Jednoduché recepty z kuřecího masa – také zdravá jídla

Recepty z kuřecího masa

V tomto článku Vám přinášíme výběr těch nejlepších receptů z kuřecího masa. Kuřecí maso je ideální výživnou surovinou pro rychlé obědy i večer během všedních dní. Je zdrojem kvalitních bílkovin, které patří do zdravé pyramidy potravin a doplňují tak ostatní suroviny. Jaké jsou tedy ty nejlepší recepty z kuřecího masa? Jak připravit rychlý oběd z kuřecího masa či zdravé recepty z kuřecího masa?

Vybrané recepty s kuřecím masem jsou velmi různorodé a všestranné. Můžete si připravit kuřecí prso po italsku, kuřecí kari, grilované maso, pečené maso v horkovzdušné fritéze, kuřecí maso s omáčkou a těstovinami, pečená křídlo na zeleninový salát. Pojďte si připravit výtečné zdravé recepty z kuřecího masa.

Kuřecí kousky s teriyaki omáčkou – recept

Vychutnejte si kuře tak, je připravováno v dalekém Japonsku. Souhra sladko-slané sójové omáčky a kuřecího masa vynese Vaše chuťové buňky až do nebes.

Ingredience na kuřecí kousky s teriyaki omáčkou

  • 1/3 sójové omáčky se sníženým obsahem sodíku
  • 1 a 1/2 lžíce rýžového vinného octa
  • 1 lžička opečeného sezamového oleje
  • 1 a 1/2 lžíce medu
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 2 lžičky jemně mletého nebo nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 a 1/2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 kg kuřecích prsou bez kůže a kostí
  • Sůl
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • Opražená sezamová semínka na ozdobu
  • Nakrájené šalvějové lístky, na ozdobu
  • Vařená bílá rýže, na podávání
  • Brokolice vařená v páře, k podávání

Postup na kuřecí kousky s teriyaki omáčkou

  1. V misce rozšlehejte sójovou omáčku, rýžový ocet, olej, med, česnek, zázvor a kukuřičný škrob.
  2. Připravte kuře: Na velké pánvi na středním ohni rozehřejte olej.
  3. Na pánev přidejte kuře a osolte je a opepřete. Vařte, dokud kuře nezezlátne a není téměř upečené, asi 10 minut.
  4. Kuře přelijte omáčkou a vařte, dokud omáčka mírně nezhoustne a kuře není uvařené, asi 5 minut.
  5. Ozdobte sezamovými semínky a šalotkou. Podávejte na rýži s brokolicí vařenou v páře.

Kuřecí plátek na grilu s bruschettou – recept

Tohle je ta nejjednodušší příprava kuřecího plátku na grilu, který jste kdy připravovali. Svěží chuť kuřecího masa s klasickou rajčatovou bruschettou. Na rozpálený gril přihoďte ještě hovězí maso na domácí burger a pozvěte přátele.

Ingredience na kuřecí plátek na grilu s bruschettou

  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • Šťáva z 1 citronu
  • Sůl
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • 1 lžička italského koření nebo sušeného oregana
  • 4 vykostěná kuřecí prsa bez kůže
  • 3 rajčata nakrájená na plátky
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 1 lžíce čerstvě nasekané bazalky
  • 4 plátky mozzarelly
  • Čerstvě nastrouhaný parmezán na podávání

Postup na kuřecí plátek na grilu s bruschettou

  1. V malé misce smíchejte olej, polovinu citronové šťávy, 1 lžičku soli, 1/4 lžičky pepře a italské koření (nebo oregano) a prošlehejte.
  2. Spolu s kuřecím masem přendejte do velkého uzavíratelného sáčku, uzavřete a dejte na 30 minut do chladničky.
  3. Rozehřejte gril na středně vysoké teplotě, poté přidejte kuře a zbavte ho přebytečné marinády.
  4. Grilujte, dokud se kuře neopeče a nedosáhne vnitřní teploty 155-160 °C, přibližně 5 až 7 minut z každé strany.
  5. Mezitím smíchejte rajčata, česnek, bazalku a zbylou citronovou šťávu a dochuťte solí a pepřem.
  6. Zatímco je kuře ještě na grilu, na každé prso položte 1 plátek mozzarelly a přiklopte, dokud se sýr nerozpustí, 2 až 3 minuty. Kuře přelijte rajčatovou směsí.
  7. Ozdobte parmezánem a podávejte.
Oběd z kuřecího masa
Kuřecí maso skvěle poslouží v běžném stravování i při dietě.

