Tvarohovo – kávový dezert – nejlepší recept

Tvarohovo kávový dezert

Dezerty mají v kulinářském požitkářství zvláštní postavení a představují sladký závěr jídla. Ale co když se odvážíme překročit hranice obyčejnosti a prozkoumat spojení nečekaných chutí? Tvarohovo-kávový dezert – lahodná směs, v níž se snoubí sametová bohatost tvarohu s aromatickým kouzlem kávy.

V tomto článku se vydáme na cestu za tímto jedinečným dezertem, objevíme jeho původ, vychutnáme si jeho chuť a zvládneme recept na vytvoření lahodného zážitku.

Spojení tradice a trendu kávového dezertu s tvarohem

Tvarohovo-kávový dezert je harmonickou směsí tradičních prvků. Tvaroh, známý také jako jogurt, je již po staletí základem jídelníčku po celém světě a je uctíván pro své probiotické účinky a bohatou chuť. Káva se naproti tomu může pochlubit novější historií, která nadchla celý svět svými rozmanitými chutěmi a povzbuzujícími vlastnostmi. Spojení těchto dvou odlišných ingrediencí je oslavou kulinářské kreativity, která překračuje kulturní hranice. Pokud hledáte rychlý a nepečený dezert, rozhodně vyzkoušejte také náš oblíbený nepečený cheesecake.

Piškotový dezert s tvarohem
Piškotový dezert s tvarohem posypte kvalitním kakaem a ozdobte čerstvým ovocem nebo lístky máty.

Varianty tvarohovo-kávového dezertu

  • Kávovo-karamelový twist: Místo medu použijte karamelovou omáčku, která vytvoří bohatou a luxusní karamelovo-kávovou kombinaci chutí.
  • Mocha Delight: Pro intenzivní čokoládovo-kávovou kombinaci přidejte do směsi lžíci kakaového prášku.
  • Ořechová infuze: Ozdobte nasekanými ořechy, například mandlemi nebo lískovými oříšky, které dodají kávě lahodnou křupavost.

Podávání tvarohového tiramisu

Tvarohovo-kávový dezert podávejte jako elegantní pohoštění po večeři nebo polední povzbuzení. Kontrastní textury krémového tvarohu a výrazné kávy vytvářejí pro chuťové buňky nádherný zážitek. Podávejte jej ve skleněných pohárech nebo dezertních miskách, aby vynikly jeho vrstvy a vizuální přitažlivost. Při vychutnávání každé lžičky si vychutnejte rovnováhu sladké a hořké, krémové a povzbuzující – tanec chutí, který přetrvává na chuťových pohárcích.

Tvarohové tiramisu
Pro nadýchanější a jemnější výsledek můžete tvaroh nahradit domácí šlehačkou.

Tvarohovo-kávový dezert

Tvarohovo-kávový dezert je důkazem zázraků kulinářského experimentování. Spojením oblíbených vlastností tvarohu a kávy nás tento dezert vybízí k přijetí nečekaného a objevování nových rozměrů chuti stejně jako například mechový dort.

Ingredience na tvarohovo-kávového dezert

  • 250 g tvarohu
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 vanilkový cukr
  • 2-3 lžíce moučkového cukru
  • 1 hrnek kávy
  • 2 lžičky rumu
  • Cukrářské piškoty

Postup přípravy tvarohovo-kávového dezertu

  1. Připravíme si nádobu (nejlépe skleněnou varnou mísu, dortovou formu nebo nějaké ozdobné sklo), do které budeme chtít nepečený dezert umístit.
  2. Na dno mísy poklademe cukrářské piškoty. Pokud nemáme, můžeme dát piškoty obyčejné. Uvaříme si kávu (klasický turek) a do kávy přidáme 2 lžičky rumu nebo amaretta, zamícháme a necháme alespoň malinko prochladnout. 
  3. Piškoty pokropíme kávou (já ale každý piškot namáčím v kávě a pak kladu do mísy, je to na každém, co mu bude vyhovovat lépe).
  4. Připravíme si krém. Smícháme tvaroh, smetanu a cukr a na vlhké piškoty potřeme vrstvu krému.
  5. Tuto vrstvu následně jemně posypeme mletou kávou, popřípadě i kakaa (je to obdoba tiramisu). Na natřený krém opět poklademe piškoty, které navlhčíme kávou s rumem a opět potřeme hustě krémem a zasypeme kávou, případně i kakaem, pokud kávu nemusíte 🙂 
  6. Dezert, nebo jak někdo říká, falešné tiramisu, necháme ztuhnout v lednici alespoň půl dne. Rozloží se a chutě dezertu se propojí.
Kávový dezert s tvarohem
Kávový dezert s tvarohem doporučujeme připravit nejméně jeden dopředu, pro dokonalé prolnutí chutí.

Kávový dezert s tvarohem

Nadýchaný a vláčný dezert kombinuje jemnou chuť tvarohu s opojnou vůní kávy. Ochutnejte tvarohovou variaci na italské tiramisu. Gurmánský zážitek zaručen!

Ingredience na kávový dezert s tvarohem

  • 1 hrnek hustého tvarohu (řecký jogurt nebo scezený jogurt)
  • 1 šálek espressa nebo ½ šálku silné vařené kávy, vychlazené
  • 3-4 lžíce medu nebo sladidla dle výběru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Kakaový prášek nebo strouhaná čokoláda na ozdobu

Postup přípravy kávového dezertu s tvarohem

  1. V míse smíchejte hustý tvaroh, espresso nebo kávu, med a vanilkový extrakt.
  2. Pomocí šlehače nebo lžíce ingredience smíchejte, dokud nevznikne hladká a krémová směs.
  3. Ochutnejte a upravte sladkost podle svých preferencí přidáním většího množství medu, pokud je potřeba.
  4. Jakmile je směs dobře spojená a ochucená podle vašich představ, rozdělte ji do sklenic nebo misek.
  5. Dezert dejte alespoň na hodinu do chladničky, aby se chutě spojily a dezert vychladl.
  6. Těsně před podáváním posypte vrchní část každého dezertu kakaovým práškem nebo přidejte strouhanou čokoládu pro další vrstvu požitku.

Tvaroh v tomto kávovém dezertu můžete nahradit oblíbeným mascarpone, vyšlehanou smetanou nebo ricottou. Pokud hledáte malé občerstvení na oslavu, doporučujeme vyhlášené cake pops.