Kynuté knedlíky – nejlepší recept

kynuté knedlíky s ovocem

Kynuté knedlíky jsou ikonickým pokrmem české kuchyně a tvoří neodmyslitelnou součást mnoha tradičních jídel. Tato měkká, nadýchaná a chutná pochoutka je obvykle podávána plněná ovocem, nebo jako příloha k masu nebo omáčce, ať už ke svíčkové omáčce, guláši nebo s vepřovými výpečky. Není však nic složitého na tom, jak je připravit, a v tomto článku vám představíme krok za krokem recept na kynuté knedlíky.

Recept na kynuté knedlíky může být snadný, ale vyžaduje trpělivost a zručnost. Základní složky zahrnují mouku, droždí, mléko, vajíčka, sůl a někdy i tuk. Těsto se nechá nakynout a pak se tvaruje do kulatých knedlíků, které se vaří ve vroucí vodě.

Kynuté knedlíky s ovocem jsou vynikající samy o sobě, ale můžete je ještě vylepšit tím, že je podáte s tvarohem, posypané cukrem a skořicí nebo polité rozpuštěným máslem.

Variace tohoto receptu jsou téměř nekonečné. Můžete použít různé druhy ovoce podle sezóny, nebo dokonce přidat do těsta nasekané ořechy nebo sušené ovoce pro další vrstvu chuti.

Ingredience na kynuté knedlíky

  • 500 g hrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 1 balíček droždí (cca 7 g)
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 2 středně velká vajíčka
  • 2 lžíce másla

Postup na kynuté knedlíky

  1. Příprava kvásku:
    • Rozpusťte droždí v teplém mléce, přidejte cukr a nechte kvásek kynout. Bude trvat asi 10-15 minut, dokud se kvásek nezdvojnásobí.
  2. Příprava těsta:
    • V misce smíchejte hrubou mouku a sůl.
    • Do středu mouky udělejte důlek a do něj nalijte rozkynuté droždí a vajíčka.
    • Začněte pomalu míchat, postupně přidávajte máslo a hněťte těsto, dokud se nestane hladkým a elastickým. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu teplého mléka.
  3. Kynutí těsta:
    • Zakryjte misku s těstem utěrkou a nechte ho kynout na teplém místě asi 1-1,5 hodiny, dokud se nezdvojnásobí objem.
  4. Formování knedlíků:
    • Když je těsto připravené, rozdělte ho na menší kousky a vytvarujte z nich kulaté knedlíky. Velikost knedlíků si můžete přizpůsobit dle svých preferencí.
  5. Vaření knedlíků:
    • V hrnci přiveďte vodu k varu a přidejte trochu soli.
    • Knedlíky vařte ve vroucí vodě asi 15-20 minut, dokud nevynoří na povrchu a nejsou nadýchané.
  6. Podávání:
    • Hotové kynuté knedlíky můžete podávat jako přílohu ke svým oblíbeným pokrmům. Nejlepší jsou čerstvé a teplé.

Ať už si je připravíte jako přílohu k masu, omáčce nebo jako samostatné jídlo s ovocnou omáčkou, kynuté knedlíky jsou lahodnou pochoutkou, kterou si oblíbí celá rodina. Berte na vědomí, že při přípravě knedlíků je důležité dbát na to, aby těsto dobře vykynulo, což jim dodá tu správnou nadýchanou texturu.

Takže neváhejte a pusťte se do vaření tradičních kynutých knedlíků a dopřejte si lahodný kousek české kuchyně doma. Dobrou chuť!