Vdolky podle babičky – nejlepší recept
Vdolky podle babičky jsou pokladem, který nás přenáší zpět do časů, kdy se v domácnostech vařilo s láskou a tradicí. Tyto měkké a nadýchané vdolky jsou podobné oblíbeným koblihám.
V našem receptu vám ukážeme, jak připravit tyto výjimečné domácí dobroty, které si oblíbíte na první ochutnání. Připravte se na cestu do minulosti a na zážitek, který vám připomenou nejlepší chvíle strávené u babičky.
Pusťme se do péče o těsto, smažení a cukrování těchto lahodných vdolků a vytvořme společně kulinářskou vzpomínku našich babiček.
TIP: Vyzkoušet můžete také lívance nebo vdolečky.
Suroviny:
Těsto:
- 500 ml mléko
- 1 lžička soli
- 3 dkg droždí
- 1 lžíce cukru
- 1 ks vejce
- 75 dkg hladká mouka
- 2 lžíce oleje
Postup
- Do mísy dáme mouku. Uděláme v ní ďůlek, do kterého rozdrobíme droždí. Posypeme je lžící cukru a zalijeme troškou vlažného mléka.
- Necháme vzejít kvásek, počkáme asi 1/4 hodiny.
- Pak přidáme vlažné mléko, vejce a 2 lžíce oleje a 1 lžičku soli.
- Těsto hodně propracujeme a necháme vykynout.
- Asi po 20 minutách těsto opět promícháme.
- Těsto necháme dostatečně vykynout a pak z něj tvoříme bochánky.
- Ty necháme chvilku odležet a pak roztahujeme na velikost vdolku a hned vhazujeme do rozehřátého oleje.
- Babiččiny vdolky potřeme povidly nebo jakoukoliv marmeládou, posypeme tvrdým tvarohem a navrch šlehačku.
Vdolky můžete podávat s povidly, marmeládou, nebo třeba s jemnou šlehačkou. Výborně ale chutnají také jen tak, samotné.