Lasagne – vegetariánské bez masa, zeleninové, veganské – recept

Lasagne patří mezi jedny z nejoblíbenějších italských jídel. Vrstvy těstovin, sýra a chutné bešamelové omáčky vytvářejí lahodnou kombinaci a málokdo jí odolá. Lasagne jsou neuvěřitelně univerzální pokrm, který lze připravit z různých ingrediencí. A jak připravit vegetariánské lasagne bez masa?

Původní recept na lasagne obsahuje vrstvy plochých těstovin, sýr mozzarella, mleté hovězí maso a rajčatovou omáčku. Následně se pečou v troubě.

V průběhu let vzniklo mnoho variant s různými přísadami a omáčkami. Zvlášť oblíbené se staly lasagne se špenátem a mletým masem, lasagne s mletým masem a bešamelem, cuketové lasagne a veganské lasagne bez masa. Svou oblíbenou verzi lasagní si tak může připravit každý.

Tento článek přináší nejen lasagne recept pro začátečníky a zeleninové lasagne.

Shrnutí informací o lasagních

Lasagne jsou jedním z ikonických italských jídel, které si oblíbili lidé po celém světě. Příprava lasagní vyžaduje trochu času a trpělivosti, avšak výsledek stojí za to.

Ingredience na klasické lasagne – mleté maso, cibule, česnek, rajčata, rajčatový protlak, bylinky, parmazán, plátky lasagní.

Lasagne bez masa – pro vegetariány existuje mnoho úprav lasagní s náhradou masa zeleninou nebo sýrem ricotta. Jako zeleninu lze použít rajčata, cuketu, lilek, mrkev, špenát, houby nebo papriku.

Lasagne recept – ingredience

Příprava lasagní může být časově náročná, nicméně výsledek stojí za to. Klasický recept na lasagne s mletým masem a bešamelem obsahuje následující suroviny:

  • 0,5 kg libového mletého hovězího masa
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • plechovka drcených rajčat
  • dvě plechovky rajčatové omáčky
  • dvě plechovky rajčatového protlaku
  • cukr
  • bylinky – čerstvá petrželka, sušená bazalka
  • sůl, pepř
  • lasagne těstoviny – zakoupené v obchodě nebo doma vyrobené
  • sýry – parmazán, mozzarella a ricotta (nebo suroviny na přípravu bešamelu)
  • vejce

Těstoviny lasagne jsou druh těstovin ve tvaru velkých čtverců nebo obdélníků. V podstatě se jedná o vyválené tenké pláty těsta. Lze je běžně koupit v obchodě, a to i v bezlepkové a bezvaječné variantě.

Recept na lasagne je sice časově náročnější, ovšem výsledek stojí za to.

Domácí lasagne těsto

Kdo nechce lasagne těstoviny kupovat, může si vyrobit domácí těsto lasagní. Bude potřebovat tyto ingredience:

  • 300 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 3 lžičky oleje
  • 0,5 lžičky soli
  • voda

Všechny suroviny na domácí lasagne těsto se smíchají a těsto se důkladně propracuje rukama nebo ještě lépe v hnětači. V případě tužší konzistence lze přilít trochu vody.

Vláčná hmota se nechá půl hodiny odpočinout. Těsto se tence rozválí a vykrajují se obdélníky o velikosti zapékací mísy na lasagne. Pak se pláty těsta bez vaření vkládají do formy a prokládají náplněmi dle lasagne receptu.

Recept lasagne s mletým masem – postup

Aby byly lahodné lasagne, recept bude potřebovat čas. Podstatné je dobře uvařit a podusit mleté maso spolu s rajčatovou omáčkou. To zabere minimálně hodinu. Kdo by si chtěl připravit lasagne jako bezmasé jídlo, bude to mít jednodušší.

