Fazolky na smetaně – nejlepší recept

Fazolky na smetaně, milovaný i nenáviděný pokrm. Možná si pamatujete nějakou nepovedenou verzi ze školní jídelny, určitě se ale nenechte odradit a dejte fazolkám ještě jednu šanci. Jsou ideální variantou zdravé večeře.

Díky svému vysokému obsahu vlákniny, bílkovin, železa a vápníku jsou zelené fazolky výborným zdrojem energie. Zelené fazolky jsou oblíbené po celém světě už po staletí.

Jsou to nezralé mladé plody fazolí. Fazolky jsou bohaté na vitamíny a živiny, jako jsou vitamíny A, C a K, kyselina listová, vitamíny skupiny B, bílkoviny, železo a vláknina.

Jednou z jejich největších výhod je, že jsou skvělým zdrojem rostlinných bílkovin pro ty, kteří jsou vegetariáni nebo vegani. Zelené fazolky jsou také skvělou volbou pro zdravou výživu, protože mohou pomoci snížit riziko mnoha chronických onemocnění.

Recept na fazolky na smetaně je velmi jednoduchý a navíc při náhradě živočišné smetany v receptu veganskou alternativou lze navíc fazolky na kyselo se smetanou začlenit i do veganské stravy.

Ingredience na fazolky na smetaně

  • 500 g čerstvých nebo zmrazených fazolek
  • 50 g másla
  • 1 dl smetany
  • 1 rovná lžíce hladké mouky
  • cukr
  • ocet
  • petrželka
  • sůl

Postup na fazolky na smetaně

  1. Čerstvé zelené fazolky očistíme, zbavíme vláken, zbavíme obou konců a nakrájíme na šikmé proužky a vložíme na rozehřáté máslo.
  2. Podlijeme je malým množstvím vařící osolené vody a dusíme pod pokličkou.
  3. Když jsou fazolky napůl měkké, přilijeme smetanu rozmíchanou s moukou a za občasného míchání dusíme doměkka.
  4. Fazolky trochu osladíme, okyselíme, přisolíme a před podáním přidáme jemně rozsekanou petrželku.
  5. Podáváme s vařeným masem, nebo vajíčkem a brambory nebo knedlíkem.

I když jsou fazolky na smetaně často považovány za klasickou českou kuchyni, je to jídlo, které je možné najít po celém světě. S různými variacemi a kombinacemi, je to jídlo, které je vysoce chutné, zdravé a snadno dostupné.

Oblíbenost fazolek na smetaně bude pravděpodobně i nadále růst, protože se jedná o velmi oblíbenou pochoutku a jednoduché jídlo, které může být připraveno v krátkém čase. Takže pokud hledáte chutný oběd nebo večeři, fazolky na smetaně jsou dobrou volbou.