Tvarohovo – kávový dezert – nejlepší recept
Dezerty mají v kulinářském požitkářství zvláštní postavení a představují sladký závěr jídla. Ale co když se odvážíme překročit hranice obyčejnosti a prozkoumat spojení nečekaných chutí? Tvarohovo-kávový dezert – lahodná směs, v níž se snoubí sametová bohatost tvarohu s aromatickým kouzlem kávy.
V tomto článku se vydáme na cestu za tímto jedinečným dezertem, objevíme jeho původ, vychutnáme si jeho chuť a zvládneme recept na vytvoření lahodného zážitku.
Spojení tradice a trendu kávového dezertu s tvarohem
Tvarohovo-kávový dezert je harmonickou směsí tradičních prvků. Tvaroh, známý také jako jogurt, je již po staletí základem jídelníčku po celém světě a je uctíván pro své probiotické účinky a bohatou chuť. Káva se naproti tomu může pochlubit novější historií, která nadchla celý svět svými rozmanitými chutěmi a povzbuzujícími vlastnostmi. Spojení těchto dvou odlišných ingrediencí je oslavou kulinářské kreativity, která překračuje kulturní hranice. Pokud hledáte rychlý a nepečený dezert, rozhodně vyzkoušejte také náš oblíbený nepečený cheesecake.
Varianty tvarohovo-kávového dezertu
- Kávovo-karamelový twist: Místo medu použijte karamelovou omáčku, která vytvoří bohatou a luxusní karamelovo-kávovou kombinaci chutí.
- Mocha Delight: Pro intenzivní čokoládovo-kávovou kombinaci přidejte do směsi lžíci kakaového prášku.
- Ořechová infuze: Ozdobte nasekanými ořechy, například mandlemi nebo lískovými oříšky, které dodají kávě lahodnou křupavost.
Podávání tvarohového tiramisu
Tvarohovo-kávový dezert podávejte jako elegantní pohoštění po večeři nebo polední povzbuzení. Kontrastní textury krémového tvarohu a výrazné kávy vytvářejí pro chuťové buňky nádherný zážitek. Podávejte jej ve skleněných pohárech nebo dezertních miskách, aby vynikly jeho vrstvy a vizuální přitažlivost. Při vychutnávání každé lžičky si vychutnejte rovnováhu sladké a hořké, krémové a povzbuzující – tanec chutí, který přetrvává na chuťových pohárcích.
Tvarohovo-kávový dezert
Tvarohovo-kávový dezert je důkazem zázraků kulinářského experimentování. Spojením oblíbených vlastností tvarohu a kávy nás tento dezert vybízí k přijetí nečekaného a objevování nových rozměrů chuti stejně jako například mechový dort.
Ingredience na tvarohovo-kávového dezert
- 250 g tvarohu
- 1 zakysaná smetana
- 1 vanilkový cukr
- 2-3 lžíce moučkového cukru
- 1 hrnek kávy
- 2 lžičky rumu
- Cukrářské piškoty
Postup přípravy tvarohovo-kávového dezertu
- Připravíme si nádobu (nejlépe skleněnou varnou mísu, dortovou formu nebo nějaké ozdobné sklo), do které budeme chtít nepečený dezert umístit.
- Na dno mísy poklademe cukrářské piškoty. Pokud nemáme, můžeme dát piškoty obyčejné. Uvaříme si kávu (klasický turek) a do kávy přidáme 2 lžičky rumu nebo amaretta, zamícháme a necháme alespoň malinko prochladnout.
- Piškoty pokropíme kávou (já ale každý piškot namáčím v kávě a pak kladu do mísy, je to na každém, co mu bude vyhovovat lépe).
- Připravíme si krém. Smícháme tvaroh, smetanu a cukr a na vlhké piškoty potřeme vrstvu krému.
- Tuto vrstvu následně jemně posypeme mletou kávou, popřípadě i kakaa (je to obdoba tiramisu). Na natřený krém opět poklademe piškoty, které navlhčíme kávou s rumem a opět potřeme hustě krémem a zasypeme kávou, případně i kakaem, pokud kávu nemusíte 🙂
- Dezert, nebo jak někdo říká, falešné tiramisu, necháme ztuhnout v lednici alespoň půl dne. Rozloží se a chutě dezertu se propojí.
Kávový dezert s tvarohem
Nadýchaný a vláčný dezert kombinuje jemnou chuť tvarohu s opojnou vůní kávy. Ochutnejte tvarohovou variaci na italské tiramisu. Gurmánský zážitek zaručen!
Ingredience na kávový dezert s tvarohem
- 1 hrnek hustého tvarohu (řecký jogurt nebo scezený jogurt)
- 1 šálek espressa nebo ½ šálku silné vařené kávy, vychlazené
- 3-4 lžíce medu nebo sladidla dle výběru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Kakaový prášek nebo strouhaná čokoláda na ozdobu
Postup přípravy kávového dezertu s tvarohem
- V míse smíchejte hustý tvaroh, espresso nebo kávu, med a vanilkový extrakt.
- Pomocí šlehače nebo lžíce ingredience smíchejte, dokud nevznikne hladká a krémová směs.
- Ochutnejte a upravte sladkost podle svých preferencí přidáním většího množství medu, pokud je potřeba.
- Jakmile je směs dobře spojená a ochucená podle vašich představ, rozdělte ji do sklenic nebo misek.
- Dezert dejte alespoň na hodinu do chladničky, aby se chutě spojily a dezert vychladl.
- Těsně před podáváním posypte vrchní část každého dezertu kakaovým práškem nebo přidejte strouhanou čokoládu pro další vrstvu požitku.
Tvaroh v tomto kávovém dezertu můžete nahradit oblíbeným mascarpone, vyšlehanou smetanou nebo ricottou. Pokud hledáte malé občerstvení na oslavu, doporučujeme vyhlášené cake pops.