Dort Red Velvet – nejlepší recepty

Na Red Velvet dortu je něco tak elegantního. Možná je to jeho názvem nebo tou krásnou, výraznou červenou barvou. Anebo je to díky jemné drobence a lehké čokoládové chuti s trochou pikantnosti z podmáslí. Tradičně se připravuje jako vrstvený dort s polevou ze smetanového sýra nebo vařeného rosolu. Barva dortu se skládá z tmavě červené, jasně červené nebo červenohnědé a bílé. Červenavá barva se často zvýrazňuje přidáním červené řepy nebo červeného potravinářského barviva.
Recept na Red Velvet cake je mnohem složitější než čokoládový dort s červeným potravinářským barvivem nebo dokonce babiččin borůvkový koláč. Zjemňující podmáslí a ocet vytvářejí měkkou a sametovou strukturu plnou pikantní bohaté chuti. Jak připravit pravý dort Red Velvet? A jaké jsou nejoblíbenější formy slavného dezertu Red Velvet?
Historie dortu Red Velvet
Když byly během druhé světové války potraviny na příděl, používali pekaři ke zvýraznění barvy koláčů šťávu z vařené řepy. Červená řepa se vyskytuje v některých receptech na červený sametový dort, kde slouží k udržení vlhkosti.
Dort a jeho původní recept jsou ve Spojených státech dobře známy ze slavného newyorského hotelu Waldorf-Astoria. Všeobecně se však považuje za jižanský recept.
Dort se zdobí máslovou polevou francouzského typu (rovněž nazývané erminová poleva). Je velmi lehká a nadýchaná, její příprava je však časově náročná. Oblíbenou se stala poleva ze smetanového sýra a máslový krém.
Původní dorty Red Velvet Original získaly část svého názvu „velvet“ ne proto, že by připomínaly jasně červené sametové šaty. Ve skutečnosti je důvodem jejich hladká a sametová struktura. Tu částečně ovlivnily speciální přísady, které se do dortu dávaly. Recepty na dorty se lišily, nicméně téměř všechny obsahovaly jedlou sodu a buď ocet, nebo podmáslí.

Red Velvet cake recept: Co nesmí chybět?
Existuje mnoho verzí Red Velvet dortu. Pro tu nejlepší verzi nesmí chybět autentické ingredience, které vždycky dělají tento klasický dort úspěšným. Co nesmí chybět v receptu na Red Velvet cake?
- podmáslí
- bílý ocet
- kakaový prášek
Podmáslí tvoří klíčovou složku pro dosažení jemné a „sametové“ chuti Red Velvetu. Kyselina mléčná (která je jemnější než citronová šťáva nebo ocet) rozkládá dlouhá vlákna lepku a zahušťuje podmáslí, čímž mu dodává krémovou kvalitu. Pro tento dort se ideálně používá pravé kultivované podmáslí.
Ačkoli bílý ocet může znít jako podivná přísada do dortu, ve skutečnosti je nezbytný pro pomoc jedlé sodě při kynutí dortu. Původně se červený sametový dort barvil šťávou z červené řepy, která však při pečení může zmodrat, takže kyselina z octa zachová zářivě červenou barvu. Lze použít jiný ocet nebo kyselinu, například citronovou šťávu, a dosáhne se stejné chemické reakce.
Přírodní kakaový prášek spolu s podmáslím a octem zjemňuje mouku a vytváří tak měkčí, jemnější a sametovější drobenku.
Základní recept: Korpus Red Velvet Original
Ingredience
- 1 3/4 hrnku univerzální mouky
- 3 polévkové lžíce přírodního neslazeného kakaového prášku
- 3/4 lžičky prášku do pečiva
- 3/4 lžičky jemné soli
- 1 1/2 šálku krystalového cukru
- 3/4 šálku řepkového nebo jiného neutrálního oleje
- 2 velká vejce
- 1 lahvička červeného potravinářského barviva
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 šálek podmáslí
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička jablečného octa
Postup přípravy
- Předehřát troubu na 180 °C. Dvě kulaté dortové formy vymazat sprejem na pečení a na dno formy se dát kolečko pečícího papíru.
- Ve střední míse promíchat mouku, kakao, prášek do pečiva a sůl. Jedlá soda se přidává až na konci míchání, proto se zatím musí vynechat.
- Cukr a olej vložit do mixéru s pádlovým nástavcem (lze použít elektrický ruční mixér a velkou mísu.). Šlehat se při střední rychlosti, dokud nezesvětlí barvu, asi 4 minuty.
