Plněné papriky – nejlepší recept

Plněné papriky jsou oblíbeným pokrmem ve mnoha kuchyních po celém světě. Tato lahodná kombinace paprik a různých náplní vytváří chutnou a výživnou večeři, kterou mnoho lidí miluje. Tato chutná kombinace sladkých paprik a lahodného nádivky je nejen chutná, ale také esteticky přitažlivá.

Základní suroviny pro plněné papriky zahrnují papriky, mleté maso (často hovězí nebo vepřové), rýži, cibuli, česnek, rajčata a koření dle chuti. Některé variace mohou obsahovat i zeleninu jako papriku, cuketu nebo brambory.

Proč jsou plněné papriky tak populární? Zde je několik důvodů:

1. Chuťová Exploze: Plněné papriky kombinují různorodé chutě – sladkost papriky, pikantnost koření a bohatou chuť nádivky.

2. Estetický Vzhled: Plněné papriky jsou vizuálně atraktivní. Barevné papriky plněné různobarevnou nádivkou vypadají na talíři fantasticky.

3. Variabilita: Recept na plněné papriky lze upravit podle vašich preferencí. Můžete si hrát s druhy masa, přidat různé druhy zeleniny a koření, čímž vytvoříte vlastní jedinečnou verzi. Můžete připravit i vegetariánskou či veganskou verzi tohoto pokrmu.

4. Nutriční Hodnota: Plněné papriky jsou také zdravou volbou. Jsou plné vitamínů, minerálů a vlákniny, což je skvělé pro vaše zdraví.

Při přípravě plněných paprik je důležité vybrat si zralé a pevné papriky, které lze dobře naplnit a budou držet tvar. Následně se odstraní vrchní část papriky a semínka, vytvoří se dutina pro nádivku a poté se naplní pčipravenou směsí. Pokud chcete, zkuste různé druhy nádivky, například vegetariánskou verzi s čočkou a quinoou.

Ingredience na plněné papriky

  • 4 středně velké papriky (červené, žluté nebo zelené)
  • 250 g mletého masa (hovězí, vepřové nebo kuřecí)
  • 1 cibule (nasekaná)
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 1 hrnek vařené rýže
  • 1 konzerva rajčatové omáčky
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1/2 hrnku strouhaného sýra (např. eidam nebo parmazán)
  • Olivový olej pro smažení

Postup na plněné papriky

  1. Příprava paprik: Nejprve si připravte papriky. Omyjte je, odstraňte vrchní část a semínka tak, aby vznikla dutina vhodná pro plnění.
  2. Příprava nádivky: Na pánvi si rozehřejte trochu olivového oleje a osmažte nasekanou cibuli dozlatova. Přidejte mleté maso a smažte ho, dokud nezmění barvu. Poté přidejte nasekaný česnek, sušené oregano, mletý kmín, sůl a pepř podle chuti. Nakonec přidejte vařenou rýži a rajčatovou omáčku. Vařte směs asi 5 minut, dokud se všechny chutě nespojí.
  3. Plnění paprik: Plněte připravené papriky touto směsí. Ujistěte se, že jsou plně naplněny, ale nenechte směs přetéct.
  4. Pečení: Papriky umístěte do pekáče a zakápněte rajčatovým protlakem. Zakryjte pekáč a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C po dobu přibližně 30-40 minut, dokud papriky nezměknou.
  5. konečná úprava: Po vyjmutí z trouby posypte plněné papriky strouhaným sýrem a vraťte je do trouby na dalších 10 minut, nebo dokud sýr neztuhne a začne získávat zlatavou barvu.
  6. Servírování: Hotové zapečené plněné papriky můžete posypat nasekanou petrželkou a podávat s kouskem chleba, rýží či čerstvým salátem.

Takto připravené zapečené plněné papriky jsou skvělým jídlem pro celou rodinu. Jsou plné chuti a esteticky působí velmi dobře na talíři. Nezapomeňte si vychutnat tuto lahodnou delikatesu a bavit se při její přípravě.