Výborná domácí veka – nejlepší recept

Suroviny:

  • 1 kg hladké mouky
  • 40 g droždí
  • asi 40 g cukru
  • 1 lžička soli
  • 6 lžic oleje
  • 0,5 l mléka

Postup přípravy:

  1. Do mísy dáme droždí, cukr a teplé mléko.
  2. Až vzejde kvásek, přidáme všechny ingredience a důkladně mísíme, aby bylo hladké těsto.
  3. Necháme na teplem místě kynout překryté utěrkou cca 30-40 minut.
  4. Poté si uděláme z těsta jednotlivé bochánky. Každý vyválíme a srolujeme do tvaru veky. Dáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme kynout v teple cca 25 minut, poté potřeme vodou nebo bílkem, naříznu a dám do trouby. Pečeme na 200 c cca 25 minut.