Vdolky podle babičky – nejlepší recept

Vdolky podle babičky jsou pokladem, který nás přenáší zpět do časů, kdy se v domácnostech vařilo s láskou a tradicí. Tyto měkké a nadýchané vdolky jsou podobné oblíbeným koblihám.

V našem receptu vám ukážeme, jak připravit tyto výjimečné domácí dobroty, které si oblíbíte na první ochutnání. Připravte se na cestu do minulosti a na zážitek, který vám připomenou nejlepší chvíle strávené u babičky.

Pusťme se do péče o těsto, smažení a cukrování těchto lahodných vdolků a vytvořme společně kulinářskou vzpomínku našich babiček.

TIP: Vyzkoušet můžete také lívance nebo vdolečky.

Suroviny:

Těsto:

  • 500 ml mléko
  • 1 lžička soli
  • 3 dkg droždí
  • 1 lžíce cukru
  • 1 ks vejce
  • 75 dkg hladká mouka
  • 2 lžíce oleje

Postup

  1. Do mísy dáme mouku. Uděláme v ní ďůlek, do kterého rozdrobíme droždí. Posypeme je lžící cukru a zalijeme troškou vlažného mléka. 
  2. Necháme vzejít kvásek, počkáme asi 1/4 hodiny.
  3. Pak přidáme vlažné mléko, vejce a 2 lžíce oleje a 1 lžičku soli. 
  4. Těsto hodně propracujeme a necháme vykynout. 
  5. Asi po 20 minutách těsto opět promícháme. 
  6. Těsto necháme dostatečně vykynout a pak z něj tvoříme bochánky. 
  7. Ty necháme chvilku odležet a pak roztahujeme na velikost vdolku a hned vhazujeme do rozehřátého oleje.
  8. Babiččiny vdolky potřeme povidly nebo jakoukoliv marmeládou, posypeme tvrdým tvarohem a navrch šlehačku.

Vdolky můžete podávat s povidly, marmeládou, nebo třeba s jemnou šlehačkou. Výborně ale chutnají také jen tak, samotné.