Makronky – nejlepší recept
Suroviny:
Korpusy (asi 64 ks):
- 100 g bílků (3 bílky)
- 30 g cukru písek
- 120 g loupané mandle
- 210 g cukru moučka
- barvivo (nemusí být)
Krém (asi 300g):
mascarpone (ochucené, příp. obarvené) např. malinovou, jahodovou zavařeninou, kávou, likéry – amaretto, eiercognac, pařížský krém, máslové krémy, ochucené máslo, čokoládové krémy na bázi šlehačky (příp. i ochucené bylinkami), karamelem,slaným karamelem
Postup přípravy receptu:
Podobných receptů najdete na webu celou řadu… Vaječné bílky jsou uváděny v kusech, já akorát odzkoušel a přepočítal suroviny na 100 g bílků
- Mandlovou mouku (nebo strouhané mandle) smísíme s moučkovým cukrem a po částech mixujeme na jemno.
- Osejeme na hustém sítě.
- Ušleháme bílky s pískem do tuha (můžeme obarvit) a ručně (vařečkou) vmícháme osátou směs; čím déle budeme míchat, tím víc těsto zřidne (a posléze se bude před pečením více roztékat na plechu)
- Těsto je OK, když z vařečky odpadává v tzv. „jazycích“.
- Cukrářským sáčkem stříkáme hladkou špičkou (Ø 8 mm) na papír na plechu pusinky o průměru asi 35 mm.
- Pokud se pusinky dostatečně neroztečou (těsto je husté) stačí plech pustit naplocho (i opakovaně) na podložku.
- Pusinky necháme zaschnout až se na dotek prstem nelepí (podle podmínek zasychání trvá od desítek minut až po jednotky hodin a je vhodné napřed upéci jednu skořápku jako zkušební vzorek) a pak dáme do trouby vyhřáté na 160°C (horkovzduch). Pečeme 10 minut, pak snížíme teplotu na 140°C a dosušíme.
- Po zchladnutí skořápky sundáme z papíru, spárujeme podle velikosti a plníme krémem.
- Necháme asi 12 hodin odležet v chladu a můžeme podávat…
Pokud se nám vše podaří, tak ideální MAKRONKA má mít v průměru 40 až 45 mm, má být vyběhlá do výšky tak zvanou „nožkou“ (krček, límeček, golierik) korpusy mají být hladké, lesklé – jako lakované a při skusu má MAKRONKA křupnout… …a pak se rozplynout na jazyku…
Uvnitř má být změklá krémem, ale skořápky se nesmí lepit na zuby.
POZNÁMKA: Zatím jsem vedle MANDLÍ úspěšně odzkoušel VLAŠSKÉ OŘECHY, LÍSKOVÉ OŘECHY, loupanou SLUNEČNICI, nesolené ARAŠÍDY, MÁK (50% místo mandlí), KOKOS (50% místo mandlí)