- Při nízkých otáčkách mixéru přidávat vejce jedno po druhém a míchat, aby se spojila. Přidat potravinářské barvivo a vanilku a opět míchat.
- Pomocí lžíce se do mixéru přidat asi 1/3 moučné směsi. Mixér držet na nízkých otáčkách, dokud se nevstřebá všechna mouka.
- Pomalu přilévat 1/2 podmáslí a míchat, aby se vše spojilo. Přidat další 1/3 moučné směsi, zbývající podmáslí a nakonec zbytek mouky.
- V malé misce nebo odměrce smíchat ocet a jedlou sodu; značně to vyšumí. Směs je nutno ihned přidat do dortového těsta.
- Po přidání směsi jedlé sody pokračovat v míchání těsta další 3 minuty. Tím se zajistí, že se soda rovnoměrně rozdělí po celém koláči.
- Těsto rovnoměrně rozdělit do forem. Péct, dokud se koláče neodlepí od stěn forem a při jemném dotyku nepruží, 20 až 25 minut.
Po upečení se korpus Red Velvet nejprve musí nechat vychladnout. Poté jej opatrně vyjmout z formy a vyklopit na drátěnou mřížku. Nechat 15 minut chladnout. Před zdobením Red Velvet dortu musí být korpus zcela vychladlý.

Red Velvet dort: Zdobení krémem
Ingredience
- 340 gramů smetanového sýra cihlového typu změklého
- 3/4 šálku (175 gramů) nesoleného másla změklého na pokojovou teplotu
- 3 šálky (360 gramů) moučkového cukru
- 1 a 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu
Postup přípravy
- V míse stojanového mixéru s pádlovým nástavcem nebo ve velké míse elektrickým mixérem vyšlehat krémový sýr dohladka.
- Přidat máslo a míchat asi 30 sekund až 1 minutu, dokud se dobře nespojí a nebude hladké.
- Přimíchat moučkový cukr a vanilkový extrakt a pokračovat v míchání, aby se hmota spojila, a podle potřeby seškrábat stěny mísy.
Vrchní část každého dortu se vyrovnává nožem. Jedna z vrstev dortu se položí na dortový stojan nebo talíř. Navrch se dá vrstva polevy a uhladí se do jedné rovnoměrné vrstvy. Na ni se pokládá druhá vrstva a zbývající polevou se potře vrchní část a boky dortu.
Pro ozdobení Red Velvet dortu lze použít i zdobicí sáček. Postačí hrnek polevy ve zdobicím sáčku s ozdobnou špičkou. Red Velvet dort si každý může nazdobit podle sebe a podle množství krému. Dort se nakonec dá do lednice a nechá se chladit asi 1 hodinu nebo dokud poleva neztuhne.
Dort Red Velvet s mascarpone
Zdobení Red Velvet dortu je různorodé a každý si může vybrat, co má rád. Oblíbenou variantou je dort Red Velvet s mascarpone krémem. Jak připravit šlehačkový krém s mascarpone na dort Red Velvet?
Ingredience
- Šlehačka: Nejlépe použít smetanu ke šlehání nebo 35% smetanu. Smetana s obsahem tuku nižším než 35 % se totiž nešlehá nebo se s ní hůře pracuje.
- Sýr Mascarpone (změklý, ale ještě vychlazený): Italský smetanový sýr s přibližně 75 % másla. Asi 10 minut před použitím se musí vyndat z lednice, aby byl ještě chladný, a zároveň změklý.
- Moučkový cukr: Sladí polevu a zároveň dodává šlehačce pevnost.
Postup přípravy
- Do vychlazené mísy nalít vychlazenou smetanu ke šlehání. Přidat moučkový cukr a vanilkový extrakt a šlehat na střední stupeň, dokud se nevytvoří měkké špičky.
- Do sýru mascarpone přidat lžíci šlehačky.
- Přidat sýr do šlehačky a šlehat, aby vznikly tuhé špičky. Bude to probíhat rychle.
- Nyní je šlehačka hotová a připravená k použití ihned.
Tento krém je lehký a velmi oblíbený. Lze ho použít i do italského tiramisu nebo jiných dortů, včetně Oreo dortu. Příprava krému zabere pouze několik minut.
Red Velvet dort s ovocem
Lahodná varianta Red Velvet dortu s ovocem se obvykle skládá z vrstev čerstvých bobulí a polevy. Klasickou verzí tohoto dortu je nahý dort. Jedná se o styl dortu, který nemá na povrchu mnoho polevy jako většina dortů.
Přidat lze různé druhy bobulí, nebo si dokonce každý může vybrat jakékoli ovoce, které má nejraději. Ovocné dorty se často připravují z více než jednoho druhu ovoce.
