Čínské nudle, jídlo čína – s kuřecím masem nebo zeleninou – recept

Čínské nudle

Čínské nudle jsou pro mnoho lidí oblíbeným jídlem z asijské kuchyně. Tato večeře na jedné pánvi rozhodně zasytí. Obsahuje kuřecí maso, zeleninu, klasické nudle a tu nejlepší domácí omáčku. Navíc je mnohem zdravější než objednávat jídlo s sebou.

K receptům v tomto článku nejsou potřeba žádné těžko dostupné suroviny a jejich příprava zabere pouze několik minut stejně jako u klasického Kung Pao.

Typické složky čínských nudlí tvoří určitý druh bílkovin, zelenina a omáčka. Při domácí přípravě se jedná do značné míry o jídlo z lednice, což znamená, že lze použít to, co má každý v kuchyni k dispozici. Možností kombinování je celá řada.

Jak správně vybrat čínské nudle?

Klasicky se používají čínské vaječné nudle. Jejich složení se velmi podobá špagetám, avšak textura a chuť se výrazně liší. Obvykle mají kulatý tvar a poměrně výraznou žlutou barvu.

Při nákupu se radí hledat na etiketách nápisy „chow mein nudle„, „vaječné nudle“ nebo „smažené nudle v hongkongském stylu„.

Komu chutnají čínská jídla, zamiluje si i korejskou kuchyni, nebo může vyzkoušet vietnamský recept bun bo nam bo.

Jednotlivé druhy vaječných nudlí pro přípravu číny

  • Smažené (předvařené) vaječné nudle: Mohou jít rovnou do pánve wok, takže se hodí pro případ, kdy má někdo málo času. K sehnání v běžných supermarketech.
  • Čerstvé vaječné nudle: Nevařené, takže je potřeba je před smažením rychle připravit. Obvykle je stačí namočit na zhruba 3 minuty do horké vody. Vždy je dobré přečíst si návod na obalu a řídit se jím.
  • Sušené vaječné nudle: Nutné je nejprve uvařit, dokud nejsou pružné, zároveň však al dente. Postupovat podle doporučeného postupu uvedeného na obalu.

Proteinový základ čínských nudlí

Určitě není úplně nutné přidávat do receptu na čínské nudle bílkoviny, nicméně kdo z nich chce udělat rychlé a výživné jídlo, které zasytí, doporučuje se přeci jenom nějakou formu bílkoviny zvolit.

Které bílkoviny mohou tvořit proteinový základ čínských nudlí?

  • Kuřecí maso: Jedno z nejčastěji používaných zdrojů bílkoviny, díky rychlé přípravě. Hodí se jak kuřecí prsa, tak stehna.
  • Hovězí nebo vepřové maso: Vybrat křehký kus a nakrájet ho proti vláknu.
  • Krevety: Před přípravou nechat krevety chvíli marinovat.
  • Vejce: Lehce ho rozšlehat a rozklepnout v oleji, stejně jako při přípravě klasického stir-fry z vajec a rajčat.
  • Tofu: Možné použít tofu smažené na pánvi nebo v obchodě zakoupené tofu s kořením nebo uzené tofu. Tofu složení sestává z nenasycených mastných kyselin a vlákniny. Dále obsahuje vitaminy B, vápník, železo a hořčík.
  • Kimchi: Nudle se často podávají s podomácku připraveným kimchi.

Jakou zvolit zeleninu pro přípravu čínských nudlí?

Zelenina dodává jídlu chuť, strukturu, barvu a živiny. Nejčastěji prostě stačí otevřít ledničku a vybrat si to, co je k dispozici. Celer, zelí, mrkev, hrášek, baby kukuřice, bambusový výhonek, paprika, zkrátka na co má kdo chuť. Podobné suroviny lze použít i na Kung pao.

Popřípadě lze zakoupit v obchodě předem připravenou zmraženou směs. Jen je důležité pamatovat na to, že při použití čerstvé zeleniny bude doba restování delší.

