Hanácký táč – nejlepší recept

Hanácký táč, tradiční pečivo s ovocem, představuje chuťový zážitek, který se traduje z generace na generaci. Tento recept nás vtáhne do kuchyně našich babiček, kde se spojují vůně a chutě dětství s lahodným ovocem. Připravte se na jedinečný gastronomický zážitek a podívejte se na náš recept na hanácký táč.

Hanácký táč je pokladem hanácké kuchyně, kterým se můžeme těšit na každém venkovském stolu. Tato jednoduchá, ale chutná dobrota je spojena s tradicemi a vzpomínkami na babiččiny recepty. V našem receptu vám ukážeme, jak snadno můžete připravit tento jedinečný koláč.

TIP: Vyzkoušejte také hanácké koláče nebo makovku.

Ingredience:

Těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 50 g sádla
  • Špetka soli
  • 2 dl mléka
  • 50 g cukru
  • 50 g droždí
  • 1 vejce

Náplň:

  • 500 g švestek, třešní, meruněk nebo borůvek (libovolné ovoce podle preference)

Posypka:

  • 50 g másla
  • 50 g mouky
  • 50 g cukru

Postup přípravy:

  1. Příprava kvásku:
    • V hrnečku mírně ohřejte mléko, rozpustíte v něm špetku cukru a rozdrobíte droždí. Udělejte kvásek a nechte ho chvíli odpočívat.
  2. Příprava těsta:
    • Do mísy dejte mouku, cukr, sůl, olej, kvásek a vejce.
    • Těsto míchejte tak dlouho, až se začnou tvořit bubliny. Dejte pod utěrkou kynout.
    • Po hodině znovu přemíchejte a opět nechejte asi půl hodiny kynout.
  3. Příprava posypky:
    • Máslo, mouku a cukr smíchejte v míse tak dlouho, až se máslo zcela vstřebá do směsi.
  4. Sestavení a pečení:
    • Vymažte nízký plech máslem.
    • Nalijte na plech vykynuté těsto, roztáhněte ho do všech rohů a hustě pokládejte ovocem (množství ovoce v receptu je orientační). Můžete použít i kompotované ovoce.
    • Posypte směsí másla, mouky a cukru.
    • Nechte ještě asi čtvrt hodiny kynout.
    • Pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 30 minut.
    • Hotový koláč pocukrujte.

S tímto jednoduchým receptem můžete připravit tradiční hanácký táč, který potěší chuťové buňky a vrátí vás do dětství plného vůní a chutí.