Čokoládový dort s jahodami – nejlepší recept

Tenhle dort je vlastně brnkačka. Určitě doporučujeme jej sníst hned, ještě v pokojové teplotě.
Recept je na formu o průměru 20 cm.
Ingredience
Na korpus:
- 260 g hladké mouky
- 470 g krupicového cukru
- 50 g hořkého kakaa
- 1 lžička pečícího prášku
- 2 lžičky jedlé sody
- 240 ml silné uvařené kávy
- 240 ml podmáslí
- 2 vejce
- 130 g rozpuštěného másla
Na krém:
- 400 g hořké kvalitní čokolády
- 600 g změklého másla
- 400 g moučkového cukru
- 80 g kvalitního hořkého kakaa
- 180 ml smetany ke šlehání
- 500 g čerstvých jahod
Na ozdobení:
- jahody
- pusinky
- macešky
- lístky máty
Postup
- Předehřejeme si troubu na 175 °C.
- Dvě formy o průměru 20 cm vymažeme máslem a vysypeme moukou.
- Mouku, cukr, kakao, pečící prášek a jedlou sodu smícháme v jedné míse. V jiné míse vyšleháme kávu, podmáslí, vejce a rozpuštěné máslo do pěny. Přidáme suché ingredience, a vyšleháme do hladka.
- Těsto rovnoměrně rozdělíme do dortových forem a šoupneme do trouby. Pečeme asi 35 minut, dokud zapíchnutá špejle do středu nevyjde ven suchá. Necháme vychladnout, ideálně dáme na hodinku do lednice, korpus se pak lépe prokrajuje.
- Na krém nalámeme čokoládu na kousíčky a ve vodní lázni necháme rozpustit. Odstavíme a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Vyšleháme změklé máslo s cukrem do pěny. Postupně přidáváme kakao, a šleháme dál. Přilijeme čokoládu, smetanu, a šleháme dohladka.
- Korpusy prokrojíme vejpůl tak, že máme čtyři vrstvy. Skládáme na sebe, vždy natřeme jednu vrstvu krémem a posypeme pokrájenými jahodami, a přiklopíme další.
- Nakonec celý dort potřeme zbylým krémem, já použila cukrářskou špachtli, aby to bylo krásně hladké. Dozdobíme podle vkusu.