Níže článek uvádí několik možností a ty, které se nejvíce hodí k Red Velvet dortu s ovocem:
- jahody
- maliny
- borůvky
- ostružiny
Pro Red Velvet dort s ovocem se připravuje klasický korpus Red Velvet dortu, stejně jako klasická varianta krému pro Red Velvet. Příjemnou změnou je jeho lehkost a přidání nových ovocných chutí. Je to skutečně klasický styl, který se skvěle hodí pro zvláštní příležitosti a nikdy nezklame.
Red Velvet z červené řepy
Ingredience
- červená řepa, ideálně syrová
- cukr
- rostlinný olej neutrální chuti (řepkový, slunečnicový)
- 2 velká vejce
- celozrnná mouka s práškem do pečiva
- prášek do pečiva
- sůl
- špetka skořice, volitelně
Postup přípravy
- Syrovou řepu nastrouhat najemno na struhadle. Po přípravě ji vložit do několika listů papírové utěrky a jemně stlačit, aby se zbavila přebytečné šťávy.
- Smíchat všechny mokré přísady: Vejce, cukr a rostlinný olej.
- V menší míse smíchat suché přísady: mouku, prášek do pečiva a sůl. Poté přidat k mokrým přísadám.
- Přidat nastrouhanou řepu a spojit. Měla by vzniknout krásná červená sametová barva.
- Nalít do připravené formy a upéct.
Použití červené řepy dodá dortu sladkou a zemitou chuť. Co se týče textury, tento Red Velvet korpus na bázi rostlinného oleje je lehký, na rozdíl od receptů na dorty, které vyžadují máslo a které jsou hutnější.

Zdravý dort Red Velvet na plech
Tento zdravý Red Velvet dort je bezlepkový a opět obsahuje plno červené řepy, a navíc je v něm méně cukru a je přirozeně oslazený banány.
Ingredience
- 2 nastrouhané syrové červené řepy
- 2 vejce
- granulované sladidlo (lze použít sladidlo z mnichovského ovoce pro nižší obsah cukru nebo kokosový cukr, hnědý cukr nebo granulovaná stévie budou fungovat)
- banán
- neslazený kakaový prášek
- rozpuštěný kokosový olej
- vanilkový extrakt
- ovesná mouka (možné použít kupovanou v obchodě nebo si smíchat ovesné vločky a připravit si vlastní)
- prášek do pečiva
Postup přípravy
- Předehřát troubu na 180 °C a vyložit plech o pečicím papírem.
- Nastrouhat červenou řepu.
- Ingredience navlhčit: Ve velké míse smíchat řepu, rozmačkaný banán, vejce, olej a vanilku, dokud se dobře nespojí.
- Suché přísady: Vmíchat ovesnou mouku, kakao, mnišské ovoce a prášek do pečiva. Dobře promíchat, aby nevznikaly hrudky.
- Těsto nalít do připravené formy a péct 35 minut.
- Před přidáním polevy nechat dort alespoň 20 minut vychladnout.
Ve finále se korpus jen pomaže krémem ze šlehačky nebo mascarpone a jednoduchý red Velvet na plech je hotový.
Svatební dort Red Velvet
Málokdy člověk narazí na někoho, kdo by neměl rád kousek výtečného Red Velvet dortu. A protože spojuje sametovou strukturu s čokoládovou chutí a klasickou tvarohovou polevou, představuje dokonalý svatební nebo oslavný dort.
Většina dobrých pekařů dokáže připravit několikapatrový svatební dort Red Velvet, stačí si vybrat. Dort lze vytvořit ve variantách mini red velvet, tedy ve formě cupcakes, nebo Red velvet na plech, který se poté rozkrájí na kostičky.
Jedná se o skvělý dezert, který se perfektně doplňuje s dalšími zákusky na oslavu, jako například s schwarzwaldským dortem, tiramisu a dalšími.
Mini Red Velvet cupcakes
Jemné košíčky mini Red Velvet jsou upečené za pár minut a po přelití krémovou polevou jsou ještě lahodnější. Stačí si najít klasický Red Velvet recept a držet se ho.
Z těsta na korpus Red Velvet se cupcakes vytvoří tak, že se těsto rozdělí a po částech se nalévá do košíčků. Po upečení se jim vytvoří čepička z krému za pomocí zdobicího sáčku a je hotovo.
Cupcakes mini Red Velvet chutnají neuvěřitelně a vypadají rozkošně. K domácí pohodě postačí už jen káva či cold brew a člověk má vystaráno.