Rychlý oběd z kuřecího masa – recept

Perfektní rychlý oběd z kuřecího masa. Smetanová omáčka s italskými bylinkami nadchne každého strávníka. Dokonale šťavnatý kuřecí plátek s rýží, který doplňte např. domácím cizrnovým falafelem.

Ingredience na rychlý oběd z kuřecího masa

  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 4 kuřecí prsa bez kůže a kostí
  • Sůl
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 3 lžíce másla
  • 3 stroužky česneku, mleté
  • 2 šálky cherry rajčátek, rozpůlených
  • 200 g baby špenátu
  • 1/2 lžíce husté smetany
  • 200 g čerstvě nastrouhaného parmazánu
  • Kousky citronu na podávání

Postup na rychlý oběd z kuřecího masa

  1. Na pánvi na středním ohni rozehřejte olej. Přidejte kuře a ochuťte ho solí, pepřem a oreganem.
  2. Smažte dozlatova a bez růžové barvy, 8 minut z každé strany. Vyjměte z pánve a dejte stranou.
  3. Na stejné pánvi na středním ohni rozpusťte máslo. Vmíchejte česnek a vařte, dokud se nerozvoní, asi 1 minutu.
  4. Přidejte cherry rajčata a dochuťte je solí a pepřem. Vařte, dokud rajčata nezačnou praskat, pak přidejte špenát a vařte, dokud špenát nezačne vadnout.
  5. Vmíchejte hustou smetanu a parmazán a směs přiveďte k varu.
  6. Snižte teplotu na minimum a vařte, dokud se omáčka mírně nezredukuje, asi 3 minuty.
  7. Vraťte kuřecí maso na pánev a vařte, dokud se neprohřeje, 5 až 7 minut.
  8. Podávejte s klínky citronu.

Kuřecí prsní řízky recept v horkovzdušné fritéze – recept

Milujete kuřecí prsní řízky a zdravé recepty? Zkuste si připravit lahodné kuřecí prsní řízky v dnešní době oblíbené horkovzdušné fritéze.

Ingredience na kuřecí prsní řízky recept

  • 1 velké vejce, rozšlehané
  • 1/4 šálku mouky
  • 3/4 šálku strouhanky panko
  • 1/3 šálku čerstvě nastrouhaného parmezánu
  • 2 lžičky citronové kůry
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1/2 lžičky kajenského pepře
  • Sůl
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • 2 kuřecí prsa bez kůže a kostí

Postup na kuřecí prsní řízky recept

  • Vejce a mouku dejte do dvou oddělených mělkých misek.
  • Ve třetí mělké míse smíchejte panko, parmazán, citronovou kůru, oregano a kajenský pepř.
  • Dochuťte solí a pepřem.
  • Kuřecí maso ponořte po jednom do mouky, pak do vajec a nakonec do směsi panko a přitlačte, aby se obalilo.
  • Vložte do fritovacího koše a smažte 10 minut při teplotě 190 °C.
  • Kuře otočte a smažte dalších 5 minut, dokud povrch nezezlátne a kuře není propečené.
Kuřecí prsní řízky recept
Neodmyslitelnou klasikou kuřecí prsní řízky, které zvládne každý.

Co uvařit z kuřecího masa?

Oblíbenou volbou ve zdravých receptech z kuřecího masa je pečené máslové kuře na citronovém základu. Recept je jednoduchý a dokonalý pro všední i sváteční jídla.

Šťavnaté pečené kuře na citronech – recept

Klasické pečené kuřecí maso je nestárnoucí klasikou, ale jak upéct kuře jinak? Zkuste si tradiční recept ozvláštnit jemnou citronovou chutí.

