Pogača – nejlepší recept
Suroviny:
těsto:
- 250 g hladké mouky
- 40 g cukru krupice
- špetka soli
- 20 g čerstvého droždí
- 100 ml mléka
- 1 vejce
- 30 g másla
Tvarohová náplň:
- 300 g měkkého tvarohu
- 2 vejce
- 1 sáček vanilkového cukru
- hrst rozinek namočených v rumu
- 150 g moučkového cukru
Maková náplň:
- 100 g mletý mák
- 100 g moučkový cukr
- Mléko dle hustoty
dále:
- 1 vejce na potření
- máslo na vymazání formy
- dortová forma nebo ráfek o průměru 26 cm
Postup
- Mouku smícháme se solí a polovinou cukru. Vyhloubíme v ní důlek a rozdrobíme do něho kvasnice. Posypeme je zbytkem cukru a zalijeme teplým mlékem. Necháme vzejít kvásek.
- Pak do mísy přidáme celé vejce a rozpuštěné vlažné máslo. Vařečkou nebo v robotu vypracujeme vláčné těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme nakynout na dvojnásobek.
- Tvaroh umícháme se žloutky, vanilkovým cukrem a rozinkami. Z bílků ušleháme sníh, postupně do něj zašleháme moučkový cukr a pěnu vmícháme do tvarohu.
- Nakynuté těsto rozdělíme na poloviny. Z jedné části rozválíme kulatou placku o něco menší než je ráfek a rozetřeme na ni tvarohovou náplň (ne až do kraje).
- Z druhé části rovněž vyválíme placku a náplň přikryjeme. Po obvodu obě placky stisknutím spojíme. Necháme 15-20 minut kynout.
- Skleničkou omočenou v mouce naznačíme uprostřed kolečko, od kterého koláč paprskovitě nakrojíme ke kraji (dobře to jde rádlem na pizzu).
- Jednotlivé proužky postupně opatrně nadzvedneme a konec otočíme o 180°.
- Koláč potřeme rozpuštěným máslem.
- Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 30 minut.