Gazpacho – nejlepší recept

Gazpacho, španělská studená polévka. Navíc je fajn, že zrovna přes léto je zelenina jako rajčata a okurky v sezóně, takže to má i nějakou chuť. Zkuste jí taky a uvidíte, že něco do sebe to léto přece jenom má.

Tradičně se do Gazpacha dává bazalka, ale můžete použít i koriandr. Pokud koriandr nemusíte, určitě tam dejte bazalku, bude to dobré úplně stejně. Před podáváním nechte aspoň dvě hodinky vychladit v lednici, mělo by se jíst opravdu studené. Pokud nemáte čas, půl hodinka v mrazáku to taky spraví. Čím déle to je v lednici, tím více se uleží a je pak chuťově výraznější.

Příprava

  • na 4 porce
  • příprava 2,5 hodiny

Ingredience

  • 4 rajčata
  • 1/2 velké salátové okurky nebo 1 malá
  • 1 červená paprika
  • 1/2 červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 500 ml rajčatového džusu
  • 1 limetka
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1/3 lžičky Sambalu, nebo jiné chilli pasty
  • 1/3 svazku koriandru
  • 1 lžíce Worchester omáčky
  • 2 lžíce balzamikové redukce
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup

  1. Rajčata, salátovou okurku, papriku a cibuli si nasekáme na drobné kousíčky. Můžete použít mixér, zeleninu si pokrájíme na větší kostky a v mixéru s tím chvilku pulzujeme. Rozhodně by neměl vzniknout hladký krém. Ať je všechna zelenina pěkně rustikální.
  2. Přendáme do mísy. Prolisujeme česnek a přidáme k zelenině. Zalijeme rajčatovým džusem a promícháme. Přidáme šťávu z limetky, olivový olej, kmín, sambal, nasekaný koriandr, worchester a balzamiko.
  3. Osolíme a opepříme. Pokud by se nám zdála polévka moc nahrubo, jakože kousíčky zeleniny jsou moc velký, trochu to projedeme tyčovým mixérem, ale fakt jenom trošičku.
  4. Ochutnáme a přidáme sůl a pepř, popřípadě sambal nebo balzamiko, prostě podle chuti.
  5. Nezapomeňte ale, že až se Gazpacho uleží, všechny chutě budou daleko výraznější. Necháme v lednici vychladnout minimálně dvě hodiny.