Čínské nudle recept
Recept na čínské nudle je neskutečně variabilní použijte suroviny, které milujete.

Hlavní ingredience chuti smažených čínských nudlí

Sójová omáčka. Kdo ji nemá rád, může ji samozřejmě vynechat. Nicméně, díky ní budou nudle chutnat naprosto dokonale. Vždy by se měla vybrat ta kvalitní.

Druhy sójové omáčky:

  • Světlá sójová omáčka: Používá se ve větším množství jako zdroj slanosti a chuti umami.
  • Tmavá sójová omáčka: Na dvě porce stačí 1 čajová lžička, jídlu dodá lákavou hnědou barvu a nádech karamelové chuti.
  • Ústřicová omáčka: V případě nepoužití mořských plodů lze zvolit veganskou verzi (známou jako vegetariánská omáčka na smažení).

S touto jednoduchou omáčkovou směsí se nudle, bílkoviny a zelenina tence a rovnoměrně obalí kořením. Každé sousto bude lehké a chutné zároveň.

Čínské nudle s kuřecím masem – recept

K tomuto receptu není potřeba žádné těžko dostupné suroviny a příprava čína pokrmu zabere jen 15 minut. Jako předkrm lze připravit jarní závitky.

Ingredience na čínské nudle s kuřecím masem

  • 1 kus kuřecích prsou – asi 180 g
  • ½ lžíce kukuřičného škrobu nebo tapiokového škrobu
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce vody
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 1 lžíce světlé sójové omáčky
  • 1 lžička tmavé sójové omáčky
  • 1 lžíce ústřicové omáčky
  • 1 špetka černého pepře, čerstvě mletého
  • 2 lžíce neutrálního oleje na vaření
  • 1 stonek šalvěje, nakrájený – bílá a zelená část rozdělena
  • 2 stroužky česneku, nakrájené na plátky
  • čerstvá chilli paprička nakrájená na plátky – podle chuti
  • 1 hlavička bok choy, nakrájená na plátky
  • 80 g fazolových klíčků – asi 1 a ½ šálku
  • 400 g čínských vaječných nudlí

Postup na čínské nudle s kuřecím masem

  1. Kuřecí prsa nakrájet na tenké plátky. Smíchat je s kukuřičným škrobem, solí a vodou, dokud se dobře nespojí.
  2. Přilít sezamový olej a promíchat, aby se rovnoměrně obalilo.
  3. Smíchat světlou sójovou omáčku, tmavou sójovou omáčku, ústřicovou omáčku a černý pepř. Poté odstavit stranou.
  4. Rozehřát pánev wok na vysokou teplotu.
  5. Přidat 1 lžíci oleje a vmíchat kuřecí plátky.
  6. Smažit, dokud neztratí růžovou barvu a nezesvětlají. Následně vyklopit.
  7. Do pánve wok nalít zbývající 1 lžíci oleje.
  8. Osmahnout česnek, čerstvé chilli a bílou část šalvěje, dokud se nerozvoní. Vložit nudle. Za stálého míchání smažit asi 1 minutu.
  9. Přidat kuřecí maso, bok choy a fazolové klíčky a poté přilít směs omáček.
  10. Promíchat, aby se koření rovnoměrně rozložilo a jídlo bylo horké.
  11. Ozdobit zelenou částí šalvěje. Hotové pokrmy ihned podávat.
  12. Volitelně pokapat domácím chilli olejem.

Čínské nudle jsou skvělé s kachním masem. Jak na pomalu pečenou kachnu?

Smažené čínské nudle
Nejčastěji je používají vaječné nudle, ale můžete vyzkoušet připravit i smažené skleněné nudle.

Kuřecí čína s pórkem – recept

Příprava a vaření těchto smažených čínských nudlí se sezamem a pórkem je opravdu rychlá a snadná.

