Vdolky podle babičky – nejlepší recept
Suroviny:
těsto:
- 500 ml mléko
- 1 lžička soli
- 3 dkg droždí
- 1 lžíce cukru
- 1 ks vejce
- 75 dkg hladká mouka
- 2 lžíce oleje
- Do mísy dáme mouku. Uděláme v ní ďolík, do kterého rozdrobíme droždí. Posypeme je lžící cukru a zalijeme troškou vlažného mléka.
- Necháme vzejít kvásek, počkáme asi 1/4 hodiny.
- Pak přidáme vlažné mléko, vejce a 2 lžíce oleje a 1 lžičku soli.
- Těsto hodně propracujeme a necháme vykynout.
- Asi po 20 minutách těsto opět promícháme.
- Těsto necháme dostatečně vykynout a pak z něj tvoříme bochánky.
- Ty necháme chvilku odležet a pak roztahujeme na velikost vdolku a hned vhazujeme do rozehřátého oleje.
- Babiččiny vdolky potřeme povidly nebo jakoukoliv marmeládou, posypeme tvrdým tvarohem a navrch šlehačku.
Tip: Babička dávala i marmeládu a nahoru sníh z bílků a také moc dobrá varianta potřít povidly a posypat mákem s moučkovým cukrem.
Vdolky ihned podáváme.