Vdolky podle babičky – nejlepší recept

Close

Suroviny:

těsto:

  • 500 ml mléko
  • 1 lžička soli
  • 3 dkg droždí
  • 1 lžíce cukru
  • 1 ks vejce
  • 75 dkg hladká mouka
  • 2 lžíce oleje
  1. Do mísy dáme mouku. Uděláme v ní ďolík, do kterého rozdrobíme droždí. Posypeme je lžící cukru a zalijeme troškou vlažného mléka. 
  2. Necháme vzejít kvásek, počkáme asi 1/4 hodiny.
  3. Pak přidáme vlažné mléko, vejce a 2 lžíce oleje a 1 lžičku soli. 
  4. Těsto hodně propracujeme a necháme vykynout. 
  5. Asi po 20 minutách těsto opět promícháme. 
  6. Těsto necháme dostatečně vykynout a pak z něj tvoříme bochánky. 
  7. Ty necháme chvilku odležet a pak roztahujeme na velikost vdolku a hned vhazujeme do rozehřátého oleje.
  8. Babiččiny vdolky potřeme povidly nebo jakoukoliv marmeládou, posypeme tvrdým tvarohem a navrch šlehačku.

Tip: Babička dávala i marmeládu a nahoru sníh z bílků a také moc dobrá varianta potřít povidly a posypat mákem s moučkovým cukrem. 

Vdolky ihned podáváme.