Čokoládový dort s jahodami – nejlepší recept

Tenhle dort je vlastně brnkačka. Určitě doporučujeme jej sníst hned, ještě v pokojové teplotě.

Recept je na formu o průměru 20 cm.

Ingredience

Na korpus:

  • 260 g hladké mouky
  • 470 g krupicového cukru
  • 50 g hořkého kakaa
  • 1 lžička pečícího prášku
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 240 ml silné uvařené kávy
  • 240 ml podmáslí
  • 2 vejce
  • 130 g rozpuštěného másla

Na krém:

  • 400 g hořké kvalitní čokolády
  • 600 g změklého másla
  • 400 g moučkového cukru
  • 80 g kvalitního hořkého kakaa
  • 180 ml smetany ke šlehání
  • 500 g čerstvých jahod

Na ozdobení:

  • jahody
  • pusinky
  • macešky
  • lístky máty

Postup

  1. Předehřejeme si troubu na 175 °C.
  2. Dvě formy o průměru 20 cm vymažeme máslem a vysypeme moukou. 
  3. Mouku, cukr, kakao, pečící prášek a jedlou sodu smícháme v jedné míse. V jiné míse vyšleháme kávu, podmáslí, vejce a rozpuštěné máslo do pěny. Přidáme suché ingredience, a vyšleháme do hladka.
  4. Těsto rovnoměrně rozdělíme do dortových forem a šoupneme do trouby. Pečeme asi 35 minut, dokud zapíchnutá špejle do středu nevyjde ven suchá. Necháme vychladnout, ideálně dáme na hodinku do lednice, korpus se pak lépe prokrajuje.
  5. Na krém nalámeme čokoládu na kousíčky a ve vodní lázni necháme rozpustit. Odstavíme a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Vyšleháme změklé máslo s cukrem do pěny. Postupně přidáváme kakao, a šleháme dál. Přilijeme čokoládu, smetanu, a šleháme dohladka.
  6. Korpusy prokrojíme vejpůl tak, že máme čtyři vrstvy. Skládáme na sebe, vždy natřeme jednu vrstvu krémem a posypeme pokrájenými jahodami, a přiklopíme další.
  7. Nakonec celý dort potřeme zbylým krémem, já použila cukrářskou špachtli, aby to bylo krásně hladké. Dozdobíme podle vkusu.