Karamel jak od cukráře – nejlepší recept

Karamel – ta sladká, křehká pochoutka, kterou si oblíbíte na první ochutnání. Nyní vám představíme recept na karamelový poklad přímo od cukráře. Tento recept vám ukáže, jak jednoduše a dokonale připravit vlastní karamel doma. S touto sladkou pochoutkou si můžete ozdobit dezerty, přidat do kávy nebo si ji prostě jen tak užívat samostatně.

Karamel je jednou z nejbáječnějších sladkostí, kterou můžete doma připravit. I když se může zdát, že je těžké dosáhnout té správné konzistence, náš recept vám ukáže kroky k dokonalému karamelu. Důležité je dodržet několik zásad a přesný postup, a brzy si budete moci vychutnat karamel jako od profesionálního cukráře. Karamel můžete přidat do marcipánových koulí a dalších dezertů.

Ingredience:

  • 1 šálek cukru (200 g)
  • 1/4 šálku vody (60 ml)
  • 1/4 šálku smetany (60 ml)
  • 2 polévkové lžíce másla (30 g)
  • 1/2 lžičky soli (volitelně)
  • 1 lžíce kukuřičného sirupu (volitelně)

Postup přípravy:

  1. Příprava nádobí:
    • Připravte si všechny potřebné ingredience a umístěte je na dosah ruky, protože budete muset pracovat rychle.
    • Připravte si kovovou nebo skleněnou mísu a lžíci, kterou budete karamel míchat.
  2. Rozpouštění cukru:
    • V hlubším hrnci smíchejte cukr, vodu a případně kukuřičný sirup (pomáhá zabránit krystalizaci).
    • Ohřívejte směs na středním ohni a občas míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Nepoužívejte lžíci k míchání, pouze otáčejte hrncem.
  3. Vaření cukru:
    • Jakmile se cukr rozpustí, přestaňte míchat a nechte směs vařit. Sledujte ji pozorně.
  4. Dosahování zlaté barvy:
    • Karamel bude postupně získávat zlatou až jantarovou barvu. Trvá to asi 5-7 minut.
    • Když dosáhnete požadované barvy, okamžitě odejměte hrnec z ohně.
  5. Přidání smetany a másla:
    • Pomalu a opatrně přilijte smetanu do karamelu a za stálého míchání. Směs bude velmi horká a může prudce bublat, buďte opatrní.
    • Přidejte také máslo a míchejte.
  6. Dokončení karamelu:
    • Pokračujte v míchání, dokud se smetana a máslo dokonale nezamíchají s karamelovým sirupem. Tím vytvoříte hladkou a krémovou konzistenci.
    • Pokud si přejete, můžete přidat špetku soli pro zvýraznění chuti. Dobře promíchejte.
  7. Chladnutí a ztuhnutí:
    • Nechte karamelovou směs vychladnout na pokojovou teplotu. Postupně začne ztuhnout a získá konzistenci, kterou známe u karamelu.
  8. Použití:
    • Karamel můžete použít okamžitě, například jako polevu na zmrzlinu, nebo ho uložit do uzavíratelné nádoby na pozdější použití.
    • Karamel můžete také použít jako ingredienci do dezertů, jako jsou karamelové třešně nebo karamelový cheesecake.

Nyní máte připravený karamel jako od profesionálního cukráře. Tento sladký poklad můžete využít ve vaší kuchyni k vytváření nejrůznějších lahodných dobrot. Buďte však opatrní při práci s horkým karamelovým sirupem, aby nedošlo k popáleninám.