Hanácký táč – nejlepší recept

Close

Dělávala babička a byla to bomba!

Recept na hanácký táč:

  • 300 g hladké mouky
  • 50 g sádla
  • špetka soli
  • 2 dl mléka
  • 50 g cukru
  • 50 g droždí
  • 1 vejce
  • 500 g švestek, třešní, meruněk nebo borůvek.

Postup:

  1. V hrnečku mírně ohřejeme mléko, rozpustíme v něm špetku cukru a rozdrobíme droždí. Uděláme kvásek. 
  2. Do mísy dáme mouku, cukr, sůl, olej, kvásek a vejce. Těsto mícháme tak dlouho, až se začnou dělat bubliny. Dáme pod utěrkou kynout.
  3. Po hodině znovu přemícháme a opět necháme asi půl hodiny nakynout. 
  4. Posypka: Máslo, mouku a cukr mícháme v míse tak dlouho, až je máslo zcela vstřebáno. Vymastíme nízký plech, nalijeme na něj vykynuté těsto, roztáhneme do všech rohů a hustě poklademe ovocem (množství ovoce v receptu je orientační) – můžeme použít i kompotované. Posypeme posypkou a necháme ještě asi čtvrt hodiny kynout. Pečeme v předehřáté troubě asi na 200°. Hotové pocukrujeme.