Ingredience na kuřecí čínu s pórkem

  • 1 lžíce vody
  • 1 lžíce citronové šťávy nebo šťávy z ½ citronu
  • 2 lžíce světlé sójové omáčky
  • 2 rozdrcené stroužky česneku
  • 1 lžíce rýžového octa nebo bílého vinného octa
  • 2 vykostěná kuřecí prsa bez kůže , kuřecí prsa bez kostí
  • 2 lžíce sezamových semínek
  • 1 ořezaný pórek (bílá a světle zelená část nakrájená podélně)
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 2 hnízda sušených nudlí
  • sůl a pepř na dochucení

Postup přípravy kuřecí číny s pórkem

  1. Všechny ingredience na marinádu dát do jedné misky.
  2. Kuřecí prsa nakrájet na tenké plátky, přidat do marinády, přikrýt a nechat v chladničce alespoň hodinu.
  3. Rozpálit wok na vysokou teplotu, přidat sezamová semínka a nasucho je osmažit dozlatova. Poté je vyjmout z woku a odložit stranou.
  4. Do samostatného hrnce přidat nudle a uvařit je podle návodu na obalu, následně je scedit.
  5. Do woku přidat sezamový olej a mírně ho zahřát.
  6. Pomocí děrované lžíce vyjmout kuře z marinády, přidat ho do woku a asi 5 minut smažit.
  7. Přidat marinádu do woku spolu s pórkem a smažit všechny ingredience, dokud pórek nezměkne, asi 2 až 3 minuty.
  8. Zkontrolovat, zda je kuřecí maso uvařené, přidat sezamová semínka a okapané, uvařené nudle.
  9. Společně dobře osmažit asi 30 sekund, osolit a opepřit.

Smažené čínské nudle se zeleninou – recept

Nejjednodušší čínské nudle se zeleninou, které lze připravit za 15 minut.

Ingredience na smažené čínské nudle se zeleninou

  • 240 g vaječných nudlí lo mein
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 2 šálky žampionů, nakrájených na plátky
  • 1 červená paprika, nakrájená na plátky
  • 1 mrkev, nakrájená na plátky
  • ½ šálku hrášku
  • 3 šálky baby špenátu
  • 2 lžíce sójové omáčky se sníženým obsahem sodíku nebo více, podle chuti
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžička sezamového oleje
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • ½ lžičky Sriracha nebo více podle chuti

Postup na smažené čínské nudle se zeleninou

  1. V malé misce rozšlehat sójovou omáčku, cukr, sezamový olej, zázvor a Srirachu. Dát stranou.
  2. Ve velkém hrnci s vroucí vodou uvařit nudle podle návodu na obalu. Dobře je slít.
  3. Ve velké pánvi nebo woku rozehřát olivový olej na středně vysoké teplotě.
  4. Přidat česnek, houby, papriku a mrkev. Za častého míchání vařit do změknutí, asi 3 až 4 minuty.
  5. Vmíchat hrášek a špenát, dokud špenát nezvadne, asi 2 až 3 minuty.
  6. Vmíchat vaječné nudle a směs sójové omáčky a jemně promíchat.
Kuřecí čína se zeleninou
Smažené čínské nudle servírujte s čerstvě nasekanými bylinkami a křupavou smaženou cibulkou.

Pravá čína recept

Tento recept na dokonalé čínské nudle je příkladem toho, jak si lze připravit vlastní chutné, zdravé a čerstvé čínské jídlo přímo doma. Stačí jen několik ingrediencí a zelenina a pokrm je připraven.

Ingredience na pravou čínu

  • 450 g čínských nudlí podle vlastního výběru
  • 30 ml rostlinného oleje
  • 2 stroužky česneku oloupané a nakrájené na tenké plátky
  • 1 kousek čerstvého zázvoru nastrouhaný
  • 3 zelené cibulky nakrájené na tenká kolečka
  • 1,2 kg čerstvé zeleniny na smažení
  • 44 ml suchého sherry
  • 150 g vařeného masa podle vlastního výběru nakrájeného na kousky (volitelné)
  • 30 ml lehké sójové omáčky
  • 15 ml tmavé sójové omáčky
  • 15 ml ústřicové omáčky
  • mletý černý nebo bílý pepř podle chuti

