Gazpacho – nejlepší recept
Gazpacho, španělská studená polévka. Navíc je fajn, že zrovna přes léto je zelenina jako rajčata a okurky v sezóně, takže to má i nějakou chuť. Zkuste jí taky a uvidíte, že něco do sebe to léto přece jenom má.
Tradičně se do Gazpacha dává bazalka, ale můžete použít i koriandr. Pokud koriandr nemusíte, určitě tam dejte bazalku, bude to dobré úplně stejně. Před podáváním nechte aspoň dvě hodinky vychladit v lednici, mělo by se jíst opravdu studené. Pokud nemáte čas, půl hodinka v mrazáku to taky spraví. Čím déle to je v lednici, tím více se uleží a je pak chuťově výraznější.
Příprava
- na 4 porce
- příprava 2,5 hodiny
Ingredience
- 4 rajčata
- 1/2 velké salátové okurky nebo 1 malá
- 1 červená paprika
- 1/2 červené cibule
- 2 stroužky česneku
- 500 ml rajčatového džusu
- 1 limetka
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/3 lžičky Sambalu, nebo jiné chilli pasty
- 1/3 svazku koriandru
- 1 lžíce Worchester omáčky
- 2 lžíce balzamikové redukce
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup
- Rajčata, salátovou okurku, papriku a cibuli si nasekáme na drobné kousíčky. Můžete použít mixér, zeleninu si pokrájíme na větší kostky a v mixéru s tím chvilku pulzujeme. Rozhodně by neměl vzniknout hladký krém. Ať je všechna zelenina pěkně rustikální.
- Přendáme do mísy. Prolisujeme česnek a přidáme k zelenině. Zalijeme rajčatovým džusem a promícháme. Přidáme šťávu z limetky, olivový olej, kmín, sambal, nasekaný koriandr, worchester a balzamiko.
- Osolíme a opepříme. Pokud by se nám zdála polévka moc nahrubo, jakože kousíčky zeleniny jsou moc velký, trochu to projedeme tyčovým mixérem, ale fakt jenom trošičku.
- Ochutnáme a přidáme sůl a pepř, popřípadě sambal nebo balzamiko, prostě podle chuti.
- Nezapomeňte ale, že až se Gazpacho uleží, všechny chutě budou daleko výraznější. Necháme v lednici vychladnout minimálně dvě hodiny.