Recept na lasagne s mletým masem zahrnuje základní ingredience

  • 0,5 kg libového mletého hovězího masa
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • plechovka drcených rajčat
  • dvě plechovky rajčatové omáčky
  • dvě plechovky rajčatového protlaku
  • cukr
  • sůl, pepř
  • vejce
  • bylinky: čerstvá petrželka, sušená bazalka
  • lasagne těstoviny: zakoupené v obchodě nebo doma vyrobené
  • sýry: parmazán, mozzarella a ricotta (nebo suroviny na přípravu bešamelu)

Postup receptu na lasagne s mletým masem

  1. V hlubší pánvi nechat zesklovatět cibuli a česnek. Poté přidat mleté hovězí maso a restovat, dokud nezhnědne.
  2. Vmíchat drcená rajčata, rajčatovou omáčku, rajčatový protlak a vodu.
  3. Masovou směs dochutit cukrem, 2 lžícemi petrželky, bazalkou, 1 lžičkou soli, případně semínky fenyklu a pepřem.
  4. Přikrytou směs následně nechat dusit asi 1 1/2 hodiny za občasného míchání.
  5. Přivést k varu velký hrnec s mírně osolenou vodou. Do vroucí vody vložit těstoviny lasagne a nechat vařit asi 5 až 8 minut. Musí se dát pozor, aby se těstoviny neslepily.
  6. V míse smíchat ricottu s vejcem, zbývajícími 2 lžícemi petrželky a 1/2 lžičky soli.
  7. Troubu předehřát na 190 °C a začít s vrstvením.
  8. Do zapékací mísy na lasagne rozetřít 1 1/2 šálku masové omáčky na dno mísy. Na omáčku položit vrstvu lasagní.
  9. Tu potřít 1/2 směsi sýra ricotta a navrch dát 1/3 plátků sýra mozzarella.
  10. Na mozzarellu nalít 1 1/2 šálku masové omáčky a posypat 1/4 šálku parmazánu.
  11. Vrstvy opakovat a navrch nasypat zbývající mozzarellu a parmazán.
  12. Lasagne se pečou v přiklopené zapékací míse na lasagne v předehřáté troubě 25 minut. Poté se mísa odklopí a peče se dalších 25 minut.

Uvedenou sýrovou vrstvu lze vyměnit za bešamel na lasagne. Jeho výroba zabere více času, ovšem bešamelová omáčka na lasagne jim dodá krémovou chuť a vláčnost.

Bešamel – lasagne

Dobrá bešamelová omáčka na lasagne zaručeně povede k úspěchu.

Ingredience na bešamel

  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce mouky
  • 1¼ šálku mléka, ohřátého
  • ½ šálku čedaru
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup přípravy bešamelu

  • V hrnci rozpustit máslo, vmíchat mouku a za stálého míchání vařit, dokud vše nerozvaří a trochu nebublá. Trvá to asi 2 minuty.
  • Přidat horké mléko a pokračovat v míchání, až omáčka zhoustne. Přivést ji k varu.
  • Podle chuti osolit a opepřit, snížit teplotu a za stálého míchání vařit ještě 2 až 3 minuty.
  • Následně odstavit z plotny.

Správný bešamel na lasagne má být sýrový, proto se během posledních 2 minut vaření vmíchá ½ šálku strouhaného sýra čedar a špetka kajenského pepře.

Bešamel na lasagne je základem úspěchu každého receptu na lasagne.

Lasagne bez bešamelu

Kdo nechce připravovat bešamel, může zkusit lasagne bez bešamelu. Místo bešamelové omáčky lze na lasagne použít ricottu, strouhanou mozzarellu a parmazán.

Vrstvy se dělají tak, že se místo bešamelu dá třetina nastrouhané mozzarelly. Přidá se polovina sýra ricotta, a to tak, že každých pár centimetrů se umístí kopečky sýra. Nakonec polovinou nastrouhaného parmezánu rovnoměrně posypat vrstvu sýra ricotta.

Zeleninové lasagne

Zeleninové lasagne se snadno připravují a vyžadují jen základní ingredience. Recept lze přizpůsobit podle zeleniny, kterou má člověk k dispozici. Oblíbené jsou zeleninové lasagne z cukety, žluté dýně, červené papriky a cibule.