Postup přípravy pravé číny

  1. Nudle uvařit o něco méně, než je uvedeno v návodu na obalu (dokud nejsou těsně pod vodou). Poté je slít, propláchnout studenou vodou a dát stranou.
  2. V pánvi wok rozehřát olej na vysokém plamenu.
  3. Jakmile se rozpálí, přidat česnek, zázvor a zelenou cibuli. Smažit 30 sekund.
  4. Přidat smaženou zeleninu a smažit 2 až 3 minuty.
  5. Následně přidat sherry a nechat ho téměř odpařit, než se přidá veškeré maso a uvařené nudle.
  6. Promíchat, aby se všechny ingredience spojily.
  7. Snížit teplotu na střední a přidat obě sójové omáčky, ústřicovou omáčku a pepř.
  8. Smažit další 1 až 2 minuty, pak promíchat a podávat.
Pravá čína recept
Namísto masa můžete přidat kousky tofu anebo plátky žampionu či hlívy.

Čínské nudle recept

Křupavá slanina, vydatné nudle namočené v bohaté omáčce, sladké a jemné zelí a karamelizovaná cibule dělají z tohoto rychlého jídla s jednou mísou neodolatelný pokrm.

Ingredience na čínské nudle

  • 140 g sušených vaječných nudlí
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • 1 lžíce vína Shaoxing
  • 1/2 lžičky sezamového oleje
  • 1 lžička cukru
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 3 lžíce arašídového oleje
  • 5 plátků uzené slaniny
  • 1/2 bílé cibule nakrájené na plátky
  • 4 až 5 kusů zelných listů

Postup přípravy čínských nudlí

  1. Přivést hrnec s vodou k varu. Uvařit nudle podle návodu, dokud nejsou al dente.
  2. Propláchnout vodou z vodovodu, aby se přestaly vařit. Scedit a dát stranou.
  3. Na pánvi rozehřát na středním plameni lžičku oleje a rozložit na ni plátky slaniny.
  4. Smažit, dokud se přebytečný tuk nevytaví a slanina nebude křupavá. Občas je obrátit. Slaninu přendat na talíř.
  5. Nechat ji vychladnout a pak ji nakrájet na kousky o velikosti sousta. Slaninový tuk přendat do misky a uschovat na později.
  6. Utřít pánev papírovou utěrkou, aby se odstranily hnědé kousky, a vrátit pánev na sporák.
  7. Zatímco se vaří nudle a slanina, nakrájet zeleninu.
  8. V malé misce rozšlehat všechny ingredience na omáčku a dát je stranou.
  9. Když jsou nudle a slanina hotové, přidat na stejnou pánev 1 lžíci oleje a zapnout na středně vysoký plamen.
  10. Když je olej rozpálený, rozprostřít nudle po pánvi.
  11. Pomocí kleští nudle jemně protřepat, aby se rovnoměrně obalily olejem. Vařit 3 až 5 minut, dokud spodní strana nezezlátne a nezkřehne.
  12. Obrátit nudle a opéct je i z druhé strany.
  13. Po okraji pánve přilít 1 lžíci oleje. Pánev otáčet a nudle míchat kleštěmi, aby se spodní strana opět pokryla olejem. Vařit do křupava 2 až 3 minuty.
  14. Pokud se z pánve začne kouřit, přepnout na střední teplotu. Přendat nudle na talíř. Nudle rozlámat a oddělit vidličkou a kleštěmi.
  15. Pro lepší výsledek přidat na pánev 1 lžíci rezervovaného slaninového tuku. Případně přidat 1 lžíci rostlinného oleje.
  16. Přidat cibuli. Vařit a míchat, dokud nezměkne. Poté přidat zelí, promíchat a vařit, aby zelí začalo měknout a bylo lehce ožehlé.
  17. Přidat zpět nudle a vmíchat omáčku. Nudle ihned přehazovat kleštěmi a přidat slaninu. Pokračovat v promíchávání, dokud nejsou nudle rovnoměrně obalené omáčkou.