Sýrová pomazánka – nejlepší recept

Pomazánka ze sýra

Domácí sýrová pomazánka je kulinářské potěšení, které v sobě spojuje smetanovost sýra s kreativním vkusem domácího vaření. Výroba vlastní sýrové pomazánky vám umožní přizpůsobit chutě, experimentovat s různými sýry a vytvořit pomazánku, která dokonale vyhovuje vašim chuťovým preferencím.

V tomto článku se ponoříme do radosti z výroby vlastní lahodné sýrové pomazánky od základu.

Krása domácí sýrové pomazánky

Jednou z nejvýznamnějších výhod domácí výroby sýrové pomazánky je možnost kontroly nad surovinami. Můžete vybírat kvalitní sýry, používat čerstvé bylinky a koření a vyhnout se zbytečným přísadám, které se někdy vyskytují v kupovaných variantách jako u masové pomazánky.

Výběr sýra na sýrovou pomazánku

Základem každé skvělé sýrové pomazánky je samozřejmě samotný sýr. Na výběr máte širokou škálu možností, například čedar, smetanový sýr, fetu, goudu nebo dokonce směs různých sýrů. Každý sýr přináší do pomazánky svou jedinečnou chuť a strukturu.

Sýrová pomazánka
Sýrovou pomazánku si můžete jednoduše přizpůsobit svým aktuálním chutím, stačí vybrat sýr, na který máte chuť.

Sýrová pomazánka

Díky svobodě experimentování a uspokojení z vytvoření lahodné pomazánky od základu pravděpodobně zjistíte, že se domácí sýrová pomazánka stane základem vaší kuchyně, ideální pro každodenní svačinky nebo zvláštní příležitosti.

Příval chutí pomazánky ze sýra

Jakmile jste si vybrali základní sýr, je čas přidat do něj příchutě. Čerstvé bylinky, jako je pažitka, tymián nebo rozmarýn, mohou sýru dodat příval svěžesti. Koření, jako je paprika, kajenský pepř nebo česnekový prášek, může sýr příjemně oživit. Můžete také experimentovat s dalšími přísadami, jako je pečený česnek, sušená rajčata, karamelizovaná cibule nebo dokonce trocha medu pro sladko-slanou rovnováhu.

Ingredience na sýrovou pomazánku

  • 100 gr sýr eidam 30% (nastrouhaný na jemno)
  • 3 PL domácí majonézy (popř. hellmans)
  • 3 stroužky česneku
  • 2 – 3 nakládané okurky
  • sůl, pepř

Postup přípravy sýrové pomazánky

  1. Do mísy dáme majonézu, na malé kostičky nakrájené okurky, utřený (prolisovaný) česnek. 
  2. Vše důkladně promícháme, přidáme nastrouhaný sýr, promícháme. 
  3. Necháme cca 2 hodiny v chladničce uležet a podáváme s pečivem.
Pomazánka z tvrdého sýra
Pomazánku z tvrdého sýra podávejte na čerstvém pečivu a ozdobenou zeleninou nebo nasekanými bylinkami.

Pomazánka ze sýra

Dokonale vyvážená a jemná pomazánka ze sýra, který si sami vyberete. Jednoduché a rychlé pohoštění nebo svačina.

Ingredience na pomazánku ze sýra

  • 225 gramů vybraného sýra (např. čedar, smetanový sýr nebo jejich kombinace).
  • 2 lžíce změklého másla
  • 1-2 stroužky mletého česneku
  • 1 lžička čerstvých bylinek (pažitka, petrželka atd.)
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup přípravy pomazánky ze sýra

  1. Sýr nastrouhejte nebo nakrájejte najemno.
  2. V míse smíchejte sýr, změklé máslo, prolisovaný česnek, čerstvé bylinky, sůl a pepř.
  3. Přísady rozmixujte vidličkou nebo mixérem na nízké otáčky, dokud nebudou hladké a dobře spojené.
  4. Směs ochutnejte a podle potřeby upravte koření.
  5. Sýrovou pomazánku přendejte do servírovací misky.

Po vytvoření sýrové pomazánky zvažte, jak si ji nejlépe vychutnat. Natřete ji na krekry, použijte ji jako dip k zeleninovým tyčinkám nebo ji zakomponujte do sendvičů a obalů. Chcete-li docílit elegance, podávejte domácí sýrovou pomazánku na prkénku spolu s dalšími sýry, uzeninami, ovocem a ořechy.