Dobře může fungovat celá řada dalších druhů zeleniny. Zeleninové lasagne lze připravit bezlepkové, bezmléčné i jako veganské lasagne.

Stejně jako při přípravě klasických lasagní je i postup při přípravě zeleninových lasagní poměrně jednoduchý:

  1. Připravit jednoduchou rajčatovou omáčku, což zabere přibližně 20 minut.
  2. Smíchat sýr ricotta, vejce a trochu soli. Začít vrstvit.
  3. Do zapékací mísy navrstvit zeleninovou omáčku, lasagne, směs ricotty a rozdrobený sýr.
  4. Lasagne péct v troubě asi 35 minut.

Pěstování rajčat s pevnou oporou je důležité pro získání šťavnatých a zralých plodů, které se stávají základem pro lahodnou domácí rajčatovou omáčku na lasagne, plnou čerstvých a intenzivních chutí.

Zeleninové lasagne si každý může přizpůsobit své chuti a surovinám, které má doma.

Vegetariánské lasagne, veganské lasagne

Recept na vegetariánské lasagne se dá snadno přizpůsobit tomu, co má člověk doma. Na vegetariánské lasagne se nejčastěji používá tato zelenina:

  • cuketa
  • dýně
  • pečená červená paprika
  • žampiony (nakrájené nebo natrhané na malé kousky)
  • špenát, kapusta nebo jiná zelenina
  • mrkev (nakrájená nebo nastrouhaná)
  • lilek nakrájený na kostičky

Pro bezlepkové nebo veganské lasagne se místo vrstvy těsta použije právě zelenina, například dlouhé tenké plátky lilku nebo cukety.

Kdo chce veganské lasagne bez mléka, vymění sýr ricotta a vejce za mandlovou ricottu. Sýr lze rovněž vyměnit za velkou dávku výživného droždí.

Poměrně snadno lze vyrobit i veganskou bešamelovou omáčku. Zahušťuje se stejně jako tradiční bešamel na lasagne. Místo živočišného mléka lze použít jakékoli nemléčné mléko, třeba sójové, mandlové, rýžové nebo dokonce ovesné mléko.

Z mouky a olivového oleje se připraví dobrá jíška, která bešamelovou omáčku zahustí. Pro lepší chuť lze přidat také bobkový list a trochu strouhaného muškátového oříšku. Hotovým lasagním prospěje posypání vločkami výživného droždí, které dodá sýrovou chuť.

Lasagne bez masa

Kdo si chce připravit bezmasé jídlo, může vyzkoušet lasagne bez masa. Chutnají stejně tak dobře jako klasické lasagne s mletým masem a bešamelem. Navíc jsou to jednoduché lasagne, jejichž příprava nezabere tolik času.

Lasagne bez masa využívají různé druhy zeleniny, jako jsou houby, cukety, papriky, lilek a špenát. Pro ještě vydatnější jídlo lze přidat další bílkoviny, jako je tofu, tempeh nebo fazole.

Krása lasagní bez masa spočívá v tom, že je lze obložit jakoukoli tenkou zeleninou. Možností je nepřeberné množství. Skvěle s k přípravě lasagní bez masa hodí grilovaná zelenina v troubě.

Cuketové lasagne, lilkové lasagne, sýrové lasagne

Cuketové lasagne jsou lehčí a zdravější. Spotřeba cuket na cuketové lasagne je poměrně velká. Jsou potřeba asi 2 kg cuket, což je asi 5 malých cuket nebo 3 velké cukety.

Cuketa obsahuje 95 % vody, proto je potřeba ji nejprve nakrájet na tenčí plátky, osolit je a nechat 15 minut odstát. Pak se cuketa osmahne 1-2 minuty z každé strany. Stejně se postupuje i při přípravě lilkových lasagní.

Cuketa nebo lilky se pak vrství s masem a bešamelem stejně jako klasické lasagne s mletým masem.

