Pikantní utopenci – nejlepší recept

Suroviny:

  • 2 kg špekáčků
  • 800 g cibule
  • 0,75 l vody
  • 0,5 l octa
  • špetka soli
  • 2 lžíce cukru
  • 16 kuliček nového koření
  • 16 kuliček pepře
  • 8 feferonek nebo chilli

Tip:

– Sklenice, do kterých budeme dávat utopence důkladně vypláchneme horkou vodou (klidně necháváme v kuchyňském dřezu ponořené ve vřelé vodě několik minut)

– Víčka vyvaříme v kastrolku
– Po naplnění utopenců do sklenic, utěrkou otřeme kraj hrdla sklenice a stejně tak víčka (lépe pak přilnou ke sklenici a hlavně perfektně uchovají nejen utopence – tuto metodu využívám již několik let hlavně u zavařování okurek a u marmelád.

Foto při čerstvě naplněných utopencích