Cibulačka – nejlepší recept

Příprava polévky cibulačka je velmi jednoduchá. Je to skvělý způsob, jak se zahřát a zároveň si dát i něčeho dobrého. Je to také skvělá volba, pokud hledáte něco jednoduchého, ale zároveň výživného.

Cibulová polévka má dlouhou historii a byla konzumována po staletí. Cibulová polévka se objevila poprvé v starověkém Řecku, kde byla oblíbeným pokrmem. Ve středověku se cibulová polévka začala vařit ve Francii (Soupe à l’oignon gratinée), kde byla oblíbenou pochoutkou pro venkovskou chudinu.

Cibule byla totiž levná a dostupná všem společenským vrstvám. V 18. století se francouzská cibulová polévka začala šířit do zbytku Evropy a do Ameriky.

Dnes je cibulačka oblíbenou pochoutkou po celém světě. Je oblíbená pro svou jednoduchost, ale i pro svou chuť. Může být konzumována samostatně nebo jako předkrm k hlavnímu jídlu.

Cibulovou polévku lze také připravovat různými způsoby a s různými ingrediencemi. Bez ohledu na to, jak je připravována, cibulačka je jednou z nejoblíbenějších druhů polévky na celém světě.

Nejběžnější typ cibulačky se připravuje z cibule francouzského typu, která je sladší a jemnější než ostatní druhy. Tato cibule se vaří na másle nebo oleji a poté se kombinuje s vývarem, bylinkami a kořením.

Polévka se nechá několik hodin vařit, aby se chutě spojily. Výsledkem je aromatická a bohatá polévka, která je ideální pro chladné zimní večery.

Cibulačka – ingredience

  • 4 velké cibule
  • kousek másla
  • 1 litr vývaru kuřecího, zeleninového nebo vepřového (nikoliv z hovězího masa)
  • sůl
  • lžíce mandlí
  • 150 g eidamu nebo ementálu
  • 2 rohlíky

Cibulačka – postup

  1. Očištěnou a oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka a podusíme na másle.
  2. To pak slijeme a cibuli vhodíme do vroucího vývaru. Asi 10 minut vaříme, přidáme strouhané mandle.
  3. Na talíř dáme osmažené kostičky z rohlíků, přelijeme horkou polévkou, zasypeme strouhaným sýrem a podle chuti dosolíme.

Polévka cibulačka je skvělý způsob, jak si udělat dobrý oběd nebo večeři. Je to zdravé, chutné a vysoce výživné jídlo. Je to také skvělý způsob, jak připravit domácí jídlo, které je jednoduché, rychlé a cenově dostupné.

Cibulová polévka je také skvělým způsobem, jak využít zbytky zeleniny. Pro výraznější chuť zkuste do polévky přidat na kostičky nakrájenou mrkev, celer nebo brambory. Nebo se vydejte vegetariánskou cestou a vyměňte masový vývar za zeleninový.