Jakmile lasagne s cuketou mírně vychladnou, mohou se i skladovat, pokud se hned nesní. V lednici vydrží 3-5 dní, v mrazáku několik měsíců.

Kdo nemá chuť na zeleninu ani maso, může zkusit sýrové lasagne. V tomto případě se směs sýrů (ricotta, mozzarella, parmazán) vrství s těstovinami lasagne a rajčatovou omáčkou. Jedná se o jednoduché lasagne, které zvládne připravit každý.

Cuketové lasagne bez masa – cuketové lasagne vegetariánské

Někoho můžou lasagne s mletým masem a bešamelem odradit, protože jsou moc složité. Dobrá zpráva, že cuketových lasagní bez masa se nikdo nemusí bát.

Jednoduché vegetariánské lasagne s vrstvami sýra, rajčatové omáčky a zeleniny se brzy stanou oblíbenými. Nízkosacharidové a bezlepkové lasagne se jednoduše připravují z cuketových plátků.

Jednoduchý recept používá místo těstovin a masa podélně rozkrojené plátky cukety. A co je na tom nejlepší? Nepotřebuje žádnou bešamelovou omáčku. O všechno se tu postará sýr ricotta spolu se strouhaným sýrem.

Na rozdíl od klasického receptu na lasagne toho k přípravě vegetariánských cuketových lasagní není moc potřeba. Stačí pár základních ingrediencí a lehké cuketové lasagne jsou na světě.

Lasagne recept pro začátečníky

Připravit si pravé lasagne s mletým masem a bešamelem chce dostatek času a taky trochu zručnost. Kdo si na klasické lasagne nevěří, může zkusit lasagne recept pro začátečníky.

Existují pouze tři složky, které dělají lasagne skvělými: těstoviny, sýr a rajčatová omáčka. Čas si lze zkrátit tím, že si člověk koupí už hotovou omáčku.

Zatímco klasické lasagne těstoviny se obvykle před vrstvením vaří, není třeba to dělat. Ve skutečnosti je lze vrstvit s omáčkou a sýrem tak, jak jsou. Lasagne bez vaření jsou moderní vymožeností, kterou využívá právě recept na lasagne pro začátečníky.

Dnes se dá koupit i připravený bešamel, takže začátečník se opravdu nemusí přípravy lasagní bát.

Lasagne se špenátem a mletým masem, lasagne s kuřecím masem

Špenátové lasagne s kuřecím masem jsou ty nejkrémovější, nejúžasnější a „nejsýrovější“ lasagne. Lasagne s kuřecím masem jsou plné chuti a nabité bílkovinami, vlákninou a srdci prospěšnými tuky. Nejlepší na tomto jídle je, že se snadno připravuje a pochutná si na něm celá rodina.

Místo kuřecího masa lze použít i na tenké plátky nakrájenou vařenou italskou klobásu nebo mleté maso.

Další možností je i vegetariánská varianta, tedy čistě zeleninové lasagne. Jsou velmi chutné a díky lahodným omáčkám a chutím potěší jak vegetariány, tak masožravce.

Lasagne se špenátem a mletým masem a lasagne s kuřecím masem používají místo rajčatové omáčky špenát, který se vrství s těstovinami lasagne a bešamelovou omáčkou. Není na tom nic složitého.

V receptech na lasagne jsou zkrátka možnosti neomezené. Každý si může najít svůj oblíbený recept.

Lasagne

Lasagne vznikly v italské Neapoli na konci 19. století. Původně se pokrm skládal z plochých těstovin, sýra a rajčatové omáčky. Postupem času se po celé Itálii začaly objevovat různé varianty tohoto pokrmu. Dnes se lasagne připravují po celém světě z různých ingrediencí, jako je zelenina i maso.

Klíčem k přípravě dokonalých lasagní je jejich vrstvení. Klasické lasagne s vrstvami ragú, bešamelovou omáčkou a spoustou sýra jsou bezchybnou pochoutkou. Jestli je něco, co se může lasagním s mletým masem a bešamelem vyrovnat, jsou to vegetariánské lasagne.