Ingredience na šťavnaté pečené kuře na citronech

  • 6-8 kuřecích stehen s kůží a bez kosti
  • Sůl
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • 1/2 šálku nesoleného másla, změklého na pokojovou teplotu
  • 5 stroužků česneku, mletého
  • Kůra z 1 citronu
  • 1 lžíce čerstvých tymiánových lístků
  • 1 citron nakrájený na kolečka
  • 450 g baby brambor, rozčtvrcených na čtvrtiny
  • 1 lžíce čerstvě nasekané petrželky na ozdobu (nepovinné)

Postup na šťavnaté pečené kuře na citronech

  1. Předehřejte troubu na 220 °C. Osušte kuřecí stehna papírovou utěrkou a osolte je a opepřete.
  2. Ve středně velké míse smíchejte máslo, česnek, citronovou kůru a tymián.
  3. Máslovou směsí potřete celá kuřecí stehna, a to i pod kůží.
  4. Vložte kolečka citronu, brambory a kuřecí stehna do pekáče o rozměrech 9 × 13 cm a pečte, dokud stehna, přibližně 35 minut.
  5. Pokud chcete mít kůži křupavější, opékejte ji 1 až 2 minuty na vysoké teplotě dozlatova. Před podáváním je podle potřeby ozdobte petrželkou.
Recepty z kuřecího masa
Kuřecí maso můžete připravit na spoustu způsobů, vybrané recepty jsou jednoduché a výtečné.

Kuřecí kousky na kari s rýží – recept

Tento recept z kuřecího masa musíte zkrátka připravit každému, kdo miluje indickou kuchyni. Jemné kuřecí maso skvěle doplní pikantní kari koření.

Ingredience na kuřecí kousky na kari s rýží

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 středně velká žlutá cibule, nakrájená nadrobno
  • 900 g kuřecích prsou bez kůže a kostí, nakrájených kousky
  • 3 stroužky česneku, mleté
  • 1 lžíce mletého zázvoru
  • 1 a 1/2 lžičky papriky
  • 1 a 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 1 a 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 plechovka drcených rajčat
  • 1 a 1/2 šálku kuřecího vývaru s nízkým obsahem sodíku
  • 1/2 šálku husté smetany
  • Sůl
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • Rýže basmati nebo naan, na podávání
  • 1 lžíce čerstvě nasekaného koriandru na ozdobu

Postup na kuřecí kousky na kari s rýží

  1. Ve velkém hrnci na středním plamenu rozehřejte olej.
  2. Přidejte cibuli a vařte ji 5 minut doměkka. Přidejte kuře a restujte, dokud nezůstane růžové, 5 minut.
  3. Vmíchejte česnek a zázvor a vařte, dokud se nerozvoní, 1 minutu.
  4. Přidejte koření a vařte 1 minutu, dokud není velmi voňavé.
  5. Přidejte rajčata a vývar a přiveďte k varu.
  6. Vmíchejte hustou smetanu a dochuťte solí a pepřem. Vařte, dokud nejsou kousky kuřete propečené a měkké, asi 15 až 20 minut.
  7. Podávejte s rýží nebo s naanem, ozdobené koriandrem.
Recepty s kuřecím masem
Pro přípravu kari omáčky můžete použít jakýkoliv druh kuřecího masa.

Oběd s kuřecím masem v pomalém hrnci – recept

Použití pomalého hrnce je jedním z oblíbených a snadných způsobů přípravy kuřecích stehen. Šetrná pomalá úprava pomáhá zajistit, že stehna budou křehká a šťavnatá.

Ingredience na pečené kuřecí maso v pomalém hrnci

  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 6 kuřecích stehen s kostí nebo bez kosti
  • Sůl
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • 1/2 lžíce sójové omáčky s nízkým obsahem sodíku
  • 1/2 šálku kečupu
  • 1/4 šálku medu
  • 3 stroužky česneku, mleté
  • 2 lžičky čerstvě mletého zázvoru
  • 2 lžíce Sriracha
  • Šťáva z 1 limetky
  • Vařená rýže, na podávání

Postup na pečené kuřecí maso v pomalém hrnci

  1. Na velké pánvi na středním plameni rozehřejte olej.
  2. Kuřecí stehna osolte a opepřete a opékejte je dozlatova, 3 minuty z každé strany. Přeneste je do pomalého hrnce.
  3. V malé misce rozšlehejte sójovou omáčku, kečup, med, česnek, zázvor, Srirachu a limetkovou šťávu.
  4. Omáčku nalijte na kuře a promíchejte, dokud se neobalí.
  5. Přikryjte a vařte na nízkém stupni 5 až 6 hodin nebo na vysokém stupni 2 hodiny, dokud kuře nezrůžoví.
  6. Podávejte pečené kuře s rýží.