přidat mléko a sýr. Použít pouze množství na základě svých preferencí.
- Zahřát na středně nízkém stupni a míchat, dokud se sýr nerozpustí.
- Přisypat cibulový prášek.
- Podle potřeby přidat sůl a bílý pepř.
Nivová omáčka: Recept pro milovníky sýrů
Výrazná sýrová omáčka z nivy se podává s pořádně propečeným masem. Kdo dává přednost zelenině, může s ní ozvláštnit domácí saláty.
Ingredience na sýrovou omáčku z nivy
- 25 g másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 150 ml mléka
- 50 g nakrájené nebo rozdrobené nivy
Postup přípravy nivové omáčky
- Na pánvi na mírném ohni rozpustit máslo, vmíchat mouku a nechat asi 1 minutu vařit.
- Za stálého míchání postupně přilévat mléko, dokud není omáčka hladká a dokud se nespotřebuje všechno mléko.
- Směs přivést k varu a vmíchat sýr.
- Vařit, dokud se sýr nerozpustí a omáčka mírně nezhoustne. Následně ji dochutit a podávat.
Milovníci nivy ocení i další recepty z tohoto sýra, jak je nivová pěna.

Jednoduchý recept: Vytříbená cheddarová omáčka
Sýr Cheddar přidá sýrové omáčce více chuti.
Ingredience na cheddarovou omáčku
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 šálek mléka
- 1 a ½ hrnku strouhaného sýra čedar
- 1 špetka soli a čerstvě mletého černého pepře
Postup na cheddarovou omáčku
- V hrnci na mírném ohni rozpustit máslo, přidat mouku a za stálého šlehání ji míchat, dokud směs nezezlátne a nevytvoří hladkou hmotu.
- Přidat mléko a míchat dřevěnou lžící, dokud směs nezhoustne, asi 3 až 5 minut.
- Přidat sýr čedar a míchat, dokud se sýr nerozpustí, přibližně další 2 až 3 minuty.
- Dochutit solí a pepřem a poté podávat.
Rychlý recept: Sýrová omáčka s kuřecím masem
Smetanová sýrová omáčka s kuřecím masem a čedarem – velmi rychlý a snadný nápad na recept na omáčku ke kuřecímu masu, který lze připravit velmi snadno za 30 minut.
Ingredience na sýrovou omáčku s kuřecím masem
- 450 g kuřecích prsou bez kůže a kostí
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- špetka soli
- 6-7 žampionů (nebo více, pokud máte rádi houby)
- 1 lžíce másla
- 1 šálek husté smetany
- 1 a ½ šálku nastrouhaného čedaru
- ½ lžičky chilli vloček
- ½ šálku čerstvé petrželové natě nasekané nadrobno
Postup na sýrovou omáčku s kuřecím masem
- Kuřecí prsa omýt a osušit.
- Každé kuřecí prso rozkrojit na polovinu a pak každý kus na 3. Celkem tak získat 12 kuřecích kousků.
- Na velké pánvi rozehřát na vysokém plamenu 1 lžíci másla.
- Kuře osolit a přendat na pánev. Smažit 4 minuty z každé strany dozlatova. Poté ho nechat stranou.
- Na stejnou pánev přidat 1 lžíci másla, následně na plátky nakrájené žampiony a 2 minuty je opékat.
- Přidat smetanu, přivést ji k varu a snížit teplotu. Vařit 2-3 minuty.
- Doplnit nastrouhaným sýrem čedar a nasekanými lístky petrželky. Vše dobře promíchat, dokud se sýr nerozpustí.
- Vrátit kuře na pánev, přidat chilli vločky a vařit na mírném ohni 5 minut.
- Pokud je potřeba více soli, přidat dle chuti. Čedar je sám o sobě dost slaný, takže omáčku možná postačí nechat tak, jak je.
- Smetanovou omáčku se žampiony ozdobit petrželkou a podávat jako vynikající večeři.

Recept: Základní bešamelová omáčka
Bešamelová omáčka je krémová francouzská bílá omáčka, která se používá v mnoha pokrmech od lasagní po musaku. Příprava této bešamelové omáčky je rychlá a snadná.
Ingredience na bešamelovou omáčku
- 5 lžic másla
- ¼ šálku hladké mouky
- 250 ml mléka
- 1 lžička soli nebo více podle chuti
- ¼ lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
Postup na bešamelovou omáčku
- Máslo rozpustit ve velkém hrnci na mírném ohni.
- Přidat mouku a zašlehat ji do rozpuštěného másla do hladka.
- Vařit a míchat, dokud mouka nezíská světle zlatavou, pískovou barvu, asi 7 minut.
- Zvýšit teplotu na středně vysokou a pomalu přilévat mléko, dokud nezhoustne na jíšku.
- Přivést k mírnému varu, pak snížit teplotu na středně nízkou a pokračovat v dušení, aby mouka změkla a neměla zrnitou chuť, 10 až 20 minut.
- Dochutit solí a muškátovým oříškem.

Sýrová omáčka na těstoviny: Recept pro různé příležitosti
Následující recept naučí připravit lahodnou a jednoduchou sýrovou omáčku, která se skvěle hodí k domácím makaronům se sýrem nebo k zelenině.
Ingredience na sýrovou omáčku na těstoviny
- 2 lžíce nesoleného másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 šálky plnotučného mléka
- 2 šálky rozdrobeného ostrého sýra čedar
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička hořčice Dijion (nepovinné)
- špetka kajenského pepře (nepovinné)
Postup přípravy sýrové omáčky na těstoviny
- Ve středně velkém hrnci rozpustit máslo na mírném ohni.
- Přidat mouku a prošlehat ji, aby se vytvořila kaše. Za stálého šlehání vařit 2 minuty.
- Přidat 1/4 šálku mléka a šlehat do hladka.
- Postup opakovat, dokud se nepřidá 1 šálek mléka.
- Přidat zbývající mléko a promíchat. Zvýšit teplotu na středně vysokou a za stálého šlehání přivést k varu.
- Nechat minutu vařit a stáhnout z ohně.
- Přidat sýr, sůl a dijonský a kajenský pepř, pokud se v receptu používají.
- Míchat, dokud se sýr nerozpustí.