Hanácký táč – nejlepší recept
Dělávala babička a byla to bomba!
Recept na hanácký táč:
- 300 g hladké mouky
- 50 g sádla
- špetka soli
- 2 dl mléka
- 50 g cukru
- 50 g droždí
- 1 vejce
- 500 g švestek, třešní, meruněk nebo borůvek.
Postup:
- V hrnečku mírně ohřejeme mléko, rozpustíme v něm špetku cukru a rozdrobíme droždí. Uděláme kvásek.
- Do mísy dáme mouku, cukr, sůl, olej, kvásek a vejce. Těsto mícháme tak dlouho, až se začnou dělat bubliny. Dáme pod utěrkou kynout.
- Po hodině znovu přemícháme a opět necháme asi půl hodiny nakynout.
- Posypka: Máslo, mouku a cukr mícháme v míse tak dlouho, až je máslo zcela vstřebáno. Vymastíme nízký plech, nalijeme na něj vykynuté těsto, roztáhneme do všech rohů a hustě poklademe ovocem (množství ovoce v receptu je orientační) – můžeme použít i kompotované. Posypeme posypkou a necháme ještě asi čtvrt hodiny kynout. Pečeme v předehřáté troubě asi na 200°. Hotové pocukrujeme.