Pogača – nejlepší recept

Close

Suroviny:

těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 40 g cukru krupice
  • špetka soli
  • 20 g čerstvého droždí
  • 100 ml mléka
  • 1 vejce
  • 30 g másla

Tvarohová náplň:

  • 300 g měkkého tvarohu
  • 2 vejce
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • hrst rozinek namočených v rumu
  • 150 g moučkového cukru

Maková náplň:

  • 100 g mletý mák
  • 100 g moučkový cukr
  • Mléko dle hustoty

dále:

  • 1 vejce na potření
  • máslo na vymazání formy
  • dortová forma nebo ráfek o průměru 26 cm

Postup

  1. Mouku smícháme se solí a polovinou cukru. Vyhloubíme v ní důlek a rozdrobíme do něho kvasnice. Posypeme je zbytkem cukru a zalijeme teplým mlékem. Necháme vzejít kvásek.
  2. Pak do mísy přidáme celé vejce a rozpuštěné vlažné máslo. Vařečkou nebo v robotu vypracujeme vláčné těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme nakynout na dvojnásobek.
  3. Tvaroh umícháme se žloutky, vanilkovým cukrem a rozinkami. Z bílků ušleháme sníh, postupně do něj zašleháme moučkový cukr a pěnu vmícháme do tvarohu.
  4. Nakynuté těsto rozdělíme na poloviny. Z jedné části rozválíme kulatou placku o něco menší než je ráfek a rozetřeme na ni tvarohovou náplň (ne až do kraje). 
  5. Z druhé části rovněž vyválíme placku a náplň přikryjeme. Po obvodu obě placky stisknutím spojíme. Necháme 15-20 minut kynout.
  6. Skleničkou omočenou v mouce naznačíme uprostřed kolečko, od kterého koláč paprskovitě nakrojíme ke kraji (dobře to jde rádlem na pizzu). 
  7. Jednotlivé proužky postupně opatrně nadzvedneme a konec otočíme o 180°.
  8. Koláč potřeme rozpuštěným máslem.
  9. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 30 minut.