Vynikající domácí pečivo – nejlepší recept

Close

Suroviny:

  • 500-600 g hl. mouky
  • špetka soli
  • 1 prdopeč
  • 1 KL jedlé sody
  • 1 vajičko
  • trochu pepře
  • 4 stroužky česneku, rozmačkané
  • 1/2 KL provensálské koření
  • 15 dkg na hrubo nastrouhaného tvrdého tučného sýra
  • 10 dkg anglické slaniny nakrájené na malé kostičky
  • 10 dkg vysočiny nakrájené na malé kostičky
  • 2 KL semínka: chia semínka, slunečnice, seznam, len, mák, dýňová semínka

Kvásek: 250 ml vlažné vody, lžička cukru, půl kostičky kvasnic a uděláme kvásek.

Postup:

  1. Do mísy dáme půl kg hl. mouky a ostatní ingredience bez vajíčka a kvásku a vše důkladně promícháme, pak přidáme vajíčko a kvásek a vyhněteme těsto, pak jej vyklopíme na vál a ručně vypracujeme hladké nelepivé těsto. Pokud těsto lepí tak po trochách přidáváme mouku a vypracováváme těsto hladké nelepivé. 
  2. Pak z těsta tvoříme různé tvary a skládáme na plech vyložený pečícím papírem. Na plechu necháme půl hodiny kynout pak potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do mírně rozehřáté trouby. 
  3. Pečeme dozlatova na cca 230 – 250 °C v závislosti na druhu trouby.